用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 成日都有人讀 local school 轉去 IS, 咁有冇人調轉呢? ...
go

成日都有人讀 local school 轉去 IS, 咁有冇人調轉呢? [複製鏈接]

真係想了解一下 (經濟問題除外)
   1    0    0    1

a_for_apple 發表於 19-2-14 16:50

都有仲考到神校dbs,不過佢中文一路都有私補,所以先考到出去

.....

behd 發表於 19-2-14 19:43
都有仲考到神校dbs,不過佢中文一路都有私補,所以先考到出去

以前認識一位SC 同學K2去了SIS, 小一考到DB. 另一同學也K2去了HKIS, 也是小一考到DB 但爸爸是old boy

回覆樓主

識人ESF Kowloon Junior 小學讀完Year 6,  跳咗入喇沙中一,即係跳咗一班。因為ESF學制係由K2 入小學 Year 1早咗一年,之後中學讀到Year 13 (F.7)。

但佢喇沙中學揀唔讀中文讀French, 小學有私補修French.

回覆樓主:

多謝分享!

我有啲奇怪,通常啲家長 buy IS 理論上唔鐘意 LS, 但又會為咗神校而改變主意,真得意!

a_for_apple 發表於 19-2-14 22:27
多謝分享!

我有啲奇怪,通常啲家長 buy IS 理論上唔鐘意 LS, 但又會為咗神校而改變主意,真得意!

認識以下的情況都是由國際學校轉到本地:
1)大抽獎入喇沙/瑪利諾
2)足球精英在中學轉入喇沙
3)游泳精英轉入DBS
4)  也有F4轉讀DBS 的Pre IB

a_for_apple 發表於 19-2-14 22:27
多謝分享!

國際學校係神校名直私的後備,香港人心態都係覺得仔女在神校面上貼金

貝珠 發表於 19-2-14 23:04
國際學校係神校名直私的後備,香港人心態都係覺得仔女在神校面上貼金

名校會用獎學金來吸引精英,高中考IB,唔使修中文中史,有見過幾個成功例子轉入神校中學部

貝珠 發表於 19-2-14 23:04

始終是少數

回覆樓主

其實有這樣的例子又如何?每位家長為子女選擇不同的教育路,沒有對與錯。
最重要的是,你自己想為子女安排什麼呢?他能適應嗎?

Radiomama 發表於 19-2-15 06:53
其實有這樣的例子又如何?每位家長為子女選擇不同的教育路,沒有對與錯。
最重要的是,你自己想為子女安排 ...

只係想了解下會有咩原因會有咁嘅轉變,睇下有冇啲自己冇考慮過嘅地方,別無他意

a_for_apple 發表於 19-2-15 07:13
只係想了解下會有咩原因會有咁嘅轉變,睇下有冇啲自己冇考慮過嘅地方,別無他意
...

入了IS才發現不是自己那杯茶, 亦有小學後轉出去,因想孩子多D考試測驗

picamama 發表於 19-2-15 04:53
始終是少數,IS真要target多會target外國top boarding school,我見更多神/名校去「衝」IS神/一缐,講緊在L ...

是,朋友女兒讀DGS, 她說全級第一也去了IS!

回覆樓主:

通常DG P4,P5和S1 是重災區, 家長們大多屬意GSIS 和 CIS,認為歷史久有校譽有track record學術氣氛濃厚。
DB 如是, 有G6 男生轉到新校如Malvern。當然如家長覺得boarding school 是一個選擇,會趁時機尋找優質及合適的英國寄宿學校。
選擇重回LS 真的是非常少數,在高中時期轉校的只聽到一個去CKY的case, 但CKY 畢業前兩年行IBDP, 課程是銜接得了的。

a_for_apple 發表於 19-2-15 07:13
...

......

JBI1604 發表於 19-2-15 11:20
通常DG P4,P5和S1 是重災區, 家長們大多屬意GSIS 和 CIS,認為歷史久有校譽有track record學術氣氛濃厚。
D ...

我見DGS高小也會target Cdnis, Harrow, Shatin college等,都不是個個成功的,調番轉應該一般不會了。

回覆樓主

答返你問題,有工作上的朋友小學讀一間重視中文的IS , 中學轉到去谷的津校。因為佢雙親覺得佢中文太差,所以有轉local 的決定。當時人現在已經三十歲了,唔知道有冇參考價值。當時人話中學轉local , 中文真係讀得好辛苦,佢中六都係出國留學。當時人現正講中文完全冇問題,不過成語免問。

有、由IS 轉去catholic mission school
‹ 上一主題|下一主題