用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

又來溫馨提示

實在是親生子論太變態了.

王家爸爸 發表於 19-7-10 11:41
一般學校會係,如果成績好咗既,會快啲出(可能幾日);相反,如果成績差咗既,就會遲啲出(可能幾個月), ...

都未必嘅.....喇沙都要幾個月先將完整DSE成績登上校務報告,不過40分或以上有幾多同學就應該會喺今日校網見到。

IloveJJ 發表於 19-7-10 11:55
點解狀元多人選擇入讀港大,讀醫科?

唔係所有讀得書嘅人心中都一定存在有明確嘅興趣去選大學學科,尤其得嗰十幾歲年輕人。對於一尐冇明確興趣而又成績標炳嘅學生,就好似有錢人個袋有錢,去買嘢唔識選擇,揀件最貴嘅嘢嚟買都唔會錯得去邊。

IloveJJ 發表於 19-7-10 11:55
點解狀元多人選擇入讀港大,讀醫科?
唔好意思我講到1999原因我覺得在於同學將來的升學方向。
例如100個叻同學,水平相近。大家目標應該都係全世界的 top university.
其中20個打算美國升學,20個英國,10個其他海外,30個留港,20個方向未定。

到中四左右,打算留港升神科的,或者方向不定的,會揀DSE,而且全部身心投入學術,因為讀神科或者留港升學,高分是最重要的籌碼。就算讀IB或者其他,應該都係分數越高越好,狀元最佳,基本必入。

而打算英國或者其他國家升學的,成績固然重要,準備personal statement, 準備申請學校,面試,都非常重要,要用一部分時間去準備。如果已經有好好的offer, 最終成績已經不重要,至少狀元榜眼探花都冇咩分別。

準備美國升學更加麻煩,all round ,公開試,SAT,各種考試已經多一截,又要投入好多精力搞其他全人發展,personal statement 已經要改唔知幾多次。可以用於學業上面的時間一定少好多。同樣道理,如果有好好offer, 最後的分數也是不那麽重要。

雖然好多同學都是多重準備,滿手offer,不過,一心讀醫科的,應該知道最終成績的重要,一定會留最多時間精力。

所以,如果假設這100位同學起步是一樣的水準,全部有問鼎狀元的實力。不過由於大家目標不同,努力方向不同,學業方面投入最多精力的,自然也可能是成績最高分的,而大部分人打算留港讀神科。

rafaelbaba 發表於 19-7-10 12:12
點解大部份讀醫?
請參看404樓

rafaelbaba    發表於 19-7-10 13:41

b3410 發表於 19-7-10 11:05
喇沙越戰越勇

近年喺中文科嘅改革明顯見效,除咗狀元之外,今年整體成績亦相當唔錯。

Soundervolt 發表於 19-7-10 13:38
近年喺中文科嘅改革明顯見效,除咗狀元之外,今年整體成績亦相當唔錯。
...
我覺得男仔過咗中文呢關,總體表現應該可以叻過女仔。

b3410 發表於 19-7-10 13:36
例如100個叻同學,水平相近。大家目標應該都係全世 ...

喺美國想讀醫科,就算Undergraduate成績幾好,如果唔係美國Citizen,根本唔會有機會。

b3410 發表於 19-7-10 13:41
我覺得男仔過咗中文呢關,總體表現應該可以叻過女仔。

尢其係理科,三位狀元都係來自理科G班~

b3410 發表於 19-7-10 13:36
例如100個叻同學,水平相近。大家目標應該都係全世 ...
去美國升學,靠personal statement係唔夠,佢地要睇埋中學校內多年表現
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-7-10 11:37
sorry, 唔好意思見到LS家長忍唔住恭喜一下。
希望YW家長不要介意。
其實較醒目既學生,近年已轉投CU GPS,港大已經唔再係首選
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-10 14:11
去美國升學,靠personal statement係唔夠,佢地要睇埋中學校內多年表現
仲需要學校估計既 predicted grades。

IloveJJ 發表於 19-7-11 08:19
點解呢?

CU GPS, 目標係醫療機構既行政人員,唔單純係做醫生
加上醫科生畢業要過校董會評核,不少人都怕咗沙皇
所以近兩年收生要求,CU GPS 已係全港最高

hkpapa852 發表於 19-7-11 08:25
CU GPS, 目標係醫療機構既行政人員,唔單純係做醫生
加上醫科生畢業要過校董會評核,不少人都怕咗沙皇
所 ...
what is 沙皇?

沙皇是部分斯拉夫君主採用的頭銜,此字源於羅馬時期的拉丁語稱號「凱撒」,在中世紀時被視為與「皇帝」一詞擁有類同的地位,即與羅馬皇帝一樣,受他國皇帝或宗教領袖(如羅馬教宗或君士坦丁堡牧首)認許。 此頭銜最先為保加利亞君主採用,後來在拜占庭帝國滅亡後由莫斯科公國承襲。

Soundervolt 發表於 19-7-10 13:38
...
跟左幾年LS的成績已發覺LS係轉身快的學校, 見有唔妥立即檢討, 今年如果整體成績好更印證了我預測, 我估計DBS成績亦開始上升, 一來因為覺得新校長有作為, 二來我睇QC及SJC開始下滑, 男生精英會選LS及DBS, 令將來呢兩間成為男校相雄, 粹屬個人意見

b3410 發表於 19-7-11 09:01
what is 沙皇?
時事常識題:

邊位曾經從政既教育界人物外號叫沙皇?

提示:
曾經做過教育局長, 羅范椒芬既最佳拍檔

b3410    發表於 19-7-11 12:24

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:16
時事常識題:

邊位曾經從政既教育界人物外號叫沙皇?
仲要吾睇「太公...報」嘅!
‹ 上一主題|下一主題