用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華  

73662710 發表於 19-2-12 10:38
好強!

只能說強到一個點,連LS也可拿100分

強既學生是否自己既仔女.如果唔是強唔強都與自己無關.
每間學校都有, 港同培養出自己既兩個狀元, 培僑, WKF近兩年都有學生跳級入牛津.
叻既學生唔使令人擔心.
但DSE男生過唔過到3322就是令人擔心了,(幾強既男校都有依個問題), 學校是否有為這部分人揾出路才是我所關注的.

揀SPB,沒有林校長的英華小學只是基全小學

assado 發表於 19-2-12 10:30
你等朋友自己考慮啦, 他們最了解自己小朋友, 不用為他們擔心
EK有很多家长都经常关心朋友,经常帮朋友开post问野ga

其實如果小學培育得好,基本升中問題不大。明白有些小學成績不突出亦沒有特別專長的邊緣學生,會擔心升中風險。
所以一間小學可否協助子女提升,嚴謹選擇小學都是一個重要關鍵。

Sheep06 發表於 19-2-11 23:29
直資不會公佈升中成績,如果你認識人在各校如 SPCC, DBS, LS, St Joe, QC, KC, SPB 便會知到舊年有多少人升 ...

三私一直,有係網上公布成績,基本上頭60人以上考入神校中學,頭100人考入band one中學,英華點會走到兩班出去?大部分直升中學

goodparade 發表於 19-2-12 11:14
三私一直,有係網上公布成績,基本上頭60人以上考入神校中學,頭100人考入band one中學,英華點會走到兩班 ...

三私一直共四間學校,考頭60即總共240人考到三間神校?

sailormercury 發表於 19-2-12 11:20

點定義神校吧.

SFA 頭四十.男生既話,應該是DBS, St Joe, LS

DBS 分比三私一直加英華, 每間分到十幾至二十吧.

DBS IB 個班是叻, 但考DSE既與其他幾間直資相比就唔覺成績有咩特別.

sailormercury 發表於 19-2-12 11:20

中學神校點止三間!

goodparade 發表於 19-2-12 11:14
三私一直,有係網上公布成績,基本上頭60人以上考入神校中學,頭100人考入band one中學,英華點會走到兩班 ...
你的神校定義是什麼?  
referring to the follow :

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3724672&pid=47472509&fromuid=2878145
只是這三間, 已經超過2x 人 (其實上面的數還未準確)

何況三私一直有男有女入神校, 現在英華只 count 男仔入神校

回覆 goodparade 的帖子

我都想問呢個問題,英華小學向外講,超過 9 成小朋友升返自已書院。
當 1 班 30 人,5 班就 150 人計,9 成人上書院,已經 135 人。
只應該會有大約 15 人去外校......

有錯請指正 thx!

Sing13 發表於 19-2-12 11:45
點定義神校吧.SFA 頭四十.男生既話,應該是DBS, St Joe, LS DBS 分比三私一直加英華, 每間分到十幾至二十吧. ...

From SFA website, this year allocation :

SFA 2017-2018 Secondary School Places Allocation Result

Boys' Result

ST JOSEPH'S COLLEGE 14

DIOCESAN BOYS' SCHOOL 4

ST PAUL'S CO-EDUCATIONAL COLLEGE 2

LA SALLE COLLEGE 4

況且St Joe & 九華每年留給SFA 的位, 是多年不變的事實

Sheep06 發表於 19-2-12 12:01
From SFA website, this year allocation :
SFA 2017-2018 Secondary School Places Allocation ResultBoys ...

SFA前40有男有女, 條數差唔多拉.

(另外, SFA 好少插班YW, 因為走到都要前40,不如小六博上述三間)

如果論DSE成績,咁St Joe, LS 是好過DBS.

不過, DBS既IB位, 就真是令人羡慕.

lskstephen 發表於 19-2-12 11:53
回覆 goodparade 的帖子

我都想問呢個問題,英華小學向外講,超過 9 成小朋友升返自已書院。

你對,之前嗰尐幾十人入神校言論明顯誇大,認識的英華家長刀系講大部分升書院。

taxibird 發表於 19-2-12 12:27
你對,之前嗰尐幾十人入神校言論明顯誇大,認識的英華家長刀系講大部分升書院。
...
2018年YWPS有34/35個學生沒有升上YWC,佔全級20%以上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

I'll choose SPB.

Sing13 發表於 19-2-12 10:49
強既學生是否自己既仔女.如果唔是強唔強都與自己無關.
每間學校都有, 港同培養出自己既兩個狀元, 培僑, WKF ...

Agree
如果小朋友強,去邊間也強,用不著咁苦惱,難道他在yw 能考頭三到了spb 會變成中游?
其實只選近及合自己小朋友的學校讓他發揮。

hkpapa852 發表於 19-2-12 12:30
2018年YWPS有34/35個學生沒有升上YWC,佔全級20%以上

系咪計埋成績差升吳番上書院嘅學生?

taxibird 發表於 19-2-12 12:27
...

近期興將3私2直各有既不同升中優勢,都通用於討論其中一間學校,變成大家都非常全能樣樣掂~~~

taxibird 發表於 19-2-12 12:40
系咪計埋成績差升吳番上書院嘅學生?
總之合共有34/35人,係咩原因就唔知啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。