用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff Sixth Form College
樓主: Cecilia66
go

Cardiff Sixth Form College   [複製鏈接]

Igo 發表於 19-2-25 09:35
回覆 ltcisgood 的帖子

Hi, 我的女兒都會在2019年9月入讀 1 year gcse班,希望她能顺利適應。

女女依家form幾?

她現在就讀中四,你呢?

呢間學校Sixth form是否最多修四科

回覆 jj100c 的帖子

視乎能力而定報讀三至六科都有

Igo 發表於 19-2-25 22:55
回覆 jj100c 的帖子

視乎能力而定,報讀三至六科都有。
六科? 願聞其長

回覆 yiphalook 的帖子

https://www.ccoex.com/uploads/ma ... %20final%202018.pdf

Igo 發表於 19-2-26 13:22

https://www.ccoex.com/uploads/manager/CSFC%20University%20Destinations%20fina ...

呢個表不是完全正確的,實際上成績更好,阿女有啲同學少咗啲**,實際入medic嘅係更多
,香港方面5-6個MBChb,6-7個MBBS,2個Dentistry

回覆 cherry媽咪 的帖子

謝謝妳,我女兒今年9月才入讀,我只是分享搜集得來的資料。可否請以過來人認知,講吓 Cardiff 的學生學習模式、師生關係、校園生活、學生考試未如理想學校會如何處理等等

Igo 發表於 19-2-26 15:02

謝謝妳,我女兒今年9月才入讀,我只是分享搜集得來的資料。可否請以過來人認知, ...

學習模式同香港差不多,都係上課、操past paper、考試咁。老師方面,其實都幾好,大部分肯教肯指導(當然對勤奮嘅學生會比較好),但不會太close 。
校園生活方面,可能我女不大喜歡活動,所以都冇乜點參與,但Biology 有好多field trip ,有好多Club ,又有Drama及其每年都有大show,X’mas Ball,Culture event等等。
學生成績未如理想的,要視乎差成點,學校要求AAB,但你攞ABB,要看個B差幾多分,如果少少的可酌情處理,所以阿女AS嗰年只係走咗幾個人,咁A2整體嘅成績就冇2017咁好。
lmy

非常感謝妳詳細的回覆,請問 Cardiff 用甚麼方法或模式給予升學諮詢?是否Grade12開學便開始?此外,妳的女兒回港升學的申請是否要自行報名?

Igo 發表於 19-2-26 17:02

非常感謝妳詳細的回覆,請問 Cardiff 用甚麼方法或模式給予升學諮詢?是否Grade12 ...

有好多好多Talk 聽,另每一個學生都會安排一個諮詢人(1 to 1 consultation),Grade 13開學後有此安排;回港升學均是自行報名,不過要留意日期,UCAS都係自己報的,但諮詢人會指導你及俾意見你。
lmy

如果要報香港的大學,請問是否需要自行報考 gcse 或 gce 中文?

Igo 發表於 19-2-26 19:58

如果要報香港的大學,請問是否需要自行報考 gcse 或 gce 中文? ...

你同學校講,佢會幫你報,AS可以考GCE

Igo 發表於 19-2-25 09:35

Hi, 我的女兒都會在2019年9月入讀 1 year gcse班,希望她能顺利適應。
想問一年gcse讀幾多科?在HK要做準備嗎?

Igo 發表於 19-2-26 13:22

https://www.ccoex.com/uploads/manager/CSFC%20University%20Destinations%20fina ...

不愧為首屈一指A工廠,差不多六成中文人,都會幾competitive

回覆 BATIKA 的帖子

1 year  gcse subjects:

Students will study between six and nine GCSE subjects depending on their ability and English language proficiency.

• Maths
  • English (first or second language)
  • Physics
  • Biology
  • Chemistry

Students will also study one of the humanities taken from History, Geography, Economics or Business Studies plus the option to take a GCSE in their own language. In addition, the GCSE curriculum will include:

PHSEE - non-examined tutorials covering personal, social, health, economic education and citizenship, Physical Education.

請問已夠16歲,是否仍要找監護人公司?可以找在英國居住的朋友做監護人嗎?如一定要找監護人公司,他們會提供 Cardiff 學生甚麼服務?

請問要付合什麼成績先收?是否校內top10內成績? 我見有幾個同學2018年成績係ABC,咁佢地繼續有得留低?

Igo 發表於 19-2-26 23:01

請問已夠16歲,是否仍要找監護人公司?可以找在英國居住的朋友做監護人嗎?如一定 ...

18以下仍需監護人,但可揾在英國的朋友親戚。監護人每半年探訪一次學生及寫報告,
監護人有乜作用?阿女間房暖氣壞了,學校維修要排,但天氣開始凍,於是搵監護人聯絡學校,很快便維修了!另外,情緒上有問題都可找他/她傾訴一下。
lmy

smartsboy 發表於 19-2-26 23:06

請問要付合什麼成績先收?是否校內top10內成績? 我見有幾個同學2018年成績係ABC, ...

我女在1A津校全級三十左右
另外,表內有幾位考得不大好的,可能有些在UCAS放榜後都有offer,有些則自己揾漏網之魚,看看有沒有位,或者有一兩個去澳洲。不過,阿女也不太清楚,因修讀科目不同。
lmy
‹ 上一主題|下一主題