用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想扣門
go

想扣門

聖羅撒
ST MARY
天神
聖家
協恩

謝謝

babyhazel106 發表於 19-2-11 18:16
阿女已入官小(九龍城區), 是必收生, 老大讀緊, 心感是『雞肋 」,  有什麼學校更好呢?
想準備扣門

Mary, Rose

協恩我覺得唔洗叩,因為冇中學,睇你都係 target 有中學嘅小學?
叩 DPS?雖然冇中學,但英小,同埋升中唔錯。

過海去灣仔你濟唔濟?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

過海中西區, 灣仔也考慮, 但要近MTR, 有沒好介紹?我唔熟香港區

回覆 babyhazel106 的帖子

中西叩聖提女同聖心先值得,不過都凍過水,因為自己幼稚園嘅都未必有機會。灣仔可以試軒銅(好似軒灣要住港島,軒銅唔洗?),軒銅 15 分鐘銅鑼灣地鐵站行到。灣仔聖方濟各 15 分鐘灣仔站。叩到 MSS 當然最好,不過好遠好麻煩(地鐵站搭車上山都要半小時),同埋好似只有保母車服務...

灣仔聖芳濟各

回覆樓主

你列出黎既學校大部份女仔都想叩,當中不乏手持神/名校offer而又有妹妹既女生,有無考慮過自己有幾多實力?

pekovian 發表於 19-2-11 23:52
你列出黎既學校大部份女仔都想叩,當中不乏手持神/名校offer而又有妹妹既女生,有無考慮過自己有幾多實力? ...

我有個細女跟尾,樓主列出嗰幾間,除咗協恩,其他都有叩

ST MARY
天神 , 油天
MaryKnoll  - 好似無公開叩門

tonywcc 發表於 19-2-12 00:50
ST MARY
天神 , 油天
MaryKnoll  - 好似無公開叩門
前三間一定有公開叩門

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-2-11 20:05

中西叩聖提女同聖心先值得,不過都凍過水,因為自己幼稚園嘅都未必有機會。灣仔 ...

軒官無限地址呀

del

elbar 發表於 19-2-12 12:18
del

呢間非幼稚園生可叩嗎?有無外校生成功叩入

回覆樓主:

男仔可扣stJoe嗎?零关係。只靠食力,自食其力有可能嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

3hearts 發表於 19-2-12 15:44
男仔可扣stJoe嗎?零关係。只靠食力,自食其力有可能嗎?
有食力就有機會!家長群組當中有超過兩個小朋友係無關係叩入嘅
恐龍家

小曳人 發表於 19-2-14 15:37

係唔係讀Victoria or LH? 聽聞St. Joe扣門喜歡收呢兩間。

小曳人 發表於 19-2-14 15:37

oh...they accept non related kids to knock door?I heard LS only accept those related family or medical background to knock door.

醒目開學勳章 貢獻勳章

3hearts 發表於 19-2-14 19:43
oh...they accept non related kids to knock door?I heard LS only accept those related family or medi ...
not really...
夠勁嘅,自然入到
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

booboozi 發表於 19-2-14 18:39
係唔係讀Victoria or LH? 聽聞St. Joe扣門喜歡收呢兩間。
我識嘅,的確有一個係LH
恐龍家

booboozi 發表於 19-2-14 18:39

我識兩個都唔係呢兩間