用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys vs 英華
樓主: cheungmansze
go

St Paul Boys vs 英華  

回覆樓主

I would simply pick location

一條龍 發表於 19-2-16 15:54
現今社會已經不同以往、專業人士都已經算是平民百姓、除非是大富人家或是貴族、所以SPB 和英華是平民直資 ...

其實我都覺得係。因為兩邊學校都有唔同嘅 支持者 ,兩邊都有好多專業人士嘅家長。 所以 ,我心目中覺得兩間學校差唔多。

兩間中學都是有過百年歷史的傳統名校, 而小學部的畢業生幾乎全部可上中學部。沒有人知道自己仔仔是否最 top 20, 可隨時跳船去更高的小學/ 中學。 就當小朋友是中等水平, 家長可考慮喜歡那一間中學多一點來選擇小學部。例如, 傾向出國留學的話, SPC 會是個不錯選擇。

如果入讀兩間中學是但一間都沒有所謂, 問問用家 (小老闆) 喜歡那一間小學, 因為是他讀書 (講真, 去到選擇中學, 都係俾仔仔自己揀比較好)。

如果用家沒有意見, 就揀一間車程近的, 免小孩浪費時間在交通上。

St Paul Boys 好呀,  可能有鼎爺個孫做同學:

【星島日報報道】李家鼎一對孖仔李泳漢和李泳豪的母校聖保羅書院為擴建舉行超級謝師宴籌款,得到鼎爺力撐,與大仔一同現身並即席下廚,為活動特別炮製「鼎級恩師範」給眾師生品嚐。

鼎爺感激學校對兒子栽培,更希望孫仔,即李泳漢囝囝能隨爸爸及叔叔的腳步入讀該校,說:「想到這里有機會是孫兒未來諗書的地方,當然要出多兩分力,支持聖保羅書院的擴建工程。」

https://hk.celebrity.yahoo.com/% ... A%9B-094200273.html

Sheep06    發表於 19-2-18 18:10

雲牛 發表於 19-2-18 17:09
St Paul Boys 好呀,  可能有鼎爺個孫做同學:
【星島日報報道】李家鼎一對孖仔李泳漢和李泳豪的母校聖保羅書 ...

都應該是豐儉由人,應該支持的。

Alanchengjj 發表於 19-2-19 11:18
一般坊間都會將两間聖保羅+两間聖保祿绑埋一齊

點解呢?一個聖公會一個天主教

hkpapa852 發表於 19-2-13 15:31
其實佢唔係唔派, 係你放棄直升佢先派番俾你

最慘的是書院只會在三月尾考完試才宣布學生是否能直上!如果一向成績排頭便不用擔心,但剛剛出了份卷突然程度深了好多,同學失手,便沒有機會上書院,哪怕只欠0.2分,也再沒有機會,當然合格聽上來容易,不過份卷深淺度不是我們可控制,是學校想要什麼程度以上學生!
未知SPB 做法如何?如果是小學中學一家親應該盡早通知學生可否升自家中學,或派回小六証讓學生好好預備
只是個人意見!

babadogcat 發表於 19-2-20 14:12

最慘的是書院只會在三月尾考完試才宣布學生是否能直上! ...

Spb聽聞只要幾科主科60分以上就ok!基本上學校係希望全人直上中學。

babadogcat 發表於 19-2-20 14:12

最慘的是書院只會在三月尾考完試才宣布學生是否能直上! ...

學校希望小學部學生留在書院的同時,應該唔會專登整深份卷令學生上唔到書院的。況且,上年校長簡介會講過,過去幾年幾全部可升上書院,除了一,兩個個別例子。所以不需太擔心升唔到書院。

回覆樓主

有冇人放SPB?

cheungmansze 發表於 19-2-11 20:34
幫朋友問,兩間佢個仔都有offer,唔知點選好。男校我唔係咁清楚,佢話佢可以搬屋,想尋求大家的意見。謝謝 ...

SPB

lui 發表於 19-2-12 10:34
Spcc中一頭三全部是英華,完勝小學部學生。基本上set 1全是英華男。

HUH? 頭3 無女仔咁神奇?!

Sheep06 發表於 19-2-16 15:56
可能人哋講緊聖保羅出名, 係講緊聖保羅男女呢.

60-80年代, 可能聖保羅仲出名過聖保羅男女... 當年可能算港島NO.1 男校, 而且係有貴氣果隻!

原因主要係後者較低調, 而且以當年交通, 般咸道或山道, 比對當勞道ACCESSIBLE 好多!