用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

一條龍 發表於 19-2-11 23:58
SPB

見你之前很喜歡英華,點解突然轉軚?

BERNICEJUNE 發表於 19-2-12 08:47

曲線增加自己入學既機會乎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-2-11 23:55
以2018 DSE成績計,spb應該比英華高一截,英華DSE成績只是與優才,培僑相若.
英華親生仔考DSE是令人期待.
...

雖然親生仔未出,但中學每年都好大進步,2018已比優才好,優才和英華比培橋好好多

BERNICEJUNE 發表於 19-2-12 08:47

人家題目是英華vs SPB , 我有甚麼錯呀?

tychow 發表於 19-2-12 09:03
雖然親生仔未出,但中學每年都好大進步,2018已比優才好,優才和英華比培橋好好多
...
英華除了英文一科外, 都無公開過其它科目既DSE成績, 妳又如何知道英華2018年既DSE成績比優才好呢?

如果只計有公開既英文一科, 英華已不如優才

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tychow 發表於 19-2-12 09:03
...

2018DSE成績用有公佈既四級以上百分比來比較.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

培僑所有科目是64%

男校中

聖言61.1%, 男拔62% (IB成績全港數一數二), 九華67.7%,

SPB 核心四科是76%

英華沒公佈4級以上百分比, 我估計英華4級以上大概都是6X%,

至於3322

優才是87.9%, 王錦輝是75%

"英華中學每年都很大進步"亦非如此

https://drive.google.com/file/d/1FJsVcK5a1NPpo4bsxZU7k04i0WAC6eJC/view

P16

最近四年既3322率是

14/15   72.3%

15/16 75.3%

16/17 82.7%

17/18 76.2%

所以我前文話

如果相信英華親生仔成績會大躍進既就英華
如果唔相信既就spb.

以目前來講, 英華既名氣與DSE成績不太相符.

而且六年前來計, (到今日應該都是) 英華中一外校生既生源應該是比優才, 培僑好.

73662710 發表於 19-2-11 21:07
一心一意就SPB, 想抱住英華再看高一綫入神校就英華,英華入  SPCC DBS 比三私一直有過之而無不及! ...

真係要讚吓Snoopy校長,將芵華小學打造成一間咁勁嘅小學,喺音樂運動方面都好top, 小6成績最勁嘅嗰批(有冇二/三十個?)都可以更上層樓,其餘的,坐底有問B1B男書院升中,基本上市場上冇其他學校提供到咁嘅package

IYY    發表於 19-2-12 16:25

猴子爸 發表於 19-2-12 09:35

真係要讚吓Snoopy校長,將芵華小學打造成一間咁勁嘅小學,喺 ...

以直資來計, 港同/優才/培僑/SPB, PACKAGE 都唔會輸得去邊.

Sing13 發表於 19-2-12 09:39
以直資來計, 港同/優才/培僑/SPB, PACKAGE 都唔會輸得去邊.

只以小學計,論成績音樂運動,英華勁d

猴子爸 發表於 19-2-12 09:41
只以小學計,論成績音樂運動,英華勁d

我同你相反, 我唔是睇依樣.

體育音樂, 家長可以俾錢培養.

我是睇中學邊間有國際課程, SPB, 優才, 培僑. 能讓小朋友將來有更多出路.

英華有咩國際課程仲研究緊.

回覆樓主

地點吾系問題簡SPB。

Snoopy校長未退休刀系簡SPB, 退咗休更加簡SPB。

問題是在於你是選小學,還是選中學。和你預期你孩子在不同的環境培育下會有如何發展。

Sing13 發表於 19-2-12 09:46
我同你相反, 我唔是睇依樣.體育音樂, 家長可以俾錢培養.我是睇中學邊間有國際課程, SPB, 優才, 培僑. 能讓 ...

家長肯俾錢都唔一定培養出高質嘅校隊同樂團嘅,呢d嘢肯定係學校嘅,好似宣小咁,音樂做得咁成功,點解冇乜其他學校做得到,copy到?其他學校嘅家長冇錢咩?

Sing13 發表於 19-2-12 09:46
我同你相反, 我唔是睇依樣.體育音樂, 家長可以俾錢培養.我是睇中學邊間有國際課程, SPB, 優才, 培僑. 能讓 ...

你講嘅「國際課程」係乜嘢嚟㗎?

taxibird 發表於 19-2-12 09:53
地點吾系問題簡SPB。

Snoopy校長未退休刀系簡SPB, 退咗休更加簡SPB。

我的看法完全一樣,如果這兩間選的話,一定SPB

選YW,英華是除了 spccps 之外 入 SPCC 的第二大戶,  也是除了APS 外入 DBS 的第三大戶,進可攻退可守。覺得唔需要就6歲決定小朋友讀邊間中學,另一方面,英華書院也在進步中。

猴子爸 發表於 19-2-12 10:13
家長肯俾錢都唔一定培養出高質嘅校隊同樂團嘅,呢d嘢肯定係學校嘅,好似宣小咁,音樂做得咁成功,點解冇乜 ...

宣小音樂是勁, 但唔少舍宣小選SFA正是唔想操音樂.

只能講人各有志, 我亦都覺得咩都唔使操既學校幾好, 例如女校中既坑真.

大部分直私都有樂團, 成班二級,四級大家玩下, 享受音樂既樂趣已經好好.

坦白講, 今日既DSE成績
唔代表咩, 每年都會變化, 12年後更加唔知是點.只是給家長多D信心保證.
(正如12年前既港同,培僑,優才, 唔會想像到有今日既成績.)

反而, 學校資源硬體, 國際課程(學校是否為學生安排出路) , 生源既多樣性, 男女校VS男校等, 我較為重視

cheungmansze 發表於 19-2-11 20:34
幫朋友問,兩間佢個仔都有offer,唔知點選好。男校我唔係咁清楚,佢話佢可以搬屋,想尋求大家的意見。謝謝 ...

你等朋友自己考慮啦, 他們最了解自己小朋友, 不用為他們擔心

manmonster    發表於 19-2-12 10:55

73662710 發表於 19-2-11 21:07
一心一意就SPB, 想抱住英華再看高一綫入神校就英華,英華入  SPCC DBS 比三私一直有過之而無不及! ...

Spcc中一頭三全部是英華,完勝小學部學生。基本上set 1全是英華男。

lui 發表於 19-2-12 10:34
Spcc中一頭三全部是英華,完勝小學部學生。基本上set 1全是英華男。
好強!
‹ 上一主題|下一主題