用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於非學術類學生升高中的準備
樓主: hkpapa852
go

關於非學術類學生升高中的準備

回覆樓主:

簽名被屏蔽

TwinWong 發表於 19-2-16 12:55
學院的至有好多實習机會
重要手勢好導師至會薦你去走埠

有沒有什麼好的化妝學院建議?thanks

廚藝學院都好吸引,之後就業方面如何?

回覆樓主:

建造業近年好難請人,我老公做判頭,都係一直請唔到新血,佢工種唔算高危果啲。最後生果個都早兩三年入行,呢個男仔斯文到冇人估到佢做地盤,唔煙唔酒唔講粗口(其實出聲講野都少).  所以如果讀書唔成,早日學一門手藝,真係一件好事。第日學滿師,自已儲夠人脈,自已都可以做判頭。

kctsang 發表於 19-2-15 14:40
另外之前有朋友轉行做釘板唔見一排已經曬到好黑同埋粗口 ...
又如何,入投行又咪満口粗口和變肥

Lingcheung 發表於 19-2-16 15:46
有沒有什麼好的化妝學院建議?thanks
好建議,given 近期美容事故

silvia_ng 發表於 19-2-18 08:58
建造業近年好難請人,我老公做判頭,都係一直請唔到新血,佢工種唔算高危果啲。最後生果個都早兩三年入行, ...
我識人細個唔係好有心機讀, 中五之後唔肯讀上去, 家有去留學的機會都放棄, 情願早出來做野, 而家二十零歲已自己出來開公司做大判, 自己又有牌, 難得又番頭工餘進修, 其實真心服佢一早明自己的長處走一條自訂的路, 係香港而家哩輩幾難得.   

b3410 發表於 19-2-16 17:07
廚藝學院都好吸引,之後就業方面如何?
我C6表弟讀完最后無入行,
好彩佢家有點本錢比佢自己開飾物店,
相信都唔係個個學個行做返個行

silvia_ng 發表於 19-2-18 08:58
建造業近年好難請人,我老公做判頭,都係一直請唔到新血,佢工種唔算高危果啲。最後生果個都早兩三年入行, ...
对, 有段時間缺人到呢,
誇張到話有对手, 健全無經驗都請

MrBeast 發表於 19-2-18 09:22
好建議,given 近期美容事故
學化妝比學美容, 低风險好多