用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 通常讀國際幼稚園要幾時準備考小學呢? ...
go

通常讀國際幼稚園要幾時準備考小學呢?

大家好,我幫囡囡選擇行國際呢條路,但又未喺好認識(哥哥讀local school..) ..
所以想請教各位有經驗嘅爸爸同媽媽!唔該晒!

我暫時幫囡囡報讀了Anfield (LV CAMPUS) 嘅N班,今年8-9月會入讀,我知道一般讀到K2就會升Primary.. 咁通常到時學校會有information 俾家長嗎?定K1尾就要準備報primary ?

另外,其實有意想幫哥哥轉讀國際,但係佢今年九月升小一,咁係咪我要幫哥哥報讀小二呢?因為大部分國際學校都快local school 一年... 我都知道哥哥轉入國際機會係好細...

麻煩大家家解答!

回覆樓主:

間間唔同…雖然話多數IS5歲Year 1,但有啲IS最佳入學時機係喺k1 (e.g. ESF),有啲喺k2(e.g. FIS),而有啲學校係一出世就可以報,早啲報喺waitlist排前啲,唔好等到入學之前嗰年先遞表…

Anfield kindergarten大約在k1學期尾有個info session講解關於報小學嘅資訊,但事實上Anfield每級都有人考到好offer走,所以通常佢k2少人過k1

dem0cracy 發表於 19-2-14 09:40
間間唔同…雖然話多數IS5歲Year 1,但有啲IS最佳入學時機係喺k1 (e.g. ESF),有啲喺k2(e.g. FIS),而有啲學 ...

多謝哂你嘅回䨱呀!
我其實都好擔心我嚟緊升小一個仔仔,如果要同佢轉國際又唔知邊幾間好,最心儀係澳洲國際,因為我哋有澳洲Passport...但係interview都要等waiting list.. 又擔心佢啲英文銜接唔到...

至於妹妹,如果要報esf, 通常要幾時開始報讀㗎?

回覆 shuboMa 的帖子

Apply Australian International for insertion, there is priority for interview with Australian passports. Send him to PURE ENGLISH CLASSES from now on and consider hiring private NET tutor to improve his English. The entrance exam for reception and prepratory years are easy and mostly focused on oral English (information gathered from previous posts) but as the grade progresses English requirement will be higher.
Good luck!
You can apply for ESF K1 at their affliated kindergartens one year before the scheduled year of entry.
Declaration: not users of ESF or AISHK, information gathered from forum posts.

回覆樓主:

小朋友2017年出世就今年9月報ESF k1。

但除非你好想入ESF小學,又未必一定要去爭ESF kinder,小朋友又要轉多次校。

你如果鍾意AISHK,又負擔得起,又有Aus passport,倒不如快啲報AISHK,喺Anfield讀埋k1直接入AISHK Reception,到時有sibling priority或者可以幫到哥哥。Anfield kindergarten有Anfield小學backup,唔駛點煩(真心覺得Anfield小學不比ESF差),AISHK以外再報多一兩間心儀IS都好夠了。

mandy_ng207 發表於 19-2-14 14:16

Apply Australian International for insertion, there is priority for interview w ...

Thank you for you information!
I hv already applied AISHK for my son in Jan 2019, the admission said they will call my son for an interview if there is any vacancy.. He applied for Preparatory 2019, however class already started.. so.. what I can do is just wait ...
In regarding to Esf, my son may need to apply K2 according to their school website... I will hv a look Stamford American International School.. fingercross !

dem0cracy 發表於 19-2-14 16:40
小朋友2017年出世就今年9月報ESF k1。

但除非你好想入ESF小學,又未必一定要去爭ESF kinder,小朋友又要轉 ...

我囡囡2017年出世,所以,如果要報讀ESF,而家要準備嗎?

對於Anfield, 我好鍾意, 雖然末讀,但爬文,好多用家家長都好滿意,有好近我屋企,所以我都好期待我個女開學!

我check過我個女要2020年先開始報讀Aishk, 所以希望到時讀完Anfield,順利考到入澳洲國際..

ESF 其實我又唔係太熟悉,但係見好多人都話係一間好好嘅學校,亦都知唔容易入到,不過諗住如果係妹妹佢都可以一試..哥哥就冇諗過ESF 了...

shuboMa 發表於 19-2-14 17:48

我囡囡2017年出世,所以,如果要報讀ESF,而家要準備嗎?

ESF k1 大約 9月-10月申請,11-1月面試,你到時多啲check ESF website準時報名就得。冇乜特別需要準備…讀咗Anfield PN已經係好好嘅準備。

dem0cracy 發表於 19-2-14 18:04
ESF k1 大約 9月-10月申請,11-1月面試,你到時多啲check ESF website準時報名就得。冇乜特別需要準備…讀 ...

多謝晒你啲資訊! 我會留意呀!

我對國際學校真係只有好初步嘅認識!所以好驚會miss 咗重要嘅日子!

多謝你!

AISHK preparatory 話唔定有人走呢,有Australian passport係有得插隊的,會比其他排左幾年嘅local passport人更早有得in, 所以不用太擔心。要練好英文,入IS是正路,如Stamford收,你會否考慮放棄local P1學位?(俾我就會)
祝你好運!

mandy_ng207 發表於 19-2-15 12:27

AISHK preparatory 話唔定有人走呢,有Australian passport係有得插隊的,會比其他排 ...

我個囝鍾意中文多過英文..仲對英文有D抗拒,我同我老公已經好努力鼓勵佢講多啲英文..都有諗過搵一個外籍老師單對單教佢,但又唔知係邊度搵....
希望真係有機會有得interview(AISHK)... Stamford 如果收,都會放棄現有嘅offer... 其實唔單止擔心小朋友讀LS好辛苦,我係驚自己都會有好大壓力...

多謝你鼓勵!希望我等到啦

咁你仔如果現在去讀AISHK都會辛苦,我去school tour見d同學成口英文,老師講英文又快,怕佢唔適應呀。Stamford有English as second language support, 雖然要俾50萬debenture, 但在你仔case來說可能都值得。
另外佢自己明白local 和IS 分別嗎?IS重presentation & discussion,要樂意講英文才能投入課程的。
如果未ready,試下local P1先,同時排AISHK.

mandy_ng207 發表於 19-2-15 12:51

咁你仔如果現在去讀AISHK都會辛苦,我去school tour見d同學成口英文,老師講英文又快 ...

其實如果有幸轉到入去國際學校當然我都擔心我個仔初初會唔適應,但係因為我自己都係小學三年級轉左過去澳洲讀書,我好記得我初初都唔明啲老師講咩,但係好快就適應...我回想返雖然我而家個小朋友啲英文唔係好叻,但係應該都好過我嗰陣時嘅小學三年級程度...所以我都希望佢會適應到,同埋我諗讀國際學校真係會好開心..

香港教育真係好有壓力,我真係好希望小朋友開心成長又學到野...

其實初初我都諗住比我小朋友試吓讀LS,但眼見身邊已經升左LS小學嘅小朋友佢哋壓力好大,家長又好壓力好大... 我有啲驚...

shuboMa 發表於 19-2-15 15:50

其實如果有幸轉到入去國際學校當然我都擔心我個仔初初會唔 ...

picamama 發表於 19-2-15 15:57
其實如果你仔入到,應該最終都會適應到用英文,問題係assessment時如果學校覺得佢英文唔夠好有機會會唔收 ...

我好認同亦都係我最擔心嘅一part...唔敢諗咁多...希望我個仔有運氣......

shuboMa 發表於 19-2-16 01:07
我好認同亦都係我最擔心嘅一part...唔敢諗咁多...希望我個仔有運氣......

.....

picamama 發表於 19-2-16 08:36
你如果有決心入IS, 仔不如先入Stamford, 之後再轉AISHK, 不要再留local school了,咁如果AISHK直接收你仔 ...

我都有咁諗...唔知Malvern College 難唔難呢?

shuboMa 發表於 19-2-17 01:13
我都有咁諗...唔知Malvern College 難唔難呢?

有外國passport易架,試下啦

picamama 發表於 19-2-17 01:18
有外國passport易架,試下啦

多謝你一直都俾好多有用嘅資訊同鼓勵我!
我會試埋Malvern College... 希望會有個好結果..

如果想讀國際學校,幼稚園唔需要一定讀國際幼稚園,但英文程度一定要好。

如果哥哥想轉國際小學,一般5歲讀YEAR 1,給此類推。視乎你想報邊類型,有D英文要求NAIVE,有D比較體諒, 最重要係英文有一定水平,聽明老師講乜,自己講唔講到都係其次。