用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 19-2-14 00:10

我認到某級第三名去了旺角東。而根據佢阿媽講,有幾個頭 ...
請問是一個走了, 還是很多最叻嗰批 P2-P4 走了 ?

Diversifyedu 發表於 19-2-14 00:40
依你所說, spccps, dgs, dbs, spcs報名人數都不及英小,可能都無英小咁好
...

諗吓YW幾錢學費先。

RunningPig 發表於 19-2-14 00:10

我認到某級第三名去了旺角東。而根據佢阿媽講,有幾個頭 ...

有幾個頭幾都有去考,咁最終考唔考到?如果考唔到咁即係話考唔到先留返喺YW?如果級頭都考唔到,咁可能程度真係未夠神級。

lui 發表於 19-2-13 09:24

首先,我冇話半級英華入set 1.分了咁多set. 我指入了set 1好多 ...

。一一

Forgetmenot999 發表於 19-2-14 07:39

有幾個頭幾都有去考,咁最終考唔考到?如果考唔到咁 ...
只是你一向不懂直資遊戲玩法, 旺角東的 學校只是收 它缺的人 例如音,體,藝, 成績好不好不是主要因素. 就算今年收升中的YW 都不是最top成績的人, 主要是音,體,藝有才華的人( 當然成績不會差). 有级頭 它不收, 並不代表同學不是神級, 而只是他們正不是它缺的人。

picamama 發表於 19-2-14 08:02
我朋友在SPCC F2, 佢話其中一個學霸是YW過去的,勁到喊(佢形容),佢自己小學升上去
...

別人勁又關自己乜事, 天外有天, 做好自己就可以了。

Sheep06 發表於 19-2-14 08:11
只是你一向不懂直資遊戲玩法, 旺角東的 學校只是收 它缺的人 例如音,體,藝, 成績好不好不是主要因素. 就算 ...

似乎,旺角東中學收生都分兩條線,亦似乎唔會唔收頂班學術型學生~~~

mcl203 發表於 19-2-14 08:28
似乎,旺角東中學收生都分兩條線,亦似乎唔會唔收頂班學術型學生~~~
...

旺角東小學也一樣,插班,有d係成績最top的,有d可能係音樂運動,甚至(emoji)去後要留級,有d擺明係關係。
中學部同一道理啦

我諗大家都係討論返SPB vs YW, 而唔係YW有幾多人升or插去SPCC or DBS 好D.

assado 發表於 19-2-14 08:28
別人勁又關自己乜事, 天外有天, 做好自己就可以了。

咁講,連乜學校勁都唔洗討論因為一間學校乜人都有都唔關自己事?我唔系讀個間又不用討論因為關我乜事。學校有幾多33222都唔好理,因為不一定我小朋友做到?

73662710 發表於 19-2-13 19:31
因為地方的原因,SPB無咁就腳,SPB只有2、3千人報,反之英華有5、6千人報,英華收生質素可能會好少少,我只 ...

如果講多人報, 學生就勁D.

咁全港最勁應該是TSL, offer既是從七千幾人中勝出. 而且不單止可以收叻仔,   仲可以收叻女.

但事實是否如此呢?

如果學生從幾千人中入圍百幾人,代表最叻. 就當十裡挑一,   如果小學沒負增值既話,  小學畢業生應該是全部band1A, 但實際上全港學校沒一間可以做到全部Band1.

我認為熱門既直資私立,   收生質素其實差唔多, 只是每間學校選擇認為適合自己既學生,  學生既家庭環境亦差唔多(除左三間神校).

mmav 發表於 19-2-14 08:41
我諗大家都係討論返SPB vs YW, 而唔係YW有幾多人升or插去SPCC or DBS 好D.

但大家以呢樣「客觀」事實去判斷學校質素,所以係relevant ga wo

Sing13 發表於 19-2-14 08:46
如果講多人報, 學生就勁D.咁全港最勁應該是TSL, 有offer既是從七千幾人中勝出. 而且不單止可以收叻仔,    ...

你沒有說錯,陳守仁的確是叻仔叻女, 今年SPCC 收了7個. 其他派位也不俗。

回覆 monodad 的帖子

其實我對英華親生仔嘅理論係有所保留,因為連林校長都唔等埋親生仔”亮麗”嘅DSE成績就已經跳船了

lui 發表於 19-2-14 08:42
咁講,連乜學校勁都唔洗討論因為一間學校乜人都有都唔關自己事?我唔系讀個間又不用討論因為關我乜事。學 ...

33222 成績是學校公布出來, 有數據事實。

mmav 發表於 19-2-14 09:13
回覆 monodad 的帖子

其實我對英華親生仔嘅理論係有所保留,因為連林校長都唔等埋親生仔”亮麗”嘅DSE成績 ...

唔係跳船,係光榮引退........

picamama 發表於 19-2-14 08:02
我朋友在SPCC F2, 佢話其中一個學霸是YW過去的,勁到喊(佢形容),佢自己小學升上去
...

要留意一點,好多呢啲"勁到喊"/考到神校的,通常因為小朋友本身已經不是池中物,(可能係父母發功加小朋友本身非常勁),多於係因為間YW課程教到咁勁。所以考慮學校時,要唸埋自己係咪有信心個仔能在一百幾十個同學中間做到 "勁到喊" 果幾個。畢竟全部都係同一個課程教出來,要看自己做化。

978212    發表於 19-2-14 15:24
IYY    發表於 19-2-14 11:14

mcl203 發表於 19-2-14 08:28
...
你講的是插班嗎? 如果插班, 相信位很少,只收得一個半個並不出奇。 如果你說升中, 反過來說, 頂級學術型的學生也 未必選擇到他學校讀。

如果目的是為左能夠插班,為何唔選擇SFA呢? 英文小學,教快一年, 插班都容易D.

如果目的是為左能夠小六升中更上一層樓, 為何唔選擇高主教呢? 可以玩直資,自行,玩到派位,如果全班Band1男仔出去抽,起碼都抽番十幾個QC位.
又或者宣道, 雖然沒直屬中學,但有前人留下既將近80% Band1率. 可以玩直資(神校預留位置), 自行, 派位, 九龍城網Band1學生實入到Band1中學.

再者如果要論小學勁D, Band1率最高應該是宣道, SFA.

如果取態是如此,跟本唔需要讀以上兩間.

我認為好既直資學校,除左DSE成績好,(我前文提到幾間已經是Band1B, 我相信好快挑戰Band1A) , 更重要既是為學生設計適合佢既跑道.
例如培僑/WKF有學生跳級入牛津.學校發現學生既天份,而且教學上做左好多配合,學生早上去外面上課, 下午學校為學生補課.
當年優才簡介會亦提到學生提早幾年入香港既大學.
當學生某方面有天份時,可以自修中學課程.唔需要為呈分試成績互相競爭.
相反,官津唔會有人跳級去考呈分試.

sailormercury 發表於 19-2-14 09:27
要留意一點,好多呢啲"勁到喊"/考到神校的,通常因為小朋友本身已經不是池中物,(可能係父母發功加小朋友 ...
你說得對 , 現在學校已給你充足資源,  無論學術、 音、體、藝, 但你是否能發揮得到去到預期成績, 是每個小朋友都不同。
‹ 上一主題|下一主題