用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 2nd in 面試信
樓主: cowkingb
go

英華 2nd in 面試信  

水泡、面試練習場?1A校1A生,多數無機會領享到2nd in 架

IloveJJ 發表於 19-2-20 10:25
無顯示,只係唔駛2nd in,都係要睇到時決定收唔收?

謝謝回覆,我亦是當年沒有成功入小學的,現在又不清楚書院收生流程

YW 絕對係一間受歡迎嘅學校, 以報考人數計,佢有機會係全港報名人數最多嘅學校。 但現時有啲聲音提出,越遲開始面試嘅學校 , 才是越受歡迎的學校。 加上今年收生嘅策略, 既有舊生通道, 又有加30% 碼的second in, 仲有叫人拍案叫絕嘅 interview waiting list。 收生策略咁爆, 出年唔成為收表皇先奇怪!

今年此收生方式,確令很多心儀此校的家長,帶來希望!亦能為明年收表量種下超級種子。

回覆 5tgb 的帖子

我唔認同英華唔敢收band 1a生.我校係九龍塘其中一問私小,级10有second in,级20無;另外有好朋友係九龍塘另一間私小级10,一樣有second in

Bobmarley 發表於 19-2-21 13:50
我和你一樣也不認同!
其實同考小學一樣!品學兼優未必有offer, 但多野講 反應快,學術有一程度都可以有唔錯的offer。
成績好的b1學生,但善辭令,in 直資係唔着數。我有同事的女都係b1a生,唔多出聲,有自知之明,唔敢報dgs, Hy, spcc 等等,冇報直資,等派位。

sunnymama2 發表於 19-2-21 14:22
其實同考小學一樣!品學兼優未必有offer, 但多野講 反應快,學術有一程度都可以有唔錯的offer。
成績好的b1 ...

其實好簡單,學校選擇學生不單單睇成績;因些人覺得學校唔選擇他們的子女,就否定學校質素,我都講我小朋友讀C小,交比英華4年級至6年級成績表係一條B都無,全A人士,雖然無體藝,但奧數都是金獎及冠軍及三屇中象冠軍,級三,因無考神校就被人暗喻不是1A人。不過真無咩所謂,6年後係點無人知,小朋友而家讀得開心,同學又一齊為成績努力,我目標都是小朋友找到自己的理想就夠。

2jkidsfather    發表於 19-2-23 10:39
MCLIAN    發表於 19-2-21 15:35

奇奇媽媽 發表於 19-2-21 14:34

其實好簡單,學校選擇學生不單單睇成績;因些人覺得學校唔 ...

有些人真係超級無聊,喺度話間學校係"水泡、面試練習場",個waiting list係"拍案叫絕","收生策略咁爆","能為明年收表量種下超級種子"等等。除非佢或佢小朋友都想讀,否則間學校多唔多人報,關佢差事咩
(我喺EK咁耐都未試過用啲咁強烈字眼去話人,等我冷靜吓,回復一向暖和嘅我先)

cornelius 發表於 19-2-21 15:02
有些人真係超級無聊,喺度話間學校係"水泡、面試練習場",個waiting list係"拍案叫絕","收生策略咁爆"," ...

唔知點解,佢小朋友都讀神校,唔知點解對一間佢所謂咁唔掂既學校咁在意,個鋪沉完又插

奇奇媽媽 發表於 19-2-21 15:09
唔知點解,佢小朋友都讀神校,唔知點解對一間佢所謂咁唔掂既學校咁在意,個鋪沉完又插
...

乜原來個小朋友讀神校?真係想知有幾神

神校多幾個咁嘅家長都真係多得佢唔少

奇奇媽媽 發表於 19-2-21 14:34

其實好簡單,學校選擇學生不單單睇成績;因些人覺得學校唔 ...

yw一定唔係band1a冇second in, 我仔那年有兩個有得in qc的同學有得in, 最後2個也有offer, 一個take 左offer讀緊, 另一個冇take但自行入左st jo. 所以我相信yw不會因為成績好而不給second in

IloveJJ 發表於 19-2-21 16:25
那人正是有得inQC而yw無2nd in,所以深深不忿囉!  佢最後都入咗QC啦!雖然唔知係咪抽入既 :nosepic ...
哦, 唔怪得知啦

IloveJJ 發表於 19-2-21 16:25
那人正是有得inQC而yw無2nd in,所以深深不忿囉!  佢最後都入咗QC啦!雖然唔知係咪抽入既 :nosepic ...
原來係咁,但唔駛咁話間學校吓嘛?而且咁耐都未能夠釋懷,佢做人好痛苦啫!

其實任何家長決定是否註册一間學校,要考慮那些因素及聽取那些意見,並不是單憑看一位、二位帖友的帖文就可左右到的。帖友作帖亦與背景無關,以單打方式洗版抹黑,相信祗會做成反效果。收到學校各種信件的人,唔通唔知自己banding, 唔通唔會收集資料。他們看了5tgb的帖,如果與他們認知的事實不符,唔通會信一個素未謀面的帖友?