用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?  

Sing13 發表於 19-2-13 16:56
另一間大眾水泡,3322率少於66.7%.最多都是Band2A-Band1C.我反而為家長交咁多年學費不值.
錦衣夜行既原因可 ...
如果Intake 學生係B2B至B3A,付費可確保EMl,又上到B2A-B1C,其實無可厚非。

akys 發表於 19-2-13 17:31
如果Intake 學生係B2B至B3A,付費可確保EMl,又上到B2A-B1C,其實無可厚非。
如果小朋友英文好,可能有道理。問題反而係有啲英文唔得既,點解仲想讀EMI,所以好睇個別情況。

mcl203 發表於 19-2-13 17:24
如果下下講6/12年後,仲上EK攞乜鬼料呀,岩心水咪報囉~~~
轉好或者轉壞,總會有啲telltale sign,唔會突然變好或者變差。

akys 發表於 19-2-13 17:31

唔通賴自己小學部咩,何況小學D學生又唔是派返來.

王家爸爸 發表於 19-2-13 17:57
如果小朋友英文好,可能有道理。問題反而係有啲英文唔得既,點解仲想讀EMI,所以好睇個別情況。 ...
我思想古舊,就算英文一般都覺得EMl好啲,以廣東話為母語,讀六年中學嘅中文已經足夠喺社會生存,但相反就算讀EMl,英文都未必夠用。

王家爸爸 發表於 19-2-13 18:00
轉好或者轉壞,總會有啲telltale sign,唔會突然變好或者變差。

見有網友咁講有感而發啫~~~

王家爸爸    發表於 19-2-13 18:13

akys 發表於 19-2-13 13:21
我唔喜歡她,不過真心佩服。能夠吸引亦找出大量優質學生確實唔容易。佢辦教育係有一手,挑選學生/教師,設 ...

點解你唔喜歡佢?

回覆樓主:

有信心會更好

hemat3 發表於 19-2-10 23:58
唔知今年班親生囝考DSE,有無信心取得更好成績

点解小二进来讀了十一年,但都唔当係親生仔,当事人会怎样想???

akys 發表於 19-2-13 12:25
書院嘅態度比較arrogant,正常情況下應該跟住啲top boys,或者搞多啲活動吸引孩子留低,可惜佢哋唔係好志在 ...

每年為SPCC和DBS提供生員。

每年有幾多個去呢兩間?

回覆樓主:

唔知有無。同事個仔轉去 st jo,聽佢講 in kings 時都碰到同學。

Kings 好嗎?

sunflower2000 發表於 19-5-20 18:07
Kings 好嗎?
睇下同嘜比較,好過全港八成官津學校,當然算好。

王家爸爸 發表於 19-5-20 18:16

i just wonder why those YWPS would give up the place at YWC to apply for government / subsidized schools via SSPA.

it is more rational to just apply for SPCC / DBS and keep YWC as a back up.

Unclejt 發表於 19-5-18 23:55
唔知有無。同事個仔轉去 st jo,聽佢講 in kings 時都碰到同學。
At SSPA discretionary stage or knocking door?

王家爸爸 發表於 19-5-20 18:16
不是好過9成?

KikiDaddy 發表於 19-5-20 19:28
At SSPA discretionary stage or knocking door?

扣門

王家爸爸 發表於 19-2-13 15:03
現實係走既多數係勁既;唔勁既未必敢走,亦未必揾到更好既。收到既亦唔會係最勁既,勁既有更多更好既選擇。 ...

平心而論其實每間學校換校長時,校內師生家長會有什麼影響?是新官上任xxx、新人新作風?還是馬照跑舞照跳?

並非特定指個別學校,因為無論大中小學換校長都好矚目,好奇有什麼變化。

話說上年某女校派史臣來小學講升中講座,她們也是正要換校長,向在座家長說非常穩定,有如航空母艦。。。其實我想不出有什麼值得揣摩的。

boboT 發表於 19-5-21 00:46
平心而論其實每間學校換校長時,校內師生家長會有什麼影響?是新官上任xxx、新人新作風?還是馬照跑舞照跳 ...
舉例:

DBS 前任和現任兩個校長為學校帶嚟既變化, 相信街外人都見到了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-21 09:16
舉例:

DBS 前任和現任兩個校長為學校帶嚟既變化, 相信街外人都見到了!

願聞其詳