用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?  

書院校長的教學理念係要學生做社會僕人,默默地為社會作貢獻。

成績一向低調嘅, 其他不見低調。

成績好的話,校長想低調, 英華家長不會低調吧?

依家就慘啦,其他方面都可正正式式咁高調,唯獨成績方面,要高調咁宣稱: "書院校長的教學理念係要學生做社會僕人,默默地為社會作貢獻。"

judy 發表於 19-7-13 11:22

其實高低調唔係問題,起碼講邊幾科勁,勁幾多,等啲有心想讀既家長心裡有數,對學校、學生、家長都係好事。

IloveJJ 發表於 19-7-13 11:29
5*無意義?你唔期望你仔選科摘星?5科都攞5,得25分喳喎,達4直情無用啦!
我要求我仔中文同選科摘星架 :h ...
我係話對家長無意思,對高調做廣告當然有用。假設你小朋友係正正常常既,即係好可能係中游,咁你最想知道既應該係正正常常既小朋友會考成點,以唔係最好、最差會點。

IloveJJ 發表於 19-7-13 11:33
如果學校肯公開講,例如在家長會講 ,我到時一定post上來。
現在我是尊重別人。
教幼稚園時,名人 ...
老實講 DBS 就真係算叻而無炫耀,但係起碼去 DBS 入學講座,佢哋詳情咁講,等啲想小朋友報讀既家長知道實際情況。

其實高低調唔係問題,起碼講邊幾科勁,勁幾多,等啲有心想讀既家長心裡有數,對學校、學生、家長都係好事。

做咩要話你知?

百卦冇罪, 但百卦得來以為手握真理咁就唔好!

IloveJJ 發表於 19-7-13 11:29
5*無意義?你唔期望你仔選科摘星?5科都攞5,得25分喳喎,達4直情無用啦!
我要求我仔中文同選科摘星架 :h ...
英皇既中史同西史一個摘星都無,其實係選科制度形成既。第一,制度令叻人讀理化生。第二,男校一般都係無得揀先會揀中史同西史,讀既係成績或者學習動機相對差既人,所以呢兩科有星星既機會自然少。第三,讀既人根本唔多,有星星既機會自然就更少。

judy 發表於 19-7-13 11:22

運動唔同成績,點低調?
學界比賽,可以收埋唔比人知?

王家爸爸 發表於 19-7-13 11:44
英皇既中史同西史一個摘星都無,其實係選科制度形成既。第一,制度令叻人讀理化生。第二,男校一般都係無得 ...
或者你這說法對SPC這男校不太準確,今年DSE History 5*以上係44%

magtam0520 發表於 19-7-13 12:13
或者你這說法對SPC這男校不太準確,今年DSE History 5*以上係44%
有幾多人考?

cafeva 發表於 19-7-13 12:20
有幾多人考?
近年大約有近20人考,中四只收30人讀History

magtam0520 發表於 19-7-13 12:27
近年大約有近20人考,中四只收30人讀History
咁都唔錯喎

IloveJJ 發表於 19-7-13 10:53
其實SPC呢兩年公布既成績,都唔係全科,只講部分好既。
反而 KC係有全科,但又差過 SPC。
IloveJJ, SPC 有公開2018 DSE 全科成績的。雖然不是科科亮麗, 但學校已有勇氣面對公眾評價。

IloveJJ 發表於 19-7-13 11:31
係既,男仔的確可以好大改變。

不過小學彈出嗰啲,應該有某些優勢,例如:語文能力好,父母落力栽培,孩 ...

讀小學同中學好大分別,中學讀多幾科,而且更著重理解,如果小學習慣被父母谷出成績,到中學要靠自己,見過唔少人會開始墮後。

我認識一位家長,佢對囝仔十全大補,每年級頭成績。話自己個仔將來會做醫生,上到中學無以為繼,應該唔會做得成。

王家爸爸    發表於 19-7-13 14:18