用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-2-14 09:37
如果目的是為左能夠插班,為何唔選擇SFA呢? 英文小學,教快一年, 插班都容易D.

如果目的是為左能夠小六 ...
我同意如果是男孩子, SFA (撇除了宗教上的問題 )是不錯的選擇, 因為 大部分可入 St .Joe  or 九華,有保證, 男同學進可以攻退可以守. 不過這個post是比較 SPB , YW .

assado 發表於 19-2-14 07:03

諗吓YW幾錢學費先。
講出重點, 呢句真.

Sheep06 發表於 19-2-14 09:52
我同意如果是男孩子, SFA (撇除了宗教上的問題 )是不錯的選擇, 因為 大部分可入 St .Joe  or 九華,有保證 ...

我是相信英華親生仔是會使DSE成績更進一步, 好快會同SPB相差不遠.我亦認為兩者都是好學校,應該選擇直資學校.只是我唔認同直資小學學生人向高處,放棄直屬中學為之好.

其實不是每人都打算向外走, 以我所知 ,有一批去年在 YW 名列前茅, 數學超強的大部分同學(很多大型比賽得獎都見到他們的蹤影) 根本沒有打算過走,直升書院。 其實今年中一留下來的人才不小。

Sheep06 發表於 19-2-14 09:52
我同意如果是男孩子, SFA (撇除了宗教上的問題 )是不錯的選擇, 因為 大部分可入 St .Joe  or 九華,有保證 ...

SFA, APS呢d好極都要面對升中殘酷戰爭wo, 但YW呢d,又一條龍B1B, 讀緊插去其他神校又得,升中時一大批去神校又得,學費又平,真係冇得輸wo

猴子爸 發表於 19-2-14 10:03
SFA, APS呢d好極都要面對升中殘酷戰爭wo, 但YW呢d,又一條龍B1B, 讀緊插去其他神校又得,升中時一大批去神 ...

原來好多人有神校情意結.

好學生出好既OUTPUT 唔出奇.

而我感興趣既是原班人馬上有好既OUTPUT.

心儀邊間既中學部咪去邊間囉, 反正最終, 無論家長是否願意, 絕大部份小學部既學生都係要升上中學部

如果兩間中學都唔like, 不如放手一搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-2-14 10:20
原來好多人有神校情意結.好學生出好既OUTPUT 唔出奇.而我感興趣既是原班人馬上有好既OUTPUT.
...

去神校只是其中一個很好的option, 也證明學生的實力,但當然,其他留下升書院的,不代表不強

猴子爸 發表於 19-2-14 10:29
去神校只是其中一個很好的option, 也證明學生的實力,但當然,其他留下升書院的,不代表不強
...
點解猴子爸今次做和事佬

回覆樓主

Yw學費係平,進可攻退可守,但以性價比spb間中學,人物,名聲,學術都比yw優勝!其實spb都可以歸納為神龍校之一,高英華一班!

b3410 發表於 19-2-14 10:35
點解猴子爸今次做和事佬

我都係講事實jie, 我不嬲都係實事求事,以和為貴嘅(唔計同人爭拗嘅時候)

goodparade 發表於 19-2-14 10:56
Yw學費係平,進可攻退可守,但以性價比spb間中學,人物,名聲,學術都比yw優勝!其實spb都可以歸納為神龍校 ...

Spb間中學都係近排至好番d,之前直程係B1C, 駛唔駛講到佢咁勁呀

猴子爸 發表於 19-2-14 11:04
Spb間中學都係近排至好番d,之前直程係B1C, 駛唔駛講到佢咁勁呀

尼頭做和事佬
轉個頭就惹火

Sheep06    發表於 19-2-14 11:46
IYY    發表於 19-2-14 11:19

hkpapa852 發表於 19-2-14 10:24
心儀邊間既中學部咪去邊間囉, 反正最終, 無論家長是否願意, 絕大部份小學部既學生都係要升上中學部

如果兩 ...
都認同。我自己上年揀小學都係揀心儀邊間中學為最重要指標。
上年最後有幸都有兩間offer, 因為小朋友太活躍,所以較心儀SPB, ,希望令小朋友變得乖巧。

但老公就覺得小朋友較適合YW, 多活動,學校較自由唔嚴肅。 最後亦因地點考慮選了後者。

小朋友讀左幾個月,讀得好開心,課程適中,老師們很好(有求必應),但當然我小朋友依然好活躍,企唔定,一言九頂。

選適合的學校好重要,仔仔幼稚園社交弱,但去到yw 同學仔都係同類型,都可能都係扎扎跳,多野講,所以仔仔好快和同學仔打成一片,每日最開心就係小息和同學玩追逐,探索等等。有時仔仔亦會分享視藝堂有咩玩,森林課程的經歷。

相反,識人上年有SPB offer, 註冊日小朋友好奇心重,問老師問題,家長感覺學校學習環境唔適合,最後揀左另一間三私一直。

揀選學校除左睇中學外,亦可以研究課程,學校風氣,請不要着重什麽升神校或攞咩獎,始終人地小朋友叻,唔代表自己嗰個都係。

manmonster    發表於 19-2-14 11:48
IYY    發表於 19-2-14 11:24

猴子爸 發表於 19-2-14 11:04
SPC其實幾時跌到去B1C呢?

自第二屆DSE以來 (第一屆沒有資料), SPC入3大既百份比, 除第二屆得27%, 其餘咁多年都未低過30%

所謂跌到只有B1C, 又根據甚麼標準/資料呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-14 11:20
SPC其實幾時跌到去B1C呢?

自第二屆DSE以來 (第一屆沒有資料), SPC入3大既百份比, 除第二屆得27%, 其餘咁多 ...

可能由會考時期開始,EK排名上,它就是B1C, 我就有這個印象,但即使係B1B, 也不見得係「神龍校,高過YW一皮」咁把炮卦?

Sheep06    發表於 19-2-14 11:59

猴子爸 發表於 19-2-14 11:31
可能由會考時期開始,EK排名上,它就是B1C, 我就有這個印象,但即使係B1B, 也不見得係「神龍校,高過YW一 ...
咁你要問講呢句那位會員。
不過事實上,近3年SPC大部份科目成績較YWC好一點

回覆 goodparade 的帖子

i have similar impression

hkpapa852 發表於 19-2-14 12:05
咁你要問講呢句那位會員。
不過事實上,近3年SPC大部份科目成績較YWC好一點
...

佢係話「高一班」,唔係「高一皮」,「班」冋「皮」應該係唔同嘅幅度。

猴子爸 發表於 19-2-14 12:17
佢係話「高一班」,唔係「高一皮」,「班」冋「皮」應該係唔同嘅幅度。
...
你應該叫佢解釋何為高一班囉!
如以個別科目計,表現真係差距頗大
‹ 上一主題|下一主題