用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果係Band 2頭,可以在九龍城區有什麼選擇,請指教 ...
go

如果係Band 2頭,可以在九龍城區有什麼選擇,請指教  

Cheungaoi 發表於 19-2-12 16:36
你係開始諗大抽奬, 抑或唔係今年, 只想做資料搜集?

另外, 九龍城區一定要先報你小朋友係男係女, 係咪一線學校, 有無聯繫/直屬, 選擇會好唔一樣。

little_yolky 發表於 19-2-12 17:01
你係開始諗大抽奬, 抑或唔係今年, 只想做資料搜集?

另外, 九龍城區一定要先報你小朋友係男係女, 係咪一線 ...

係女黎,明年先小六,想做定搜集,不是一缐小學,有伊中同何文田做聯繫中學..tks

Cheungaoi 發表於 19-2-12 17:06
係女黎,明年先小六,想做定搜集,不是一缐小學,有伊中同何文田做聯繫中學..tks
...

又係老生常談,考好下學期個呈分先, B2A同B1C只係一線之差啫, 唔係跨唔過既。呈一考得好, 個心都定D。

如果真係最後都只係B2A, 你可以自行時諗諗培道、九真、何官,不過九真自行可能機會唔大。大抽奬就睇你搏唔搏, 可以乙一聯繫何官或培道, 你要睇睇今年有無人報料, 因為學童開始多, 平時B2有得執雞既九真、聖羅撒、聖家、丘中, 睇下今年仲有無機會, 如果今年都無得執, 你下年就仲mug水。乙二就要小心揀了。自行有無諗他區? 如果係B2A, 不如考直資上咗岸先。

little_yolky 發表於 19-2-12 17:38
又係老生常談,考好下學期個呈分先, B2A同B1C只係一線之差啫, 唔係跨唔過既。呈一考得好, 個心都定D。

如 ...

band 2都執到st rose, 神奇

回覆 little_yolky 的帖子

我女同樓主程況差不多,雖然老師說現在應該是B1C, 但有變數, 如考直資, 有邊間介紹?心儀女校

lovebb2 發表於 19-2-12 18:20
band 2都執到st rose, 神奇
過去幾年係有可能的, 因為佢中學本校响沙田, 小學响九龍城, 原小學同學可能地區問題未必全選中學部, 所以有位流出九龍城大抽奬。而九龍城本區外校生又係因為唔同區問題, 又見位唔多, 一般唔會揀佢好前, 所以過去有位流入B2執雞。但今年學童咁多, 所以叫樓主留意一下今年情況, 因為聽聞去年小學部都用晒直屬位了。我個人就覺得除非小朋友英文好, 只係某D科拉低咗個排名, 否則B2生入st rose都係自找麻煩。

hoken 發表於 19-2-12 18:37

我女同樓主程況差不多,雖然老師說現在應該是B1C, 但有變數, 如考直資, 有邊 ...
俾B1C既女校直資唔係咁多喎, 諗諗男女校啦。

留名

nicolemummy 發表於 19-2-12 20:56
有聯繫何官,就要報何官。你的校友以其教訓做勸勉。
其實佢哋幾間官校爭2X個何官位, 機會只係大DD。如果係B2A, 我會先試培道。

hoken 發表於 19-2-12 18:37

我女同樓主程況差不多,雖然老師說現在應該是B1C, 但有變數, 如考直資, 有邊 ...
DGS, SPC, HY, 德望, 赤提, 九龍東滙基, 培基, 播道, 李國寶, 羅氏, 基崇全部報晒佢。如果有心讀, 更要多報, 因為有D學校較早有面試, 有實戰經驗好重要, 係一次比一次好。

nicolemummy 發表於 19-2-13 12:40
朋友肺腑之言。B2A學生派了B3學校。

del

nicolemummy 發表於 19-2-13 12:40
朋友肺腑之言。B2A學生派了B3學校。

B2派B3(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️,真係會嚇C

little_yolky 發表於 19-2-13 12:39
DGS, SPC, HY, 德望, 赤提, 九龍東滙基, 培基, 播道, 李國寶, 羅氏, 基崇全部報晒佢。如果有心讀, 更要多報 ...

嗯嗯,明,多吸取面試經驗

nicolemummy 發表於 19-2-13 12:52

潮洲公學。無㨂過架。
油尖旺區唔夠B2位, B2學生派入潮洲絕對唔出奇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nicolemummy 發表於 19-2-13 13:34
但B2A係九龍城學生,完全無㨂過呢間外區學校。
佢點填表? 有冇填晒區內和他區B2中學先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。