用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

NNbaby 發表於 20-7-24 14:35
唔好話小五,宜家中五都代入唔到
咩事要從路軌爬上月台?好危險喎!
咩事要買袋橘子俾我?俾五舊水我好過 ...

我當年初中有讀歷史,咁大個都勉強知道點解如果朱自清翻生實俾我地激死
不過最經典都係當年阿陳蕾士,R晒頭

02413124 發表於 20-7-24 14:43
我當年初中有讀歷史,咁大個都勉強知道點解如果朱自清翻生實俾我地激死
不過最經典都係當年阿陳蕾 ...

嘩!陳蕾士真係經典,搞到作者黃國彬當年公開致歉

IYY 發表於 20-7-24 12:41
我覺得男校中文弱, 拖低 core 好正常.  而男校數理強, elective 成績強過中文及通識不難, 因此男校 electiv ...
有道理

bobbob 發表於 20-7-24 12:29
跟據你嘅理論,似乎qc同lsc選科唔多自由
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
自由唔自由係相對既,睇返你條link嗰幾間,選科自由度相對高既係SJC,相對低既係聖言,同現實一樣。

王家爸爸 發表於 20-7-24 12:07
如果elective強過core,其實只反映學校選科唔自由。傳統名校選科都比較自由,core 強過 elective 好正常。 ...

我成日都覺得Electives 會好過Core添,照計自己叫餸食飯應該岩食過套餐~~~

王家爸爸    發表於 20-7-24 16:47

mcl203 發表於 20-7-24 16:20
我成日都覺得Electives 會好過Core添,照計自己叫餸食飯應該岩食過套餐~~~
...
如果只俾你叫一、兩碟餸,咁 a la carte 一定啱食過套餐;但係如果你要叫三碟,甚至四碟,咁第三碟可能無前面兩碟咁啱食

王家爸爸 發表於 20-7-24 16:51
如果只俾你叫一、兩碟餸,咁 a la carte 一定啱食過套餐;但係如果你要叫三碟,甚至四碟,咁第三碟可能無前 ...

照理叫果3-4碟無乜理由難食過例湯時菜,果幾碟岩唔啱都硬食嘅~~~

可能,我教錯自己小朋友,考DSE係鬥叫岩餸,果4碟必食難分高低~~~

NNbaby 發表於 20-7-24 14:59
嘩!陳蕾士真係經典,搞到作者黃國彬當年公開致歉

自此我成日覺得個d咩主旨意境都係老作

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-7-24 15:35
自由唔自由係相對既,睇返你條link嗰幾間,選科自由度相對高既係SJC,相對低既係聖言,同現實一樣。 ...
咁qc 同 lsc相對sjc 選科係咪無咁自由?

‹ 上一主題|下一主題