用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

lskstephen 發表於 19-2-14 18:40
Sorry,我無奧數資料,而音樂亦只參考過校際音樂節,但現在已經多咗好多音樂比賽,亦建議你直接睇下佢地各 ...
選得龍校,其實應著眼12年後可能得到既嘢,而唔係6年後既嘢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-14 15:29
2016和2017都有所差異, 2018就未肯定

點解SPC有咁多空格?

另外請教hkpapa有無英華Econ DSE數據?

祝各位家長新年快樂!恭喜發財!

kctsang 發表於 19-2-14 18:50
點解SPC有咁多空格?

另外請教hkpapa有無英華Econ DSE數據?

你可以從 SPC School Report 得知所有科目 4+ 情況。

lskstephen 發表於 19-2-14 19:08
你可以從 SPC School Report 得知所有科目 4+ 情況。

謝謝你!因小兒已升中,所以比較想知道英華成績多些,見到hkpapa post數據所以才問問。

可能佢未必會答我

hkpapa852 發表於 19-2-14 18:47
選得龍校,其實應著眼12年後可能得到既嘢,而唔係6年後既嘢。
其實6年之後冇人知會點,12年後更加估晤到。最 簡單嘅就 係揀一間最近嘅就算!

kctsang 發表於 19-2-14 19:20
謝謝你!因小兒已升中,所以比較想知道英華成績多些,見到hkpapa post數據所以才問問。

可能佢未必會答我 ...

可參考 YWC annual report:

https://www.yingwa.edu.hk/AnnualReportList.aspx?clid=176&lan=2

lskstephen 發表於 19-2-14 20:06
可參考 YWC annual report:

https://www.yingwa.edu.hk/AnnualReportList.aspx?clid=176&lan=2

真心多謝你!

school report 無DSE 4+ / 5+數據,全港學校DSE 4+ / 5+ 數據除左學校之外應該最齊都係hkpapa, 呢樣不得不佩服

Sheep06    發表於 19-2-14 20:36

一地花生😆🤣🤣

Sheep06 發表於 19-2-14 17:59
謝謝你的 link , 我才明白事實真相:  https://imgur.com/a/ViO5hKS我再問其他音樂
如管弦樂、奧數等網站參 ...

體育能夠多年霸實有啲原因
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2205027

https://www.sportsoho.com/pg/magcontent/991191/-to-be-or-not-to-be-

kctsang 發表於 19-2-14 20:20
真心多謝你!

school report 無DSE 4+ / 5+數據,全港學校DSE 4+ / 5+ 數據除左學校之外應該最齊都係hkpa ...

Annual report 無確實數字,除英文 level 5 以上有 percentage 外。一D好嘅科目會話畀你聽 level 5 以上 percentage 介乎全港個 norm 2 至3 倍之間。如要搵全港每科嘅 norm ,可試下搵其他學校嘅 DSE 表,有D學校例得相當詳細而又有埋全港嘅 norm。可能考試局都有,但我無去搵。

坦白講,幾煩,但為自己細路,無辦法啦!

回覆樓主

SPB 讀得好是否大機會入皇仁或英皇?

回覆樓主:

想同大家分享劉進圖先生今年係男拔家教會嘅分享,重點當然唔係男拔,亦唔係劉先生所讀嘅九華,重點係合適嘅學校所帶畀孩子成長嘅一分情。

雖然數據重要,口碑亦重要,但我相信大家都同意教養小朋友嘅初心更重要!

我每次睇完都有D得着,希望大家都有。

https://youtu.be/DyfECkqA8dU

一條龍 發表於 19-2-14 21:07
SPB 讀得好是否大機會入皇仁或英皇?
你真係要過去升中版看看,我理解SPC 應該早已超越英皇了!

ajfamily 發表於 19-2-14 21:16
你真係要過去升中版看看,我理解SPC 應該早已超越英皇了!

我過去看看、謝謝

Sing13 發表於 19-2-14 20:49

體育能夠多年霸實有啲原因

我明白華書院有這個現象, 但是英小的運動員是英小培養出來的, 升中學已經大部分被旺角東挖走了

Sheep06 發表於 19-2-14 21:24
我明白英華書院有這個現象, 但是英小的運動員是英小培養出來的, 升中學已經大部分被旺角東挖走了 ...

即是如果在SPB 讀得不是最top 那批、也不必要求皇仁之類、升上書院都ok

Sheep06 發表於 19-2-14 21:24
我明白英華書院有這個現象, 但是英小的運動員是英小培養出來的, 升中學已經大部分被旺角東挖走了 ...

與管弦, 奧數一樣自小是英小培養出來的,絕無外援, 但升中學已經大部分旺角東挖走了

一條龍 發表於 19-2-14 21:28
即是如果在SPB 讀得不是最top 那批、也不必要求皇仁之類、升上書院都ok
你好像是英華沒有收, 一心諗住入SPB, sorry, 你問錯人了。

Sheep06 發表於 19-2-14 17:59
謝謝你的 link , 我才明白事實真相:  https://imgur.com/a/ViO5hKS我再問其他音樂
如管弦樂、奧數等網站參 ...

網友好心俾條link出嚟等閣下比睇下學界運成績水平,但似乎你嘅目光只係側埋一邊。小學分區運動比賽,都要睇下同區有咩學校先有得比較,SPB同區要硬撼SJPS同SPCCPS,YW呢?vs 協和,SFA,CKY?邊D易砌D呢?真係想比,不要入去各項比賽,如游泳田徑睇時間會唔會真實D?

一條龍 發表於 19-2-14 21:28

SPB個人認為已經位列男校前列,論升中選擇,未必有需要另求他校,況且已讀左6年,升中適應性應該係比較容易~~~
‹ 上一主題|下一主題