用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 19-2-14 11:31
可能由會考時期開始,EK排名上,它就是B1C, 我就有這個印象,但即使係B1B, 也不見得係「神龍校,高過YW一 ...

好在一直見的英華家長都是謙厚的, 從來冇提過自己 學校是神龍校, 只是說是一間平民直資。 我亦未聽過旺角東學校的家長稱自己校是神龍校

hkpapa852 發表於 19-2-14 12:20
你應該叫佢解釋何為高一班囉!
如以個別科目計,表現真係差距頗大

請問「頗大」,係幾大?持續幾多年?

goodparade 發表於 19-2-14 10:56
Yw學費係平,進可攻退可守,但以性價比spb間中學,人物,名聲,學術都比yw優勝!其實spb都可以歸納為神龍校 ...
學術 優勝~ 是小學比YW 優勝,還是中學比較優勝。

Sheep06 發表於 19-2-14 12:37
學術 優勝~ 是小學比YW 優勝,還是中學比較優勝。

其實要知小學邊間學生平均成績好,只要睇下HKAT成績咪知道囉⋯⋯

Btw, 又唔駛拉埋YW家長落水嘅......畢竟要代表別人,起碼都要得到人家嘅consent 先囉⋯⋯

monodad 發表於 19-2-14 14:03
其實要知小學邊間學生平均成績好,只要睇下HKAT成績咪知道囉⋯⋯

Btw, 又唔駛拉埋YW家長落水嘅......畢竟 ...
HKAT成績唔係間間中學會公佈,而且S1學生雖有大量小學部學生,但亦不能反映一切
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩間個styles 都截然不同,小學中學都如是。其實家長連自己個囝囝乜style都吾知,索性大抽獎吧!
話時話,大家估下,如果英小班囝去spcps返幾日學,會唔會大部份要罰留堂呢?

猴子爸 發表於 19-2-14 12:33

請問「頗大」,係幾大?持續幾多年?

2016和2017都有所差異, 2018就未肯定

2015-2016

2016-2017

SPC英華SPC英華SPC英華SPC英華

4+4+5+5+4+4+5+5+

88.50%69.50%
27.30%91.60%70.10%
28.00%

84.00%72.70%
37.70%84.60%77.10%
38.90%

M2

77.80%70.40%48.10%
85.00%69.20%65.00%

Phy

92.10%73.60%63.50%48.60%90.10%78.70%67.50%37.30%

Chem

79.70%
42.20%85.30%75.30%
35.60%

History

52.40%
19.00%88.90%58.50%
29.40%

C.History

28.60%
9.50%100.00%83.30%
25.00%

差異是大是小, 可自行奪

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ckcleung 發表於 19-2-14 14:31
兩間個styles 都截然不同,小學中學都如是。其實家長連自己個囝囝乜style都吾知,索性大抽獎吧!
話時話, ...

同意

hkpapa852 發表於 19-2-14 15:29
2016和2017都有所差異, 2018就未肯定

似乎係有限現有數據,SPC 成績比較穩定~~~

SPC 同 YWC 都有放 2018 DSE 數據落 school report.
建議樓主望下!

話時話, ...
如果英小班囝去spcps返幾日學,會唔會大部份要罰留堂呢--> 相信會但 spcps 班囝代英小去數、音、體、藝比賽,會唔會由冠軍變冇獎

建議參考 HKSSF 去了解學界體育相關資料:

http://www.hkssf.org.hk/

lskstephen 發表於 19-2-14 16:24
SPC 同 YWC 都有放 2018 DSE 數據落 school report.
建議樓主望下!
YWC份校務報告, 年年只有英文科2+同5+比例, 沒有其它數字

SPC今年有全科4+成績和部份5+成績, 但沒有科目能直接比較

lskstephen 發表於 19-2-14 16:47

謝謝! 我真的不太熟悉. 可否給我一些 音樂 如管弦樂、奧數等網站參考呢?

Sheep06 發表於 19-2-14 16:32
如果英小班囝去spcps返幾日學,會唔會大部份要罰留堂呢--> 相信會但 spcps 班囝代英小去數、音、體、藝比賽 ...

其實講咁多無謂嘢做乜, 最終都只係會揀嗰間阿爸阿媽揀咗之後會令佢地開心D既學校之嘛

Sheep06    發表於 19-2-14 18:01
JKR    發表於 19-2-14 17:35
IYY    發表於 19-2-14 17:18

樓主不妨去升中版看看,我見SPC今年除非有特異功能,否則面試中一只揀band 1頭學生,相反英華會接受差少少哪些面試,我唔敢肯定這是否意味SPC中一收生更進取,同埋佢地有足夠band 1頭學生給它們選擇。

話時話, ...

我仔都係好活躍愛探索,幸好從未被學校罰過。唔影響到課堂秩序或騷擾同學就無問題。

小息都有活動,踏單車或攀石。活動當然無YW咁多,我仔小息鍾意睇書或者畫畫,同朋友仔吹水,自得其樂。

包容比我想像中高得多,我覺得老師應該嚴一些。做錯事都只係耐心規勸,唔會罰企罰抄罰留堂。

兩間成績考核都係傳統,但喜歡課餘多活動的最好揀YW

lskstephen 發表於 19-2-14 16:47

謝謝你的 link , 我才明白事實真相:  https://imgur.com/a/ViO5hKS

我再問其他音樂
如管弦樂、奧數等網站參考,可能令你更加難為.

Sorry, 不好意思

Sheep06 發表於 19-2-14 17:59
謝謝你的 link , 我才明白事實真相:  https://imgur.com/a/ViO5hKS我再問其他音樂
如管弦樂、奧數等網站參 ...

Sorry,我無奧數資料,而音樂亦只參考過校際音樂節,但現在已經多咗好多音樂比賽,亦建議你直接睇下佢地各主辦單位網站。

本人比較贊同小學是為中學作準備,因此亦會留意直屬/一條龍中學嘅動向,建議你及樓主可考慮向呢個方向諗諗!

hkpapa852 發表於 19-2-14 16:49
YWC份校務報告, 年年只有英文科2+同5+比例, 沒有其它數字

SPC今年有全科4+成績和部份5+成績, 但沒有科目能 ...

Papa,你講得啱,但個人覺得樓主亦可從學校報告字裏行間中知道該學校嘅願景、管理同自信!
因此建議佢細閱一下。
‹ 上一主題|下一主題