用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華  

好多人以為自己看到的是全部, 但係事後先發覺自己所知的, 只是有限的局部:

達標都唔收所以會派表?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3437945&extra=&page=1

其實有幾多人有一手(自)資料?某君聽返黎再講就係全部?其他人就不是?

學校技巧叫成績差學生走、小學部直升生欺凌外校生... ... 講出黎有無人信?

睇下邊個講啦!

ppmmbb 發表於 19-2-13 16:04
好多人以為自己看到的是全部, 但係事後先發覺自己所知的, 只是有限的局部:
學校技巧叫成績差學生走、小學部直升生欺凌外校生

呢D情況, 其實不少學校都有出現過, 只係普遍性有幾高既問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:11
學校技巧叫成績差學生走、小學部直升生欺凌外校生

其實不少學校都有出現過?請問那些學校出現過

普遍性有幾高?唔知,但我知多次

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:32
如果要比較兩間小學, 或者要考慮埋以下既嘢:

YWPS只有選擇唔直升, 佢先會將升中份自行表格同學生資料表交 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3362459&extra=&page=2

請問SPC有公開過直升條件嗎

無公開的話,直資學校可以隨時搬籠門呀!此也是風險之一,樓主要考慮埋此點

hkpapa852 發表於 19-2-13 15:48

https://www.edu-kingdom.com/ ...
Thank you for your info, hkpapa !

直資/私立小學直升中學部既條件

直升條件係由中學部自訂, 中學部的確可以年年搬籠門

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 19-2-13 09:31
上屆ywps家長分享過,真係有約10個去左spcc, 仲未計其他dbs,ls。係唔係top就唔知。
不過正如樓上話,人地 ...

其實yw最叻嗰批,p2-p4  時已走了

tychow 發表於 19-2-13 17:07

請問你有數據每年走多少個嗎? p2-p4 考試範圍這麼淺, 何謂最叻嗰批? 考五名之內的?請問又走去哪一間呢?請說出是哪一年的p2-p4 ? 如無真憑實據, 請勿胡說

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:46
直資/私立小學直升中學部既條件

直升條件係由中學部自訂, 中學部的確可以年年搬籠門

你講得好好!

真係要睇清楚有無官方文件寫清楚要求及派比家長,至少有實際根據,口講要求真係唔好信

ppmmbb 發表於 19-2-13 17:17
你講得好好!

如果校長係家長會同家長講都唔信,咁都無謂再讀果間學校啦。

Ryan_baba 發表於 19-2-13 17:38
如果校長係家長會同家長講都唔信,咁都無謂再讀果間學校啦。

papa講,要求中學定,可年年改,我覺得中學部校長講應信得過(小一時,中學部校長講,升中時無換校長),但我估papa未必信,papa話直升條件係由中學部自訂,中學部的確可以年年搬籠門!

hkpapa852 發表於 19-2-13 15:31
其實佢唔係唔派, 係你放棄直升佢先派番俾你
I咁如果連出面面試都未,點放棄呀?係咁情況都放棄,除非間學校衰到貼地。

tychow 發表於 19-2-13 17:07

同意...

aaqq_mom 發表於 19-2-13 18:01
同意...

請問你有數據每年走多少個嗎? p2-p4 考試範圍這麼淺, 何謂最叻嗰批? 考五名之內的?請問又走去哪一間呢? 請說出是哪一年的p2-p4 ? 如無真憑實據, 請勿胡說

回覆 Sheep06 的帖子

當然係LS同DBSPD啦唔駛講都知啦

mmav 發表於 19-2-13 18:39
回覆 Sheep06 的帖子

當然係LS同DBSPD啦唔駛講都知啦

每年每級大約平均只有三個人走, 走的並非全級最top成績的一批.

考試考YW全級第3x, 4x,LS, DBS 也無任歡迎

Sheep06 發表於 19-2-13 18:10
請問你有數據每年走多少個嗎? p2-p4 考試範圍這麼淺, 何謂最叻嗰批? 考五名之內的?請問又走去哪一間呢? 請 ...

如果你識人讀yw,dbspd 或 Ls便知,yw top students 插dbspd 和Ls...這不是什麼秘密,我唔知是否所有級top students 也全部走,但近幾年肯定有top students 插走,如果你咁熟yw,你冇理由唔知的

我認為Spb and yw, 兩間差不多,也是很多男仔想入的學校,看宗教和地點決定吧!

aaqq_mom 發表於 19-2-13 19:09
如果你識人讀yw,dbspd 或 Ls便知,yw top students 插dbspd 和Ls...這不是什麼秘密,我唔知是否所有級top ...

想走同走到係兩回事,現實中人地都無咁多插班位,而且唔好當其它學校既插班申請人係豬對手

hkpapa852 發表於 19-2-13 19:20
想走同走到係兩回事,現實中人地都無咁多插班位,而且唔好當其它學校既插班申請人係豬對手 ...

其實一間小學有去插班他校既風氣,可以反映左D乜?~~~

aaqq_mom 發表於 19-2-13 19:09
如果你識人讀yw,dbspd 或 Ls便知,yw top students 插dbspd 和Ls...這不是什麼秘密,我唔知是否所有級top ...
因為地方的原因,SPB無咁就腳,SPB只有2、3千人報,反之英華有5、6千人報,英華收生質素可能會好少少,我只是說有可能,唔好插我!
英華書院親生仔未考DSE,暫時SPC勝一個馬鼻,如果小學來說,英小暫時跑出。