用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友是觀察形, 不過係幼稚園考前3名
go

小朋友是觀察形, 不過係幼稚園考前3名 [複製鏈接]

開始要為選小一而搵學校, 有冇其他家長有心水學校好介紹?

小朋友:
-男仔-

> 比較觀察形

> 比較小答老師問題同參與活動.
> 不過學校考試又唔錯, K1-K2都考得幾好, 做功課同溫書都叫OK.
> 都叫有D名既幼稚園, 程度幾深, 不過學校都係幾好, 係HAPPY谷.

自問同神校學生唔想比, 因為唔想太大壓力, 目標係1B學校.

私校, 直資都OK. THANKS!

2    0    0    0

幼稚園已有考試?且仲有排名了?私幼嗎?

islz 發表於 19-2-13 10:36

個小朋友係比較觀察形, 比較小答老師問題同參與 ...
幼稚園就考試仲排名次?
想報乜就報乜!只得「觀察型」,好難有特別推介

Arabellahk    發表於 19-2-13 23:14

幼稚園有排名?😰

幼稚園有排名?
多數得評估

hahaha1231 發表於 19-2-13 10:52
幼稚園有排名?
多數得評估
某幾間係有排名

不過坦白講, 幼稚園排名係無意義

Arabellahk    發表於 19-2-13 23:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係私幼丫. 全班排前3名有獎.
考試要做卷, 唱歌再加平時表現評估.
都成10頁. 不過分2個星期考.一日一頁甘啦.

不過學校真係有佢辦法. 家長GROUP從來冇人投訴, 眼見成班家長同小朋友都唔會抗拒返學.

不過功課同家庭作業算多...仲有就係咩都錢錢錢:D

對直私來講,k既名次可以話係毫無意義,果d傑出表現獎,大部份未有機會交已被 out、或者交左都要 out 我估計經驗中,只有1間係肯收做 ref、而我小朋友有 offer,但都不能斷定為有幫助。

反而被動既性格,好肯定係一個要解決既問題。

另外,明年希望個需求低d、competition 細d

hkpapa852 發表於 19-2-13 10:54
某幾間係有排名

不過坦白講, 幼稚園排名係無意義

其實大學的GPA都冇咩意義, 同工作表現關係唔大.

我有幾個HKU MBA同事, 全公司都話佢地冇表現. 結果就係一般般.

有D人會話人生有冇錢意義不大, 最重要係活得有意義...

回覆樓主:

SFA/yw/tsl

回覆樓主

觀察型小朋友其實係直資/私校面試時比較蝕底。不過如果學術底子好,叩門時主要做卷,可能有不錯的收穫。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係,觀察型小朋友面試較蝕底。而家好多學校唔收portfolio ,考幾叻都表現唔到出黎
考慮面試以學術為準則嘅較有勝算

islz 發表於 19-2-13 10:36

小朋友:

York? 往年York攞頭3嘅學生唔難有勁offer, 文靜型但學術強可試SPCC,SPB, YW, sfa, tsl, kts, aps, logo, gt, 福小

993rs 發表於 19-2-13 11:16
對直私來講,k既名次可以話係毫無意義,果d傑出表現獎,大部份未有機會交已被 out、或者交左都要 out   ...

你試下係叩門階段睇下有無作用~~~

delete

回覆樓主

主攻考學術既學校,如SFA, APS

小朋友太靜不利於面試表現,建議能報幾家都報先,in過幾輪有點經驗了,再去心儀學校in的把握會大。班級rank沒太大用處,全靠in表現。幼升小靠緣分,可以對小朋友多些期待,也盡量放平心態,0 offer概率不小,多offer概率也有,希望安靜的小朋友也能好好enjoy這個過程,不必給他太大壓力。

mcl203 發表於 19-2-13 12:44
你試下係叩門階段睇下有無作用~~~

叩門的話,加操最實際。名次極其量加多點印象分,因為每班可能有一堆都係 straight A's,老師比唔比你傑出表現可能小朋友平日特別乖、聽話,或者因為特別靜。意味住單係九龍塘幾間學術型 kg 都已有幾十人同 level 可拚

老婆緊係想叩幾間神津,我就好攰。我地唔係d睇書當遊戲既家庭,由流感爆發起,放左5個禮拜假,小朋友日日玩,我特登唔出聲,由佢到時考天才波

993rs 發表於 19-2-13 13:21
叩門的話,加操最實際。名次極其量加多點印象分,因為每班可能有一堆都係 straight A's,老師比唔比你傑出 ...

世事無絕對,唔會只有一個可能~~~

回覆樓主:

我囡都一樣係蝕底㗎。

唔好諗咁多或者非君不嫁,報多啲不同學校,你會發現邊啲學校會選這類型。同埋仲有時間多啲帶佢同小朋友玩,加油

‹ 上一主題|下一主題