用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:03
多與少呢? 大家睇吓英華小學係校務報告自己公佈既資料去評估一下:

如何可以分辨到P6無直升外闖既一定係前列生?~~~

hkpapa852 發表於 19-5-22 10:22
淨係睇阿松就知, 舊生對學校有冇歸屬感了吧!

我有左水都唔會再有甚麼歸屬感啦~~~

mcl203 發表於 19-5-22 12:24
如何可以分辨到P6無直升外闖既一定係前列生?~~~
我呢D路人甲乙丙點會知呢? 你要去問下快將退休既snoopy校長啦!

不過年年YWPS既家長都話, 中學部直升要求咁低, 應該無人唔達標.

咁走得既, 都應該唔係被迫個D, 咁成績應該唔屬於差既.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:27
我呢D路人甲乙丙點會知呢? 你要去問下快將退休既snoopy校長啦!

但,唔差 唔等於 前列 喎~~~

hkpapa852 發表於 19-5-22 09:48
通常叫得做傳統名校, 其中一樣同地區名校既分別, 就係學生普遍既英語能力同成績會較優秀

有沒有人知道,喇沙和聖若瑟收直屬小學佔全數中一比例多少?

mcl203 發表於 19-5-22 12:28
但,唔差 唔等於 前列 喎~~~
又要咁講, APS入到DBS個班, 係咪一定前列呢?

入到DBS, 通常好少係因為單純成績好

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

將來又會分姓林的親生仔, 和姓陳的親生仔?

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:30
又要咁講, APS入到DBS個班, 係咪一定前列呢?

入到DBS, 通常好少係因為單純成績好

DBS或同級,唔係一定要收極尖子㗎咩?~~~

回覆 nkd 的帖子

around 60% for SJC. LSC percentage should be similar.

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:03
多與少呢? 大家睇吓英華小學係校務報告自己公佈既資料去評估一下:

由走一成到走兩成,可以說英華小學越來越強。

那麼剩下的八成給英華書院,六年後可為校爭光(如無外出或留學)

學校有人出走沒什麼奇怪,不過有兩成人轉會,只怪書院成績長久沒有起色。且再看看明年如何。

雲牛 發表於 19-5-22 12:30

咁不斷換校長,就可以永續 親生仔 論了!

nkd 發表於 19-5-22 12:39
由走一成到走兩成,可以說英華小學越來越強。

那麼剩下的八成給英華書院,六年後可為校爭光(如 ...

離開嘅學生可能係成績差嘅「非親生仔」呢。

雲牛 發表於 19-5-22 12:30

嘩哈哈!這個好笑

KikiDaddy 發表於 19-5-22 12:36
回覆 nkd 的帖子

around 60% for SJC. LSC percentage should be similar.

Thanks for advice.

Then it’s quite a high proportion of pupils from other primary schools who are supposed to be the top ones from all districts, right?

If we can say they’re all the seeds of 5+ English scorers, the 47% (1-53%) of 4 and below are from their own primary students, among whom will be 78.3% (47%/60%). It means the home grown pupils who will score 5+  English comprise only 21.7%, as a ballpark. This is a miscalculation with unreal assumptions, but it tells something we shouldn’t overlook when we compare the elite schools with a through train school.

點比較培正同英華? 都係自己小學升上去爲主。

王家爸爸 發表於 19-5-22 11:15
英華小學都算勁;問題係中學部既DSE成績其實只係一般。幾年前,見過有人話英華小勁人走得少,其實我覺得無 ...

聽聞英華接龍後,接收前基全小學生直上英華,唔知關唔關事,導致DSE成績未算突出。聽聞當年史路比其實都勸走部分成績唔好嘅學生。又聽聞當年小一生(自己收嘅)睇嘅reader 同小四生(基全接收溉)嘅level相約。

nkd 發表於 19-5-22 12:30
有沒有人知道,喇沙和聖若瑟收直屬小學佔全數中一比例多少?

喇小學生佔喇沙書院中一人數大約70%。

haihaimom 發表於 19-5-22 14:10
聽聞英華接龍後,接收前基全小學生直上英華,唔知關唔關事,導致DSE成績未算突出。聽聞當年史路比其實都勸 ...

又講呢D? 咁就要溫故知新吓先

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3346926&pid=43477988&fromuid=1389083

當年基全小四至小六得番8X個男生, 當佢有90人兼每級平均分佈, 每年都只係收30人左右.

YWC一級180人, 基全個30人, 頂多只係佔~20%

影響有幾大呢?

之後已經係由英華接管.

頭幾年統一派位入既學生都話唔算親生仔呢....... 咁全港所有有直屬小學既津中, 如LS, SJC, MSS一定係叫無兒無女, 弧獨終老

Lingfung813    發表於 19-5-22 15:23

Soundervolt 發表於 19-5-22 12:44
離開嘅學生可能係成績差嘅「非親生仔」呢。

差到點?我都想知每年有幾多人因為中英數操行不合格而上不到中學。

老實,傳統學校有咩辦法可以起死回生,或者由叻人教到蠢,我都唔太相信。我相信好多人係勝利球迷,大家睇賽果捧球隊。合理的。叻人跳槽,合理的。

我會咁睇YWC:

DSE會不會突破?短期不會。
上書院係咪小學籮底橙?好可能,只不過籮底籮面差不遠。
書院係咪放棄成績差的同學?唔似,只係唔放棄唔代表有奇蹟。
書院係咪同喇沙聖若瑟同級?唔係,乙組唔同甲組。亦唔覺佢地扮甲組。

我見過D英華仔算係乖,無串串貢(串唔起啩),但見到學校俾好多自由學生,好鼓勵學生參加課外活動,可以講符合傳統教會學校作風,注重德育同全人發展。入唔到聖喇拔,可以考慮英華,哈哈。

回覆 nkd 的帖子

SJPS is a subsidized school. Its proportion of Band 1 students in Wanchai school net is just 1/3. Hence half of its students allocated to SJC are Band 2 students.
SJC DSE English 4+ % is around 90%. Assuming the 10% of the students got 3 or below are all SJPS Band 2 students, there are still 2/3 SJPS Band 2 students can get a 4 in English. It is not too bad.

The percentage of Band 2 students of the S1 intakes of other DSS schools should be lower as they select their own P1 intakes. If SJC can achieve a similar or even better 4+ % in English,  it is a value added school from this perspective.

‹ 上一主題|下一主題