用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS interview 2019
樓主: sell2japan
go

自行 MCS interview 2019  

joeyxlma 發表於 19-2-14 13:56
這方面就不擔心,畢竟這是有本事入校隊才有的煩惱

不止代表隊,中文學會、英文學會、話劇、辯論的領導師姐,管理能力也好強,管到班師妹貼貼服服,師妹真心佩服那種!

mcl203 發表於 19-2-14 14:00
會唔會係老師在大廳~~~

肯定不會

上網或去學體會辦理球員證,也是師姐。

其實瑪記老師好好做!

kirstyau 發表於 19-2-14 11:50
應該唔會有機會暗示,因為係好幾個學生(約5人)一齊見。
謝謝分享,盡力而為無所求!!!

sell2japan 發表於 19-2-14 14:10
謝謝分享,盡力而為無所求!!!

不過你用得「棄直取自」,人哋不敢、你敢,市場對手也少了好多,又大量坐低四大女直及老麥,又大量湧去英華女、庇記、瑪利、瑪曼⋯⋯機會也大,起碼大過考直資先!

公海入得HYS已經不是少嘢!

回覆 sukitelfold 的帖子

認真講,女好叻的話先至係上方寶劍!!!

sukitelfold 發表於 19-2-14 14:18

不過你用得「棄直取自」,人哋不敢、你敢,市場對手也 ...

唔好㷛大瑪曼喎,好似受歡迎程度唔及其他果幾間~~~

mcl203 發表於 19-2-14 14:26

大家分散投資,人人中獎,皆大歡喜!

little_yolky    發表於 19-2-15 10:20

sell2japan 發表於 19-2-12 10:48
自行申請 MCS 的人數眾多,
MCS收生標準沒有寫明 EDB ranking,
一路看越來越不明白,究竟MCS 收生標準在哪裏找到的?
還有各家高手都擁護自己的喜好,但也能和平地討論,真少見。

mcl203 發表於 19-2-14 14:26

港島中/東區也是一個熱門選擇呀

sukitelfold 發表於 19-2-14 15:09
港島中/東區也是一個熱門選擇呀

我講真㗎,瑪曼相信係咁多間之中最輕鬆既,只専注學術成績既家長係唔會岩口味。亦似乎,佢哋嘅自行和叩門亦非一般只睇成績去作考慮,所以家長們選擇要暸解各校傳統特質會更好~~~

mcl203 發表於 19-2-14 15:16
我講真㗎,瑪曼相信係咁大間最輕鬆既,只専注學術成績既家長係唔會岩口味。亦似乎,佢哋嘅自行和叩門亦非 ...

但見到佢哋瑪利曼學生,自己設計的各款衞衣、T恤等隊服、社服、班服,型過好多潮流品牌,好型好靚!!

nobody2018 發表於 19-2-14 14:50
還有各家高手都擁護自己的喜好,但也能和平地討論, ...

情人節快樂呀!其實自行表面上鬥面試,實際上先鬥成績排名,再鬥多材多藝。
我自己一向認為升中是讀書生涯中途站,身為父母跟下功課然後考得好是責任所在,可惜的確有家長認為是自己的功勞,每個家庭條件不同,有家長身上有十蚊就放九蚊在子女學業上,有的是身家千萬而會嫌直資要交學費。我自己沒有讀過或子女也沒有讀過的學校不敢去講什麼,也相信中學肯努力的b3生也有能力在dse 追到b1a生的成績,我最擔心只是太早拍拖或升中後受同學影嚮性情。。

識上年兩個瑪利曼無直升上中學, 1個去SPCC, 1個協恩

Cliokohonda 發表於 19-2-14 15:53
情人節快樂呀!其實自行表面上鬥面試,實際上先鬥成績排名,再鬥多材多藝。
我自己一向認為升中是讀書生涯 ...

「受同學影嚮性情」

抽下水先,又讚一下瑪記同學⋯⋯

事緣有一個習慣講粗口的同學仔,之後一班老友同學跟她玩遊戲,如果聽一句粗口便罰$2,罰款逢星期五去小食部賣單食嘢,9月每星期罰$5x、1月冇罰過!

有一個ig MCS secret ⋯⋯有個同學被圍住唱,其實是芝麻綠豆,女仔堆必定有是非,但第日老師已經向全班嚴勵訓斥,絕不容忍,請停止!
言論自由也有底線,幾欣賞學校守這底線。。。

氣氛好呀!

nobody2018 發表於 19-2-14 14:50
還有各家高手都擁護自己的喜好,但也能和平地討論, ...
因為這裡的家長都很隨和,
所以我認識的朋友都喜歡到這裡逛逛。

至於MCS 的收生標準,我只知道是申請表的appendix有提到,

但現在上網再找也找不到了,抱歉啊!

sukitelfold 發表於 19-2-14 16:02

呢個個案,好明顯係果位同學被蝦左數月後屈服了~~~

mcl203 發表於 19-2-14 16:42
呢個個案,好明顯係果位同學被蝦左數月後屈服了~~~

欺凌事件,吡人屈禁止粗口!

但發現現今中學生,無論男校、女校、男女校,講粗口也很泛濫!!

sukitelfold 發表於 19-2-14 16:46
欺凌事件,吡人屈禁止粗口!

我估一向都普遍~~~

簽名被屏蔽

回覆 Cliokohonda 的帖子

真心認同你的講法