用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 N班 second in 會考乜?
樓主: smilesmilefan
go

維多利亞 N班 second in 會考乜?  

想問有冇媽媽收到CWB VIC SECOND IN同時間又收到VEO SECOND IN的? 如有是否A+/PG學生?

penguin555 發表於 19-2-15 07:28
好似多數 first in 表現冇禁理想嘅小朋友才需要second in 再見多次學校

由於我仔係大b,first in 表現突出,對老師有反應,circle time 又唱又跳⋯ 所以2nd in 要再帶小朋友,有點擔心。
請問有沒有媽媽知道,2nd in帶埋小朋友,個settings係點樣?是否有老師再陪小朋友玩,而家長就接受校長面試?謝謝!

回覆 Miu99 的帖子

I want to know too. I need to bring my kid too that day.

Miu99 發表於 19-2-15 12:11
由於我仔係大b,first in 表現突出,對老師有反應,circle time 又唱又跳⋯ 所以2nd in 要再帶小朋友,有 ...
上年我見的是英文主任在活動室見小朋友和家長,有D玩具放枱面,小朋友有小朋友自己玩 ,主任就和家長傾計.

halliebk 發表於 19-2-15 12:59
回覆 Miu99 的帖子

I want to know too. I need to bring my kid too that day.

Which campus?

回覆 gingercatcat 的帖子

will the kid be next to the parents or he can walk around  freely?

回覆 eyyc 的帖子

Harbour Heights

Miu99 發表於 19-2-15 12:11
由於我仔係大b,first in 表現突出,對老師有反應,circle time 又唱又跳⋯ 所以2nd in 要再帶小朋友,有 ...

咁你個仔表現好好喎⋯⋯ 唔洗擔心啦,second in 應該冇問題啦

我大女報維記PN嗰時(2年前)啲朋友話second interview 係家長同小朋友同入一間房;家長會坐埋一邊同老師/校長傾談,小朋友則又另一位老師帶領下互動,玩玩具等....

好似好少數嘅小朋友會被要求second in ....

gingercatcat 發表於 19-2-15 13:31
上年我見的是英文主任在活動室見小朋友和家長,有D玩具放枱面,小朋友有小朋友自己玩 ,主任就和家長傾計.
...

謝謝你的資料!如沒有見校長,主任有沒有解釋為什麼要再次接見小朋友呢?
最後成功嗎?謝謝你

penguin555 發表於 19-2-15 15:56
咁你個仔表現好好喎⋯⋯ 唔洗擔心啦,second in 應該冇問題啦

我大女報維記PN嗰時(2年前)啲朋友話secon ...

謝謝你(emoji)(emoji) 小朋友表現一時一樣,好像計時炸彈

Miu99 發表於 19-2-15 16:00
謝謝你(emoji)(emoji) 小朋友表現一時一樣,好像計時炸彈

你去邊間campus second in?

penguin555 發表於 19-2-15 16:12
你去邊間campus second in?

Harbour Heights

想問有無報海怡半島分校收到2ND IN EMAIL?

回覆樓主

今日都係無收到email, 係咪姐係game over la

番薯媽 發表於 19-2-15 17:54
今日都係無收到email, 係咪姐係game over la

同問

回覆 番薯媽 的帖子

I think so! Me 2

halliebk 發表於 19-2-15 14:22
回覆 gingercatcat 的帖子

will the kid be next to the parents or he can walk around  freely?

can walk around freely but another teacher will help with him or her while the English head will chat with the parents

番薯媽 發表於 19-2-15 17:54

你有無A+ or Vic PG 呀? 有時唔洗2nd in

Miu99 發表於 19-2-15 15:57
謝謝你的資料!如沒有見校長,主任有沒有解釋為什麼要再次接見小朋友呢?
最後成功嗎?謝謝你
...
我上年不用帶小朋友,我只是等second in 見到另一間房的情況。根據上年是分兩間房,一間是不用帶小朋友,見校長,另一間是要帶小朋友,見主任。我只知道如果要帶小朋友的,應該是第一次面試不太符合他們要求,但是學校又想給他們多一次機會,可能是有siblings, 可能是background好,學校有興趣收的,所以帶小朋友的,如果小朋友表現好,其實機會是大的。

gingercatcat 發表於 19-2-15 21:21
我上年不用帶小朋友,我只是等second in 見到另一間房的情況。根據上年是分兩間房,一間是不用帶小朋友,見 ...

噢~ 希望阿仔今次努力d