用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 通常讀國際幼稚園要幾時準備考小學呢? ...
樓主: shuboMa
go

通常讀國際幼稚園要幾時準備考小學呢? [複製鏈接]

Osiana 發表於 19-2-17 11:07
回覆 shuboMa 的帖子

如果想讀國際學校,幼稚園唔需要一定讀國際幼稚園,但英文程度一定要好。

我小朋友聽係明嘅... 但係你話如果互動咁講,佢會用咗中文諗左個句子然後再轉做英文,所以有時成句英文會掉轉咗... 希望會有學校體諒...

shuboMa 發表於 19-2-17 15:52
我小朋友聽係明嘅... 但係你話如果互動咁講,佢會用咗中文諗左個句子然後再轉做英文,所以有時成句英文會 ...
小朋友好快適應到。 初期父母要多d留意佢適應程度,多d鼓勵,增加佢自信心,識到朋友仔,多咗用英文溝通就好快進步

回覆樓主

其實要擔心嘅唔係仔仔適唔適應到(咁細個實適應到),最重要係IS收唔收你,因為咁低年班,IS重視嘅係「小朋友能唔能夠用英文去學習」,而唔係你擔心嘅「小朋友點樣學習英文」。

回覆樓主

(續)
如果你仔仔本身又抗拒英文,當務之急係多啲俾佢接觸有趣嘅日常英文,為interview 作準備。例如上啲用英文教學、以講英文為住嘅同學仔嘅興趣班(唔係學英文嘅興趣班),睇英文卡通片,媽咪本身小三過澳洲,英文應該都native,不妨改為同阿仔用英文溝通(循序漸進啦),什至話暑假近近地去新加坡玩(去下kidzania迫佢用英文嚟玩、襯去到英文國家全家一齊講英文之類,通常小朋友去一次旅行返到嚟都會好似大左好多,會學到新技能咁 haha),總之就係等佢玩住嚟習慣日常嘅英語、唔好抗拒英文,咁樣interview 先有機會成功。

Osiana 發表於 19-2-17 23:10
小朋友好快適應到。 初期父母要多d留意佢適應程度,多d鼓勵,增加佢自信心,識到朋友仔,多咗用英文溝通 ...

多謝你意見呀,前兩日佢上完英文班,老師話佢其實進步緊,叫我自己要俾信心佢..我會努力幫小朋友!

melobi12 發表於 19-2-19 09:46
(續)
如果你仔仔本身又抗拒英文,當務之急係多啲俾佢接觸有趣嘅日常英文,為interview 作準備。例如上啲 ...

你D意見好好吖!多謝你!

我其實最擔心都係學校唔收佢,所以,我而家都開始鼓勵佢講多啲英文,其實都見到佢自己好努力咁樣講出嚟,我見到我都好欣慰..
kidzania 係一個好好idea 呀!Thanks !! 睇吓假期可唔可以安排一下先!

shuboMa 發表於 19-2-19 09:55
你D意見好好吖!多謝你!

我其實最擔心都係學校唔收佢,所以,我而家都開始鼓勵佢講多啲英文,其實都見到 ...

新加坡應該仲有好多小朋友活動,揀多啲要同其他當地人互動嘅嚟玩 :)

個人意見純分享:如果仔仔都努力講緊英文,唔使太刻意改正佢啲grammar或發音,下下都改真係好挫敗。我覺得可以用正確grammar/發音、少少repeat返佢講嘅嘢嚟回應佢-

當小朋友話 “I want to eat water” 咁先算,可以正常回應佢話 “you want to DRINK some water, right?” (唔好話「錯!係drink water」,又唔使扮聽唔到佢錯直接俾水佢)咁一方面佢會覺得你聽明白佢講嘅嘢,又唔覺得你係改緊佢(因為你實際上係正常同佢對話緊),另一方面佢會聽到你用 drink 呢個字,咁久而久之佢自己會記得,其實我地自己學母語都係咁學返嚟。

以Anfield嚟講,去到K2學校會通知你報四間心儀學校!! 當然報多報少冇所謂。

melobi12 發表於 19-2-19 11:30
新加坡應該仲有好多小朋友活動,揀多啲要同其他當地人互動嘅嚟玩 :)

個人意見純分享:如果仔仔都努力講緊 ...

多謝你,我其實都會用你建議嘅方法去鼓勵我小朋友講英文,不過有時我自己又衰嘅,做做下又冇做..!你好好,好有鼓勵性,我應該要繼續用呢一個方法同我小朋友練習英文!

djbrianng 發表於 19-2-20 19:07

以Anfield嚟講,去到K2學校會通知你報四間心儀學校!! 當然報多報少冇所謂。 ...

即係到時佢哋都會有好多資訊俾返K2嘅家長?
唔該晒你呀,咁我都冇咁驚,因為我好怕會錯過咗啲重要日子!

唔會錯過時間,當年報咗四間,RC, CAIS, KINGSTON,同Anfield, 三間都收,除咗cais話兩次都收唔到我地申請表我地放棄之外(都唔明親身去交表都話收唔到),間間都收,不過都係揀咗Anfield讀到畢業!
‹ 上一主題|下一主題