用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?  

boboT 發表於 19-5-21 10:40
是不是有個制度,要簽信保留升中學部就要放棄抽獎,其實一來要很有信心考到比 YWC 更好中學才值得簽,二來 ...
呢個係英華小學獨有既安排, 唔係制度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunflower2000 發表於 19-5-21 10:39
YWC中學一D都唔失禮呀!!
唔係失唔失禮既問題,係對家長來講,永遠有更好既選擇。個人認為,尖子選擇更好既,可能減少同一學校,同學間既學習能力差距,對學校同學生都係好事。

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:40
小學部是否呈分, 同中學部是否需要100%接收學生無關, 只要係直資或私立學校, 就可自得決定是否參加呈分

咁即係只需中學部和小學部之間無縫隙的話其實可以不呈分?

sunflower2000 發表於 19-5-21 10:37
其實KC同YWC依家嘅DSE成績點樣㗎?
睇年報,會有啲啟示。

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:25
你不楚英華小學運作.

英華小學, 只有放棄簽直升協議, 或無得直升, 學校先會將學生資料表同自行表格派俾家 ...
咁就需要好堅決下,先可以決定走。

boboT 發表於 19-5-21 10:42
咁即係只需中學部和小學部之間無縫隙的話其實可以不呈分?
都話咗無關係

所有開辦非本地課程既小學, 就算無中學部, 都係無呈分

就算部份開辦本地課程既私小, 沒有任何關聯中學, 一樣無呈分

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-5-21 10:43
睇年報,會有啲啟示。
KC既成績詳細好多, YWC嚟嚟去去只公佈英文5+同33222兩個數字

我知YWC每年S1 Briefing都有公開各科4+同5+成績俾家長知, 不過可惜無YWC既家長願意分享相關資料

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:47
都話咗無關係

所有開辦非本地課程既小學, 就算無中學部, 都係無呈分

不呈分的話,升中會有局限嗎?如果可以不呈為什麼還要呈?呈分的目的是供中學選生?

boboT 發表於 19-5-21 10:50
不呈分的話,升中會有局限嗎?如果可以不呈為什麼還要呈?呈分的目的是供中學選生?
...
沒有呈分, 自行要學生自己去EDB申請, 亦只能以B4學生身份去參加統一派位

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:42
呢個係英華小學獨有既安排, 唔係制度
無得申請政府的"自行", 即是連叩門的機會都無埋 (除非叻到連rank order都唔駛睇).

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:51
沒有呈分, 自行要學生自己去EDB申請, 亦只能以B4學生身份去參加統一派位

中學部靠呈分 篩走一批,尖子靠呈分轉考外校,只要不是中小學部兩情相願100%全升,呈分仍然是必須的。
如果取消呈分迫使學生難以考外校,這是霸權征服,不是仁治馴服。

sunflower2000 發表於 19-5-21 10:37
其實KC同YWC依家嘅DSE成績點樣㗎?

暫時只有2015-2016年, 有晒兩間學校既成績可以比較一下:

各科4+%KC英華
4主科平均66.00%59.90%
46.00%42.20%
76.00%69.50%
83.00%72.70%
通識59.00%55.20%
M182.00%75.00%
M296.00%77.80%
Phy67.00%73.60%
Chem79.00%79.70%
Bio72.00%59.00%
Econ66.00%79.10%
Geo40.00%68.80%
History86.00%52.40%
C.History23.00%28.60%
C.Lit
33.30%
VA
42.90%
BAFS64.00%
ICT65.00%33.30%
Music80.00%
BAFS (Acc)
65.00%
BAFS (BM)
44.40%
PE
8.30%

2018年KC既成績較2016年好, 2018年YWC英文科5+同33222率比2016年差

boboT 發表於 19-5-21 11:00
中學部靠呈分 篩走一批,尖子靠呈分轉考外校,只要不是中小學部兩情相願100%全升,呈分仍然是必須的。
如 ...
唔, 你都可以咁講啦, CKY, DGJS其實係幾霸道架, 無呈分

hkpapa852 發表於 19-5-21 11:08
唔, 你都可以咁講啦, CKY, DGJS其實係幾霸道架, 無呈分

有無見過無學校呈分嘅小朋友出來考中學?結果他們怎麼辦?

boboT 發表於 19-5-21 11:09
有無見過無學校呈分嘅小朋友出來考中學?結果他們怎麼辦?

無呈分既小學, 如WKF, SMC, PKC, 一樣有學生試過經自行入到 LSC, 林護等中學

當然, 人數不多

現實中, 係海外讀完書番嚟既學生, 一樣可以考學校, 學校唔會唔俾機會呢類人

所以有無呈分既學生升中易唔易走唔係重點, 重點係個學生夠唔夠叻

hkpapa852 發表於 19-5-21 11:11
無呈分既小學, 如WKF, SMC, PKC, 一樣有學生試過經自行入到 LSC, 林護等中學

當然, 人數不多

嗯,咁她們的中學部不篩走墊底的學生嗎?那麼會不會有人 Hea 讀?

boboT 發表於 19-5-21 11:19
嗯,咁她們的中學部不篩走墊底的學生嗎?那麼會不會有人 Hea 讀?
你應該問相關學校既校長同家長

jaycee_mami 發表於 19-5-21 10:53
無得申請政府的"自行", 即是連叩門的機會都無埋 (除非叻到連rank order都唔駛睇).
...
St Jo, LSC, KC呢啲冇報過自行都可以叩門㗎。

回覆 boboT 的帖子

某啲頂級學校,你成績跟唔上,已經勸你走,唔駛等升中。

haihaimom 發表於 19-5-21 12:15
回覆 boboT 的帖子

某啲頂級學校,你成績跟唔上,已經勸你走,唔駛等升中。

咁又真係唔洗靠呈分篩人喎 (emoji)