用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-2-14 21:45
SPB個人認為已經位列男校前列,論升中選擇,未必有需要另求他校,況且已讀左6年,升中適應性應該係比較容 ...

啱嘅、如果唔係我們為什麼那麼辛苦揀龍校

monodad 發表於 19-2-14 21:45
網友好心俾條link出嚟等閣下比睇下學界運成績水平,但似乎你嘅目光只係側埋一邊。小學分區運動比賽,都要 ...

若只論田徑,早幾年都不時見到英華仔出隊,真係唔覺有乜特出表現。網上其實不時誇張左某些學校田徑成績,見過DBSPS都唔係咁強。小學田徑,搵到每級3個快既,玩晒60,100,200,再加多1-2個玩4x100,已經可以成績好好~~~

一條龍 發表於 19-2-14 21:47

若係坊間學術水平認受性高既小學(有自己中學部),往往係只有少部分前列學生會有意外闖,並非坊間經常吹到咁嚴重。就算有意外闖,選擇亦不多,該些中學亦唔多位會俾你~~~

一條龍 發表於 19-2-14 21:47
我都支持你入神龍校比較適合,中學成績好,升中一又不用轉来轉去。

Sheep06 發表於 19-2-14 22:17
我都支持你入神龍校比較適合,中學成績好,升中一又不用轉来轉去。

在這(emoji)大家討論一下沒有甚麼所謂、反正大家自己都有自己的想法、我們不講祝賀或是支持、我們還可以說甚麼

回覆樓主

年年都有spc vs yw, 相當悶

根本兩間唔同風格,唔同地點。

做人同揀學校一樣,唔駛贏盡(一個馬鼻?!)既,揀適合自己個仔就好了。

若家長想多個學制考慮,咪揀spc 囉。

讀得男龍都應該係欣賞男孩之間的情誼,好多勁仔都未必想往外闖,揀間啱阿仔既預左一讀12年。

網友好心俾條link出嚟等閣下比睇下學界運成績水平,但似乎你嘅目光只係側埋一邊。小學分區運動比賽,都要 ...

sorry, 我其實真係唔識睇, 我睇極游泳啲排名, 都有好多都係九西, 其實點睇邊個紀錄係神龍校㗎呢?(無意冒犯)

其實英華位於九龍西區,係果區要攞田徑、游泳團體獎基本上唔難,同區根本冇一間學校有佢地咁多男生,基於一個學生所參加嘅項目數量所限,細校根本冇足夠叻嘅運動員參加每一項比賽,大校只要派一啲能夠入前八攞分嘅學生參賽,積少成多嘅情況下,攞團體獎就變得容易。

Ryan_baba 發表於 19-2-14 23:11
其實英華位於九龍西區,係果區要攞田徑、游泳團體獎基本上唔難,同區根本冇一間學校有佢地咁多男生,基於 ...

我明白英華如只在西九區攞冠軍並不特別, 但是我看了全港性各區 各项游泳 排名, 九西 在各項很多都排頭三名。 是否這樣看呢?

Sheep06 發表於 19-2-14 22:38
sorry, 我其實真係唔識睇, 我睇極游泳啲排名, 都有好多都係九西, 其實點睇邊個紀錄係神龍校㗎呢?(無意冒 ...

游泳睇五區賽既成績,項目最佳紀錄,或者係該區~~~

但,五區賽並不代表全港,新界各區各有本身區賽,當中亦好多勁既學生泳手~~~

泳賽仲可以參考泳總公開分齡賽~~~
www.hkasa.org.hk

Sheep06 發表於 19-2-14 23:20
我明白英華如只在西九區攞冠軍並不特別, 但是我看了全港性各區 各项游泳 排名, 九西 在各項很多都排頭三 ...

九西嘅代表唔一定係英華嘅學生。

Sheep06 發表於 19-2-14 23:20
我明白英華如只在西九區攞冠軍並不特別, 但是我看了全港性各區 各项游泳 排名, 九西 在各項很多都排頭三 ...

又咁講,泳賽基本上同學校關係並非太直接,大部分成賽好既同學係跟各私人泳會操練~~~

Ryan_baba 發表於 19-2-14 23:22
九西嘅代表唔一定係英華嘅學生。

thanks 比較明白一點了, 不過在名單中都看見一些英華人

回覆 mcl203 的帖子

Thanks!

Sheep06 發表於 19-2-14 23:29
thanks 比較明白一點了, 不過在名單中都看見一些英華人

我從來冇講過英華仔唔叻,只係想你清楚知道單睇什麼團體總冠軍係冇乜意思。

kctsang 發表於 19-2-14 19:20
謝謝你!因小兒已升中,所以比較想知道英華成績多些,見到hkpapa post數據所以才問問。

可能佢未必會答我 ...
作為YWC既家長, 你要搵YWC既DSE成績, 應該比我易好多先啱喎? 點解要問我呢?

坦白講, 對於YWC既數據呢, 我都係有限公司....... 大家都知我幾唔受YW系列學校既家長歡迎

2017年YWC既Econ 4+係58.1%, 5+係30.2%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-15 09:33
作為YWC既家長, 你要搵YWC既DSE成績, 應該比我易好多先啱喎? 點解要問我呢?

坦白講, 對於YWC既數據呢, 我 ...

謝謝你!因為見到你post開數據所以先請教你,可能未到選科階段或者我比較懶,我好少問學校dse成績,認識嘅家長亦都好少會討論學校或者小朋友成績,最近一次可能係上年DSE有位同學考到6科5** 2科5* 差點做到狀元,其他家長都係回一個Emoji就完,可能討論得最多英華成績都係EK家長。

有你這些數據我可以放心比個仔選佢想讀嘅科

回覆 hkpapa852 的帖子

babycatrina 發表於 19-2-14 22:37
年年都有spc vs yw, 相當悶

根本兩間唔同風格,唔同地點。

冇話悶唔悶嘅!EK就係咁,大家講來講去都係嗰十間八間學校。我仔以前讀嗰間學校,我浦咗EK咁多年只見過一個帖,仲要冇乜人答好快沉底。

Soundervolt 發表於 19-2-15 11:44
冇話悶唔悶嘅!EK就係咁,大家講來講去都係嗰十間八間學校。我仔以前讀嗰間學校,我浦咗EK咁多年只見過一 ...
標題老套,不過可能有新亮點
年年個堆APS vs SFA之類仲悶啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題