用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 成功之道在家務 教育灌輸需趁早(沈帥青) ...
樓主: elbar
go

成功之道在家務 教育灌輸需趁早(沈帥青) [複製鏈接]

JustAParent 發表於 19-2-16 19:37
如果成功之道在家務,中國農村還會有低端人口?

恕本人直言,請不要歧視農村長大的人,更不應用低端人口來代表他們,他們生來沒有選擇,我們比較幸運能在城市長大,獲得更好的資源。因為生活環境而劃分人是否低端,是非常不當,即使他們是否很成功(何謂成功?),為他們來說,在惡劣環境下仍然養活孩子已相當成功。

Cheeselover 發表於 19-2-17 21:55
恕本人直言,請不要歧視農村長大的人,更不應用低端人口來代表他們,他們生來沒有選擇,我們比較幸運能在 ...

你呢D說話,應該同中華人民共和國政府講。"低端人口"係官方用字。

回覆樓主

樓主實不應把成功和家務混在一起,我不清楚樓主所謂成功是什麼,沒有再進一步解釋,他大可以指出家務為孩子帶來的好處,至於為何帶來成功和帶來什麼的成功,根本沒有詳述,名符其實騙稿費,明顯作文能力不足。

2jkidsfather    發表於 19-2-24 16:51
2jkidsfather    發表於 19-2-24 16:51

JustAParent 發表於 19-2-17 14:45
証明半世紀過去,"研究"人員其實冇乜進步。
點解仲有經費去做呢d研究?

JustAParent 發表於 19-2-17 21:57

你呢D說話,應該同中華人民共和國政府講。"低端人口" ...

中國政府從來沒有說農村人民是"低端人口",據在下所聞,是有部門使用野蠻行為驅逐京城的外來人口,不管怎樣,做法令人難以接受,是不當行為。但另一方面,我們不應使用"低端人口"字眼,更不應用上別人"惡言"來為自己不當說話來開脫,我相信閣下也不接受自己孩子説了粗言後,說是跟同學先用,我只不過引用。

Cheeselover 發表於 19-2-17 23:28
中國政府從來沒有說農村人民是"低端人口",據在下所聞,是有部門使用野蠻行為驅逐京城的外來人口,不管 ...

中國政府從來冇用低端人口形容農民?唔係卦?唔睇內地新聞,通識科近代中國都有幾張notes喎。只因16/17經濟規劃書,北京整治低端人口事件才引起國際關注。

你話"低端人口"四字歧視?咁香港用"低下階層", "赤貧人士"歧唔歧視?日本"下流老人"歧唔歧視?

高端低端只係分層,我唔覺得似粗口。你唔喜歡,你可以叫佢第一層第二層第三層人口, 政府規劃上,亦有實際需要把他們分層。低端又好,低層又好,政府幫佢,就係德政,政府驅逐,就係歧視。

咪同我玩文字遊戲。

JustAParent 發表於 19-2-17 23:57
中國政府從來冇用低端人口形容農民?唔係卦?唔睇內地新聞,通識科近代中國都有幾張notes喎。只因16/17經 ...

這些低學歷低收入兼有戶籍問題既外省農民,以前叫"盲流",依家用"低端人口"都話歧視,咁叫乜好?北京政府、學者又唔係第一次用呢個詞,我懷疑如果北京不作出如此不文明行為,根本冇人會提歧視。

Cheeselover 發表於 19-2-17 21:55
恕本人直言,請不要歧視農村長大的人,更不應用低端人口來代表他們,他們生來沒有選擇,我們比較幸運能在 ...
if only people had seen picture of young jack ma....

Osiana 發表於 19-2-17 23:11
點解仲有經費去做呢d研究?
bcos they aint no paper generators

回覆樓主:

做家務係培養責任心,自己事自己做的其中一個方法,但唔係唯一一個方法。

JustAParent 發表於 19-2-17 23:57
中國政府從來冇用低端人口形容農民?唔係卦?唔睇內地新聞,通識科近代中國都有幾張notes喎。只因16/17經 ...

我所指的不當不是"低端人口”是否含有歧視成份,而是閣下指出"如果能做家務,中國農村還會有低端人口?",以反問語法表達農村小孩都會做家務,但農村內生活的人仍屬"低端人口"的不當。

more questionable child psychology

https://popa.hk/research/academi ... 0XxNVNozeaGnWeDN728

Cheeselover 發表於 19-2-19 06:55
我所指的不當不是"低端人口”是否含有歧視成份,而是閣下指出"如果能做家務,中國農村還會有低端人口? ...

如果唔係歧視,剩下只是簡單的邏輯推理,有乜問題

JustAParent 發表於 19-2-11 18:46
我們都活在一個不科學而且稿費易賺的年代
有咩咁好笑呢?

今時今日, 鼓勵教細路學做家務, 已經值俾LIKE了...

retriever 發表於 19-2-21 18:11
有咩咁好笑呢?

我唔係笑,只係為佢偉大科研發現感到喜悅。

Yanamami 發表於 19-2-12 22:25
我屋企無工人,但因大女係慢世魔王,細女又多課外活动,所以佢地細時我都無分配家務佢地做,变相大左叫不动 ...

佢地細個時, 有無顯示出對某些家務既好奇? 譬如煮飯仔, 手洗衫?

Cheeselover 發表於 19-2-12 23:29
父母或姐姐照顧下,孩子肯定不怎麼會做家務,父母寧愛孩子花時間在學業,少管家務,而姐姐更不敢指使小主 ...

你都叫得細路做小公主啦, 仲駛物要佢做家務呢, 哈哈!

retriever 發表於 19-2-22 08:52
佢地細個時, 有無顯示出對某些家務既好奇? 譬如煮飯仔, 手洗衫?

全無~屋企連煮飯仔玩具都無,我大女玩恐龍。

retriever 發表於 19-2-21 18:11
有咩咁好笑呢?

有冇去過norma leben 個talk?  入面d eg 仲好笑,當年我仲比$聽 (其實有free 的,內容差不多)。

MrBeast 發表於 19-2-22 12:48
有冇去過norma leben 個talk?  入面d eg 仲好笑,當年我仲比$聽 (其實有free 的,內容差不多)。

...

似乎你很好學, 又TALK 又書...

我查下個名先知係呢位太太. 佢D 親子TALK 好有笑點, 而且在VTC LIB , 我仲見到佢D MATERIAL 似係幼師教材之一.

其實佢講既野, 唔少係老生常談, 對EK 某D 先進家長, 會當係OUT 哂!
‹ 上一主題|下一主題