用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

simoncwl 發表於 19-5-23 15:06
回覆 mcl203 的帖子

上星期打的不是學界精英賽,是Panasonic籃球邀請賽,YWC有插班生,對手DBS可能仲多, ...

男神校近年銳意要搞返好學業成績,好難顧及多條戰線,不過音樂就一定唔會鬆懈。

simoncwl 發表於 19-5-23 15:06

上星期打的不是學界精英賽,是Panasonic籃球邀請賽,YWC有插班生,對手DBS可能仲多, ...

DBS可能收插班生政策有改變,好似,上年已經減少左霸氣了~~~

Soundervolt 發表於 19-5-23 15:14
男神校近年銳意要搞返好學業成績,好難顧及多條戰線,不過音樂就一定唔會鬆懈。
...

連D1田徑今年都捱打,輸左俾LS~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

數據王,這次我給你數據。
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia-bowl.htm

中銀香港紫荊盃(英语:BOCHK Bauhinia Bowl Award)是一項專為香港學界體育聯會轄下港島及九龍地域分會會員學校而設的獎項,每年一次頒發予該年度各體育比賽項目中表現最全面及優秀的學校。

根據網上數據,近十年冠軍都是男拔,亞軍喇沙,英華是第三名。

舊年男拔籃球學界四大賽事還是嬴了三項冠軍,只有Panasonic輸了給英華

D1田徑其實不是捱打,頭兩日男拔都是大比數拋離,最後一天喇沙接力全勝才奇跡反勝的。

simoncwl 發表於 19-5-23 15:22

D1田徑其實不是捱打,頭兩日男拔都是大比數拋離,最後一天喇沙接力全勝才奇跡反勝的。 ...

頭2日已經見佢地有危機啦,咁多項徑賽入唔到或得一個入到決賽~~~

mcl203 發表於 19-5-23 15:16
連D1田徑今年都捱打,輸左俾LS~~~

友校往年好易搞,B/C grade經常同男津校鬥得難分難解,A grade揾幾個預製金牌或翻俺金牌加盟,喺A Grade屈機就可以拋離sure win。所以友校政策改變,嚟緊公開試成績大家都應該拭目以待。

Soundervolt 發表於 19-5-23 15:28

友校往年好易搞,B/C grade經常同男津校鬥得難分難解, ...

出年又未必一樣,當馬志輝呢幾位主力離隊,或許又有變了~~

不過,DBS Grade C都好似唔夠力了~~

simoncwl 發表於 19-5-23 15:19

舊年男拔籃球學界四大賽事還是嬴了三項冠軍,只有Panasonic輸了給英華 ...

舊年有幾個主力已經畢業,同今年陣容好大改變,唔知友校冇再入貨或入錯貨?

mcl203 發表於 19-5-23 15:32
出年又未必一樣,當馬志輝呢幾位主力離隊,或許又有變了~~

不過,DBS Grade C都好似唔夠力了~~

女仔出年睇DGS頂唔頂得住HYS,HYS近年改左積極增兵,GHS又有非常主力要離隊~~~

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/results/OA1_D3.TXT
Day 1 and Day 2 DBS 加埋領先61分,Day 3接力總共低喇沙34分,最後總分輸15分,如果DBS 六項接力做得好啲,有三項嬴到喇沙,已經足夠補返個人項目輸給喇沙的42分。還有,丙組好明顯青黃不接,輸得比夠多。

simoncwl 發表於 19-5-23 15:36

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/athletics/results/OA1_D3.TXT

中短跑咁少人入到決賽,入到既時間又唔係快果批,單項已如此,仲講接力,明顯已有危機了~~~

回覆樓主:

不要忘記開平

回覆 Soundervolt 的帖子

舊年主力得返劉俊鴻同候澤鋒兩個,其他學校其實一樣有主力畢業離隊,B grade一樣會有人升上來補充,年年都係咁,不過今年男拔冇以往咁多高大球員是真的

Unclejt 發表於 19-5-23 15:40
不要忘記開平

仲有中長跑九華,所以各隊係平均左~~~

simoncwl 發表於 19-5-23 15:40
回覆 Soundervolt 的帖子

舊年主力得返劉俊鴻同候澤鋒兩個,其他學校其實一樣有主力畢業離隊,B grade一樣 ...

其實大家用返自家青訓產品咪好囉,我朋友囝仔當年B/C grade時努力訓練及出賽,到A grade時突然被一個新師兄取代而冇得再出場....參與體育比賽應該用嚟啟發學生嘅體育精神定係單單為咗要贏?

其實女校嗰邊13連霸都有尐悶....

simoncwl 發表於 19-5-23 15:17
回覆 hkpapa852 的帖子

數據王,這次我給你數據。

數據王對特異功能數據十分外行,呢辮應該難到佢

Home Growth vs 買人.  爭論是不會停的.  可能出年自行結果早o的公佈, 學界的局面會有少少改變

Sing13 發表於 19-5-23 10:52
我話過我睇兩年親生仔成績,wkf,羅氏基金等埋今年成績出來,我再作評論,我相信都有睇頭.
...
羅氏基金親生仔成績已經考左兩年,今年成績出來應該是第三年。
‹ 上一主題|下一主題