用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

Sheep06 發表於 19-5-21 21:29
相信轉走的人大部份是考直資神校或叩門'入神津,並非放棄升書院排政府自行或派位。
...
有可能

王家爸爸 發表於 19-5-21 21:34
我反而贊成跳唔跳「船」應該先睇小朋友既實際情況。如果一直係前十名,真係同時係「葉子想追風」又係「樹不 ...

人事更替總會有,如果維持穩定人數範圍內其實可以不理,但持續上升就可能要檢討吓。

boboT 發表於 19-5-21 21:17
school report 沒有寫4+ 請問如何評 banding?

簡單D,用各大男校既英文科5+比較一下。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-22 08:15
簡單D,用各大男校既英文科5+比較一下。

點解唔比較數學呢?語文發展最關鍵係幼年,數理發展則是青少年,如果要比較中學,比數理會不會更貼近一啲?

boboT 發表於 19-5-22 08:21
點解唔比較數學呢?語文發展最關鍵係幼年,數理發展則是青少年,如果要比較中學,比數理會不會更貼近一啲 ...
咁YWC無公佈數學科成績嘛
而且相信佢公佈得既,應該係佢認為最見得人/最重要既一科

王家爸爸    發表於 19-5-22 09:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解唔比較數學呢?語文發展最關鍵係幼年,數理發展則是青少年,如果要比較中學,比數理會不會更貼近一啲 ...

(我只是覺得仔語文水平是我自己責任,不能推到老師身上,數理我是靠學校,選中學我也是看數學成績的。)

hkpapa852 發表於 19-5-22 08:24
...

嘻^^ 咁真係無符

boboT 發表於 19-5-22 08:24
(我只是覺得仔語文水平是我自己責任,不能推到老師身上,數理我是靠學校,選中學我也是看數學成績的。)
...

香港語文科公開試,著重既係應試技巧而唔係語文能力。

家長有冇本事教到小朋友係公開試既應試技巧呢?

hkpapa852 發表於 19-5-22 08:29
香港語文科公開試,著重既係應試技巧而唔係語文能力。

今日搭車返學途中,坐隔離位係另一小學女生,她比我仔高半個頭,手中拿著溫習紙上的生字係我仔 K1 K2 時已經識晒(e.g shoes flower...),我諗佢喺中學6年要追到平手只有兩條路,我仔未來6年停止學習等佢追,或者佢全部科唔讀,日夜兼程地追。看她情況就算有好的考試技巧,DSE都未必能有優秀表現,以合格為目標仍是有希望嘅。

Lingfung813    發表於 19-5-22 15:29

通常叫得做傳統名校, 其中一樣同地區名校既分別, 就係學生普遍既英語能力同成績會較優秀

以下係過去幾年, YWC既英文5+同其它有公佈5+既男校, 以及部份直資中學既比較

2014-20152015-20162016-20172017-2018
YWC28.80%27.30%28.00%22.40%
LSC~64%~61%~63%~55%
QC50.29%51.53%54.89%35.66%
SJC52.40%52.10%52.90%52.20%
SPC

>50%
聖言~19%~22%~20%~18%

匯基書院(東九龍)13.30%20.60%22.70%24.40%
優才(楊殷有娣)書院
25.90%23.30%29.30%
港大同學會書院29.40%57.90%53.20%52.90%
聖瑪加利男女英文中學32.80%42.20%39.50%37.80%

Lingfung813    發表於 19-5-22 15:13
IYY    發表於 19-5-22 15:08
王家爸爸    發表於 19-5-22 09:55

hkpapa852 發表於 19-5-22 08:24
...
我都相信佢只公佈一科既5率,嗰科應該係佢認為最見得人既一科。不過,以2018年既22.4%嚟講,又真係有啲失望。

正常黎講有突破係應該既

王家爸爸 發表於 19-5-22 09:48
我都相信佢只公佈一科既5率,嗰科應該係佢認為最見得人既一科。不過,以2018年既22.4%嚟講,又真係有啲失望 ...

英文 DSE 差異在於收生時對尖子的吸引力而非單獨指教學表現,但連自己小學啲尖子走左卅幾個,便何況吸納外校尖子。如果一間中學對自己小學部的吸引力主要在 DSE result,咁真係等 2020 放榜後那屆升中流失率有什麼變化。
話說回來,如果小學部學生的歸屬感在於多姿多彩校園生活或者係獎盃一籮筐等等,那麼中學部在這方面又是否能勝過其他神校把自己小學部的學生吸回來?

boboT 發表於 19-5-22 10:02
英文 DSE 差異在於收生時對尖子的吸引力而非單獨指教學表現,但連自己小學啲尖子走左卅幾個,便何況吸納外 ...

其它直資龍校, 一樣面對相同既問題 - 叻人流失
而且N年前應更無乜人願意俾錢做白老鼠去讀D連名氣都欠奉既學校

就算係有名氣而又有直屬小學既中學, 收生限制一樣多, 亦要硬食一批小學部成績唔算出色既學生

Lingfung813    發表於 19-5-22 15:15

英文 DSE 差異在於收生時對尖子的吸引力而非單獨指教學表現,但連自己小學啲尖子走左卅幾個,便何況吸納外 ...

不如話家長既歸屬感有幾多?
我覺得係OLD BOY / 曾與學校有關係人士先有強烈既歸屬感

adriantai 發表於 19-5-22 10:12
不如話家長既歸屬感有幾多?
我覺得係OLD BOY / 曾與學校有關係人士先有強烈既歸屬感
...
淨係睇阿松就知, 舊生對學校有冇歸屬感了吧!

hkpapa852 發表於 19-5-22 10:22
淨係睇阿松就知, 舊生對學校有冇歸屬感了吧!

這些抽象問題可以是輕描淡寫也可以達到嚴峻地步。如果讀6年歸屬感欠奉,要知道這方面的程度是有可能由十分熱愛,到無關痛癢/無感,甚至反感。

英華小學都算勁;問題係中學部既DSE成績其實只係一般。幾年前,見過有人話英華小勁人走得少,其實我覺得無可能。原因係,從英華既DSE成績睇,得兩個可能:第一,英華小勁人走得多;第二,學校負增值。而直資因為資源多啲,好少話有太大既負增值,所以我都覺得英華小勁人走得相比坊間估計既多。

王家爸爸 發表於 19-5-22 11:15
英華小學都算勁;問題係中學部既DSE成績其實只係一般。幾年前,見過有人話英華小勁人走得少,其實我覺得無 ...

多與少呢? 大家睇吓英華小學係校務報告自己公佈既資料去評估一下:

2014-20152015-20162016-20172017-2018
P.6畢業生人數157141151154
直升人數141117124119
離校人數16242735
離校比例10.19%17.02%17.88%22.73%

嗱, 唔好忘記, 人地仲未有 "親生仔" 考DSE嫁, 唔好咁快話人負增值

‹ 上一主題|下一主題