用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華  

73662710 發表於 19-2-13 19:31
因為地方的原因,SPB無咁就腳,SPB只有2、3千人報,反之英華有5、6千人報,英華收生質素可能會好少少,我只 ...

小學來説,如何有客觀標準下,英華係比較優勝?~~~

mcl203 發表於 19-2-13 19:35
高考生就看邊間大学收, 小學生就看邊間中學收,這不全對,但也反映了一些東西!

73662710 發表於 19-2-13 20:04
高考生就看邊間大学收, 小學生就看邊間中學收,這不全對,但也反映了一些東西! ...

咁你認為SPCPS和YWPS既學生,若唔考慮直升,會有乜更好既選擇? 又若,係一間有自己中學部既小學,可以一讀就12年,學生偏向升中選他校,可能既原因係乜?~~~

mcl203 發表於 19-2-13 19:35
SPCC 收了10個英華仔,客觀地看,會收10個SP boys 嗎? 當然有些sp   尖子唔會報他校。但是SPCC 將10%的QUOTA  比一間小學,還是男校,是相當之有指導性。

73662710 發表於 19-2-13 20:13
SPCC 收了10個英華仔,客觀地看,會收10個SP boys 嗎? 當然有些sp   尖子唔會報他校。但是SPCC 將10%的QU ...

你可否肯定有大量SPCPS學生曾經報考SPCC而又唔成功呢?~~~

aaqq_mom 發表於 19-2-13 19:09
如果你識人讀yw,dbspd 或 Ls便知,yw top students 插dbspd 和Ls...這不是什麼秘密,我唔知是否所有級top ...

你之前說, 很多最叻嗰批走了.
附上考第1至5 的 top student 名字, 請指出很多最叻嗰批人(top student) , 是哪一些人走了?

如果不夠年份的top student list, 我可以再upload

如不能指出, 請不要說很多 top student 走了!

為免影響英華家長, 刪除 student top list

mcl203 發表於 19-2-13 20:08
咁你認為SPCPS和YWPS既學生,若唔考慮直升,會有乜更好既選擇? 又若,係一間有自己中學部既小學,可以一 ...
可以说是因為中学部唔夠吸引力,問題是離開英小的都是去了 top schools, 大部份還是升上書院,並非KTS 和九龍塘中學那種關係。

73662710 發表於 19-2-13 20:18
可以说是因為中学部唔夠吸引力,問題是離開英小的都是去了 top schools, 大部份還是升上書院,並非KTS 和 ...

咁事實又存在某D小學學生升中係無意選他校,呢個亦係考慮點~~~

mcl203 發表於 19-2-13 20:14
你可否肯定有大量SPCPS學生曾經報考SPCC而又唔成功呢?~~~

文中家長應該有提 SPCPS,  應該不只是他一個有報考到 SPCC

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3560697

mcl203 發表於 19-2-13 20:21
咁事實又存在某D小學學生升中係無意選他校,呢個亦係考慮點~~~
也對。

回覆樓主:

又係呢個比較,我又梗係湊下熱鬧.....兩間其實無大分別,包括級數上或多樣性。揀邊間都得,近自己最好,識N咁多人放YW去讀SPB,絕非一面倒所謂YW for sure。不過識最多係同時有呢兩個offer嘅人去咗叩LS同SJPS,亦有成功例子。

BTW, 真係有興趣想知親生仔理論有幾大威力,講咗咁多年真係有少許期待......

Sheep06 發表於 19-2-13 20:17
附上考第1至5 的 top student 名字, 請指出很多最叻嗰批人(top student) ,  ...

我沒有說"很多", 只是說"有"。事實上,那有這麼多插班位收哂所有叻人呢?!

aaqq_mom 發表於 19-2-13 18:01
同意...
是你說同意 :

" 其實yw最叻嗰批,p2-p4  時已走了"

tychow 發表於 19-2-13 17:07
其實yw最叻嗰批,p2-p4  時已走了

附上考第1至5 的 top student 名字, 請指出很多最叻嗰批人(top student) , 是哪一些人走了?

如果不夠年份的top student list, 我可以再upload

如不能指出, 請不要說很多 top student 走了!

再看多一年的top list , 請指出很多最叻嗰批人(top student) , 是哪一些人走了?

如不能指出, 請不要說很多最叻嗰批 P2-P4 走了!!

為免影響英華家長, 刪除 student top list

回覆樓主

同意風險管理,試下諗埋如果小朋友唔係最top,係中游分子呢,哪間中學會較理想?

除左比較畢業去向,兩間小學校風其實都好唔同。兩間對學術都有要求,相比下,spcps 係較學術型,想專注學業,唔想花時間去比賽為學校爭光係完全無問題。無規定一體一藝,(但學校都有不少興趣班比小朋友玩),唔會因為要應付體藝而感到壓力。

有人覺得學校唔夠積極培養小朋友的才藝,小朋友發展不夠多元全面。不過又有人會覺得可以唔洗兼顧校隊操練及準備比賽,可以多放時間於學業及自由活動。

此外,如果鍾意阿囝多放電,YW係較好的選擇,PE堂多過spc。

回覆 Sheep06 的帖子

其實就算唔插班走,升中時都會走,不要太過在意吧

mcl203 發表於 19-2-13 19:27
其實一間小學有去插班他校既風氣,可以反映左D乜?~~~

其實yw係一間好好的學校,D仔讀得好開心,又叻又精靈。但yw書院現在未及小學咁叻,可能令一部份家長有矛盾感。yw是一間好好的學校。

tychow 發表於 19-2-13 22:49
其實yw係一間好好的學校,D仔讀得好開心,又叻又精靈。但yw書院現在未及小學咁叻,可能令一部份家長有矛盾 ...

攪下笑,不喜勿插

揀YW - 小朋友開心
揀spb - 家長安心

Sheep06 發表於 19-2-13 21:01
附上考第1至5 的 top student 名字, 請指出很多最叻嗰批人(top student) , 是 ...

我認到某級第三名去了旺角東。而根據佢阿媽講,有幾個頭幾都有去考。

73662710 發表於 19-2-13 19:31
因為地方的原因,SPB無咁就腳,SPB只有2、3千人報,反之英華有5、6千人報,英華收生質素可能會好少少,我只 ...

依你所說, spccps, dgs, dbs, spcs報名人數都不及英小,可能都無英小咁好