用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff Sixth Form College
樓主: Cecilia66
go

Cardiff Sixth Form College   [複製鏈接]

statistics sometimes is difficult to interpret objectively, 2% difference between a ~90% and ~92% schools, while the ~90% one produces 3 times more students, which one is better? a really close call
https://britannia-study.com.my/a-level-league-table

回覆 yellowgreen 的帖子

學生人數真係Cardiff多
不過我自己偏向有Yasmin嘅多d, in long run我相信佢多d

回覆 topbabe 的帖子

緊係跟人好過跟學校啦!我自己都prefer OIC 多過Cardiff因為校長點管間學生好影響學生

回覆 esmehouse 的帖子

你意思唔喺BSL報OIC都okay?人地係sole agent一定有個原因嘅

回覆 kiwang 的帖子

sole agent 代表你可以同校方有更緊密溝通
個人經驗係你自己搵學校問野佢地通常唔會覆,或者覆得好慢
agent嘅話有咩好快跟進到,始於小朋友去咁遠讀書學校十問九唔應係會擔心
不過都係視乎唔同學校啦,有部分細校照顧都係好周到

回覆 lovercat 的帖子

Cardiff我聽行內人講長遠而言已不及OIC,但是我亦有聽聞OIC今年A-LEVEL的成績有點問題,但我認為是因為取消了A-LEVEL考試令這些以考試為強項的預科書院吃了虧。

esmehouse 發表於 20-5-12 23:15
Please check PM

please check PM.  thanks  

唔該曬!

babyblue12 發表於 20-12-31 01:16
想請問一下,學校俾左offer, 信中提及要交ielts,咁要考ielts academic or ukvi ielts?(BNO visa),唔該曬 ...

點解你唔直接問學校?

summerhotel1 發表於 20-12-31 08:15
點解你唔直接問學校?

我聽說OIC有個學生今年十月因壓力爆煲,需要入醫院,不知是真定假呢?

想請問一下,學校俾左offer, 信中提及要交ielts,咁要考ielts academic or ukvi ielts?(BNO visa),唔該曬 ...

IELTS for UKVI (Academic)   ------   只論報學校,與是否 BNO 冇關。
即是此報名網頁的第一個選擇:
https://ielts.britishcouncil.org.hk/iorps/html/registration/selectExamTypeServlet.do?vEngine=

此 IELTS 成績是報讀 ** 英國大學時才用。中學會根據入學時 IELTS 成績,決定是否安排該學生入讀 IELTS 班,可能要另外收費。OiC's offer letter 內有説明哪些項目要另外收費,Cardiff 好似都有寫 ... 費用方面,真係要問學校 / Agent。

** 如果學生持有英國會考 GCSE 英文達標成績,則不需要 IELTS 達標成績亦可以入大學。何謂達標,則根據各科 / 各大學要求而異。

giver 發表於 20-12-31 13:45
IELTS for UKVI (Academic)   ------   只論報學校,與是否 BNO 冇關。
即是此報名網頁的第一個選擇:
htt ...

好像有幾間機構都有得考,有沒有分別?

Cardiff? 我女也有offer,是她首選

giver    發表於 20-12-31 16:15

interview 發表於 20-12-31 14:25
好像有幾間機構都有得考,有沒有分別?
我哋揀 英國文化協會,因為香港係佢主辦,咁直接啲嘛。記得朋友仔經另一機構,考試費係平少少,但就冇得直接在電腦上答,要在考卷上填格仔。另外就係改期,即是有突發事件時,可以直接同主辦機構聯絡囉。

giver 發表於 20-12-31 16:20
我哋揀 英國文化協會,因為香港係佢主辦,咁直接啲嘛。記得朋友仔經另一機構,考試費係平少少,但就冇得直 ...

咁我都報British council, 謝謝

giver    發表於 20-12-31 18:55
‹ 上一主題|下一主題