用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

回覆樓主:

spc中學準備翻新,淨睇demo已經靚到dum一聲,其實我已經覺得好吸引,學費都抵哂     

Sheep06 發表於 19-2-13 07:04
其實好容易一check SPCC F1 已經知有冇收過 SPC 學生

點check?

lui 發表於 19-2-12 10:34
Spcc中一頭三全部是英華,完勝小學部學生。基本上set 1全是英華男。
咁多年都唔知有SPCC 有頭三,以高度計?
你知不知道Set 1 有幾多人,YW 半級入左SPCC?

中英數都Set 1的學生我都唔肯定有冇10個

telegogo 發表於 19-2-13 09:12

首先,我冇話半級英華入set 1.分了咁多set. 我指入了set 1好多英華,而佢地系個set內又考頭几名,所以家長間知道考級頭幾名都系英華生。我是説今年中一,其他級並不清楚。
其實未看這po前,我晤知英華生系spccps後第二大學生群的。咁我依家明因為學生表現好,所以學校徧收英華生。
利申:我沒有孩子讀以上學校,因為朋友個孩子入了Spcc.佢也不是英華生。考完試後佢分享了學生表現。

telegogo 發表於 19-2-13 09:12

上屆ywps家長分享過,真係有約10個去左spcc, 仲未計其他dbs,ls。係唔係top就唔知。
不過正如樓上話,人地叻唔代表你個小朋友叻,人地小朋友全能唔代表你嗰個都係。所以揀校揀間教育理念,師資好的最重要。

兩間都係好學校,都係傳統,感覺上一間較嚴格守規,一間較放縱。

如果要比較兩間小學, 或者要考慮埋以下既嘢:

YWPS只有選擇唔直升, 佢先會將升中份自行表格同學生資料表交俾你, 即係話, 你日後再轉去官津中學, 一係就放棄直升去搏自行同大抽獎, 或者叩門. 所以YWPS學生唔上中學部, 主要只能轉去其它直資

SPCPS無論是否直升, 都會俾份升中份自行表格同學生資料表, 等你去搏吓自行, 睇吓收唔收到人地既暗示

有部份著名既官津中學, 自行無選過佢, 基本上無得叩 (如QC)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 19-2-13 09:31
上屆ywps家長分享過,真係有約10個去左spcc, 仲未計其他dbs,ls。係唔係top就唔知。
不過正如樓上話,人地 ...

十分對,別人的孩子怎樣怎樣,也不代表自己的孩子在同一所學校也能做到。比方說,有學校歌唱比賽常拿獎項,那些孩子音準唱歌好被招進 choir去代表學校,但自己的孩子不是在這領域優勝的,那學校的《勁》又好像跟自己沒大關係了。

選一間適合自己家庭和小朋友特質的學校更為實際。

pybonnie 發表於 19-2-13 08:38
點check?

問在SPCC F1讀的家長, 應該今年2個

lui 發表於 19-2-13 09:24

首先,我冇話半級英華入set 1.分了咁多set. 我指入了set 1好多 ...
印象中英文top set 附小同學為主,英文水平高到一個點,中文top set 外校生多,數學top set 男仔為主,成績都係勁到一個點!全部入top set 的係勁到唔知幾個點

mcl203    發表於 19-2-13 12:59
IYY    發表於 19-2-13 11:53

b3410 發表於 19-2-13 11:42
印象中英文top set 附小同學為主,英文水平高到一個點,中文top set 外校生多,數學top set 男仔為主 ...

入到Spcc 基本已經勁到幾個點,入埋set 1,真系有幾十點。個個都叻,不過強中自有強中手。我自己覺得學校真系可以拉高同學水平。初時可能有點難的感覺,但就系呢個方法,佢哋先有高水平。

b3410 發表於 19-2-13 11:42
印象中英文top set 附小同學為主,英文水平高到一個點,中文top set 外校生多,數學top set 男仔為主 ...
根據消息人士說, 今次英文考試, 英文top set 排最頭的五名, 兩個英華, 一個 APS, 兩個 附小.

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:32

YWPS只有選擇唔直升, 佢先會將升中份自行表格同學生資料表交 ...

風險管理?

咁要考慮埋官方公布中學部預留學額比小學部的數量!

SPCSPCPS轉直資後,咁多年中學部官方都無講過會100%收返達標的小學部學生(現時仲係講緊中一學額共有 180 個學額。附屬小學學生佔約 80 個學額。招收外校生佔約 100 個學額。),會否因此SPCPS唔可以唔俾份升中份自行表格同學生資料表給學生去報其他中學?

至少我未見過[可我見識少  SPCSPCPS官方刊話他們是"Through Train School"!

而家既形勢就咁:

2018 DSE 英文五級以上百分比
港同: 52.9%
優才: 29.3%
YW : 22.4%

期待英華親生仔考DSE, 追唔追到上去.

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:32

YWPS只有選擇唔直升, 佢先會將升中份自行表格同學生資料表交 ...
真的未聽過直資會派番自行表給你到外面報學校,SPCPS 真是這樣做嗎? 如果真有這樣的安排,相信更加多家長會選擇 出外報不同中學。

lui 發表於 19-2-13 09:24

首先,我冇話半級英華入set 1.分了咁多set. 我指入了set 1好多 ...

原文 : 基本上set 1全是英華

不過唔緊要啦,可能手民之誤,無謂搶劫左个Post

Sheep06 發表於 19-2-13 14:25
真的未聽過直資會派番自行表給你到外面報學校,SPCPS 真是這樣做嗎? 如果真有這樣的安排,相信更加多家長會 ...

基本上其餘有呈分既直資都會派番自行表格同學生資料表俾學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-13 15:21
基本上其餘有呈分既直資都會派番自行表格同學生資料表俾學生

英華是有呈分, 肯定是沒有派番自行表格同學生資料表俾學生

Sheep06 發表於 19-2-13 15:26
呢一點我知, 而佢亦係目前所知唯一一間唔會派番呢D嘢俾學生既學校

GT, SPCPS, 播道, 福建, 港同..... 全部都會派俾學生

Sheep06 發表於 19-2-13 15:26
其實佢唔係唔派, 係你放棄直升佢先派番俾你

Sheep06 發表於 19-2-13 14:25
真的未聽過直資會派番自行表給你到外面報學校,SPCPS 真是這樣做嗎? 如果真有這樣的安排,相信更加多家長會 ...

好多人以為自己看到的是全部, 但係事後先發覺自己所知的, 只是有限的局部:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3560697

似乎YWPS簡接把"學校唔會派番自行表格和學生資料表俾家長"係正常既安排灌輸咗俾家長

‹ 上一主題|下一主題