用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 K2 vs 培正 K1
樓主: Samantha_Mex
go

高主教 K2 vs 培正 K1

當年細B考到高幼都好叻叻喎!
不過讀PC會相對輕鬆點!

leslie22 發表於 19-2-12 14:49
如果本身唔係細B大家會唔會都選擇 PC重讀?

好難答,個人來說,唔係細B,我相信連報都唔會報、唔會煩

勉強就呢個問題作出選擇的話,我諗我take PC 機會好大。

你是否對小朋友真係咁有信心日後入到DB/DG?所謂既能力,講緊除左讀書以外,還要談吐大方有禮(自動自覺果種),見到陌生老師主動且表現自信。兩年後,小朋友可能只有 培僑、GT,再唔係,比 YW 加埋3私1直你揀,佢地都係非常唔錯既 offer 黎,但相比穩入 PC 你會點揀?

何況 PC 真係幾好喎;書院係B1A;培幼淺,因為校長唔想死谷,留返空間比小朋友發揮,大部份上得返書院,係對學校方針「講得出、做得到」既承擔。呢點我好欣賞,好過d靠外援谷業績;facilities 又好過晒上面,唯一培僑可比。

犧牲一年去換 B1A+唔駛擔心升小+唔駛擔心升中,壓力小d、家庭生活健康d。好過要日後要睇心理醫生、遊戲治療

Samantha_Mex 發表於 19-2-11 18:20
小朋友是細仔,今年是超大B再考。

其實2間都是龍,60% vs 85% 升小,不過培正需要重讀一年。

睇咗呢度幾日, 都係忍唔住出聲...

我小朋友讀了高幼三年, 小一過咗培正, 住九龍, 雖然去高幼有保姆車, 但依家小一過返九龍讀, 覺得近真係好重要.  雖然過高幼校車車程唔算耐, 但有咩事要家長過去接, 或星期六參加活動就比較麻煩, 依家在九龍讀有咩事去學校都有人去倒, 小學仲要有更多活動要參加, 如果兩間學校差不多, 揀間近真係好啲.

高幼升高小, 都有細B有首輸offer, 但唔多, 但call waiting好似都有收返細B.

kiu_kiu 發表於 19-2-12 16:57
睇咗呢度幾日, 都係忍唔住出聲...

我小朋友讀了高幼三年, 小一過咗培正, 住九龍, 雖然去高幼有保姆車, 但 ...

家住九龍,2年後都主力會考九龍區小學,諗真啲,2年後都想回來九龍區讀書,不如下年就回來。

993rs 發表於 19-2-12 16:08
好難答,個人來說,唔係細B,我相信連報都唔會報、唔會煩

勉強就呢個問題作出選擇的話,我諗我take PC 機 ...
好多謝你今詳盡的分析。

回覆樓主:

高主教啦,唔使浪費一年時間。高主教都好好,又英小,培正係中小。

bbchu0316 發表於 19-2-15 13:15
高主教啦,唔使浪費一年時間。高主教都好好,又英小,培正係中小。

RC 是一所非常好學校,是擔心小朋友細B 做唔到頭100個小朋友上高小。

Samantha_Mex 發表於 19-2-15 23:33
RC 是一所非常好學校,是擔心小朋友細B 做唔到頭100個小朋友上高小。

試咗先,到時唔得再同老師傾 repeat k3 仲好,我有朋友都係咁。

細 B 考到 RC 好叻。