用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會唔會為咗呈分試而去補視藝和音樂?
go

會唔會為咗呈分試而去補視藝和音樂?

我一直都無特別諗,但身邊有家長話一定要喎。
大家呢!?

我識人補樂理,因為佢本身無學樂器,而學校樂理又考得唔淺

我仔都有補樂理。不過係學校師姐(同學家姐)幫佢補,師姐有學樂器,有在外學樂理。考前針對筆試範圍補兩堂,筆試由唔合格變高分,音樂科亦因此由C變A。可能我地校音樂筆試考得淺,學兩堂可以KO

無呀~無时间~

簽名被屏蔽

回覆樓主

如果太差會去補,拉低名次就唔抵
我識人幼稚園開始就要細路學畫畫同音樂,原因係小學呈分要計分

mypineapple 發表於 19-2-13 20:41
大家呢!?

個女唔洗, 自小鐘意畫畫, 冇出面學, 但年年VA都攞A, 音樂學開琴, 而且考埋5級樂理, 學校呈分相對容易

到個仔。。。。 小五仲係畫火柴人公仔 油顏色油到藝術家風格咁不加思索 但天份係冇得迫, 所以我預左呈分呢科炒, 級名次一定比原本唔計視藝呢科拖後幾名, 好彩佢有學開琴, 音樂唔洗炒。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

pekovian 發表於 19-2-13 23:51
如果太差會去補,拉低名次就唔抵
我識人幼稚園開始就要細路學畫畫同音樂,原因係小學呈分要計分
...

係呀,有人俾大仔興趣系音樂,學2種樂器,由幼稚園開始學畫,雖然小朋友天分和興趣都不在畫畫這方面,但因為同小朋友話當補視藝,視藝要呈分呀,所以呈三一過左,小朋友即要求停學畫,音樂繼續學

相反,細仔愛畫畫,不愛音樂,媽咪就堅持學琴由k2學到六年級,理由系音樂要呈分,拉拉扯扯考到3級合格,小朋友不肯再學,但要求繼續學畫

大家呢!?
無, 因為兩個都學開琴, 基本嘢都理解到, 而且兩個畫畫都靚。但如果平時都係得個C, 就緊係要諗諗佢。

大家呢!?

藝術依家野, 如果無天份係迫唔泥,

唔好晒時間, 專心4主科好了

little_yolky 發表於 19-2-14 08:51
無, 因為兩個都學開琴, 基本嘢都理解到, 而且兩個畫畫都靚。但如果平時都係得個C, 就緊係要諗諗佢。 ...
C如果出去補,搵老師時,是否開宗明義話短時間補,專攻呈分?

b3410 發表於 19-2-14 10:41
C如果出去補,搵老師時,是否開宗明義話短時間補,專攻呈分?
好心就早D啦, 呈分先補, 補到幾多呢。藝術呢家嘢, 要浸架。好彩我阿女未學行已經成日揸住枝筆鬼畫符啫。阿細BB時成日畫花幅牆, 我都忍佢架。

little_yolky 發表於 19-2-14 10:51
好心就早D啦, 呈分先補, 補到幾多呢。藝術呢家嘢, 要浸架。好彩我阿女未學行已經成日揸住枝筆鬼畫符啫。阿 ...

冇天份,幼稚園學咗幾年畫,慘不忍睹,越畫越醜
拎返完成的作品,我都估唔到熊仔還是豬仔。唯有繼續火柴人

TwinWong 發表於 19-2-14 10:17
藝術依家野, 如果無天份係迫唔泥,
唔好晒時間, 專心4主科好了
就算無天份, 但有心機點都有D同情分既。好似阿大咁, 做份睇展覽project滿分得果10分, 其中一題要選一幅最唔鐘意既作品畫, 佢揀咗順治幅畫像, 佢條珠鍊真係成百粒珠咁滯, 又鬼咁多鬚根, 阿大真係逐粒逐粒珠畫, 逐條逐條鬚根畫。我問佢, 最唔鐘意既畫你畫咁仔細做乜? 佢話, 我唔鐘意佢無剃鬚所以要畫晒出嚟。

又好似懶到出汁既阿妹, 佢project畫方召麐D畫, 連D題字同印章都畫埋出嚟, 你話俾心機到呢, 讀書有咁好心機就好了。

b3410 發表於 19-2-14 10:55
冇天份,幼稚園學咗幾年畫,慘不忍睹,越畫越醜
拎返完成的作品,我都估唔到熊仔還是豬仔。唯有 ...
我哋學校視藝老師話齋, 無醜樣既畫既, 每幅畫都係小朋友俾心機既創作, 見到有心機就要欣賞下佢, 理得佢係熊定豬, 我夠睇唔明畢加索D畫啦, 咪又係名畫家。

b3410    發表於 19-2-14 11:01

gracelam 發表於 19-2-14 00:33
個女唔洗, 自小鐘意畫畫, 冇出面學, 但年年VA都攞A, 音樂學開琴, 而且考埋5級樂理, 學校呈分相對容易

到 ...
幾名? 佢差成點呀? 唔一定只差幾名喎, 你睇下, 如果佢係C, 得70, 同學仔95, 差咗25分, X3=75分喎。

little_yolky 發表於 19-2-14 10:57
就算無天份, 但有心機點都有D同情分既。好似阿大咁, 做份睇展覽project滿分得果10分, 其中一題要選一幅最唔 ...

我囡機關算盡, 只要係晒佢時間嘅野, 佢一定唔做

連温書都係咁, 如果佢知個題得2分, 佢就放低唔温

醒目開學勳章 王國長老

大家呢!?
音樂無, VA 有

有朋友通知佢仔就係因為 VA 成績唔好, 明明 4 主科都高分過另一同學, 但個位同學 VA 好高分, 最後出黎級名次高佢仔 1x 名.

所以我囡 P.4 時去排朋友介紹既導師, 咁我囡 K.3 時都有出去學過畫畫, P.4 再學叫 pick up 到, 最終呈分試成績都 ok.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我唔會等呈分先補, 會早d安排。我女係鍾意畫畫, 但手肌弱控筆差, 連寫字都差, 所以我會俾佢學畫畫, 希望幫到手肌和VA。
除了VA係7x分, 佢其他計分科目都係9x-100。

miriam 發表於 19-2-14 11:24
音樂無, VA 有

有朋友通知佢仔就係因為 VA 成績唔好, 明明 4 主科都高分過另一同學, 但個位同學 VA 好高分 ...
OMG. 可以影響咁大....我隻仔一直有在外學畫畫, 出面學嗰D做得有心機, 反而學校D視藝功課無咩心機, HEA做, 上色都好拿西....