用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-14 12:56
大半班錯咗
老師冇教過PI = 3.14 是不變的嗎?老師問題

October. 發表於 19-7-14 14:12
老師冇教過PI = 3.14 是不變的嗎?老師問題

咁緊係教咗無入腦啦

大家還是講返教育話题吧

akys 發表於 19-7-14 12:48
又關學校事? 網上資訊比學校影響大得多。英華校長和管理層成日俾學生鬧,你有冇攪錯學校?
最多聲氣嘅學校 ...
如果你認真研究,你會發現DBS同LSC又好唔同,學校相對包容,所以反而佢哋大部分學生理性好多。

little_yolky 發表於 19-7-14 14:16
咁緊係教咗無入腦啦
如果半班唔識,問題好可能出係老師度。好既教學方法其實好重要,例如教PI既時候,攞幾個唔同大細既圓,俾小朋友自己量度,小朋友一定記得。

王家爸爸 發表於 19-7-15 10:41
如果半班唔識,問題好可能出係老師度。好既教學方法其實好重要,例如教PI既時候,攞幾個唔同大細既圓,俾小 ...

係大半班個個剩係記得個符號

王家爸爸    發表於 19-7-15 11:03

王家爸爸 發表於 19-7-15 10:33
如果你認真研究,你會發現DBS同LSC又好唔同,學校相對包容,所以反而佢哋大部分學生理性好多。 ...
根據你的認真研究,英華係點樣相對地唔包容,英華學生又點相大部份地冇咁理性?

October. 發表於 19-7-13 21:11
佢冇記條公式,係我會鬧,唔應該錯呢啲呀。

小學數只是靠背,雖然可以過關,但錯過了明白基本數學概念,損失可大。

圓周率的意思,是要先明白圓周和直徑成正比,比率是固定的無理數,叫PI。

明白了意思,就不易忘記,也不會給疑似答案陰到。

akys 發表於 19-7-14 13:42
唔好誤會,我讚賞這兩所學校,我反對逃避與禁制,容許學生自發活動並加以輔導,令學生反思才是正道。三個 ...

對。有人講「反對思想灌輸」、「保持中立」,其實是不太準確的。

中學生思考開始活躍,是價值觀念形成的重要時期,教育方針正是要介紹不同的政治取向,把各派理念和背景認識清楚,然考讓學生思考、辯論。這叫多元。多元比逃避、或單一,有意義、健康得多。

現在通訊發達,學校不教學生便會不接觸嗎?他們自己撞、自己上網,更危險。線上連登,線下連儂,難道是學校教的嗎?學校可以封閉起來的嗎?

nkd 發表於 19-7-19 17:22
對。有人講「反對思想灌輸」、「保持中立」,其實是不太準確的。

中學生思考開始活躍,是價值觀念形成的 ...
保持中立
係萬用key,既係理由亦係籍口。

王家爸爸    發表於 20-7-24 10:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

做黃絲洗鬼人教咩!只要關心時事、望下政府推啲乜,已經好難說服自己做藍絲。如果一定要話受邊啲人影響,甘咪就係個政府囉!好事多為,驚死民憤唔夠大咁!

little_yolky 發表於 19-7-15 10:58
係大半班個個剩係記得個符號
多數都是眼大睇過龍,圓周率睇左為圓周,若題目用pi應該好多人會答啱

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-7-20 08:58
多數都是眼大睇過龍,圓周率睇左為圓周,若題目用pi應該好多人會答啱

我都覺得係眼大睇過籠

MrBeast 發表於 19-7-20 08:58

係呀,佢以為講圓周,完全ignore咗個率字

係老師突登陰同學既,咁你唔熟俾人陰到都係你唔啱

little_yolky 發表於 19-7-20 09:53

係老師突登陰同學既,咁你唔熟俾人陰到都係你唔啱:cen ...
其實老師一年班開始已經教大家,要睇清楚題目先答1題。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-7-20 09:53

係老師突登陰同學既,咁你唔熟俾人陰到都係你唔啱:cen ...
教小朋友要讀題目,用小手指指住啲字,然後喺心裡面讀。

biffkwok 發表於 19-7-20 08:20
做黃絲洗鬼人教咩!只要關心時事、望下政府推啲乜,已經好難說服自己做藍絲。如果一定要話受邊啲人影響,甘 ...
個別「準外籍」領導既錯,又唔關整個政府事既。你未必同意,但係我個人覺得唔好用非黑即白既思為諗問題,諗野最好多角度啲,對事唔對人。

李大人 發表於 19-7-20 09:12
政府填海起屋,派四千,幼稚園學券制,取消雙非在港生孩子,限奶令,津貼學生讀海外名校,居屋四二折,搵地 ...

以上問題涉及資源同分配機制問題,學生讀LS唔難會有一套自己睇法.
即係咁, 讀過YW既人先會體會到,根本YW相當自由,校長老師甚少限制學生活動.所有會社,除左出外比賽"可能"會有老師帶之外,其他會社會由年長學生自己帶領. 所以乜鬼會社都有, 只要有人有興趣搞就得. 根本唔使校長老師參于.

‹ 上一主題|下一主題