用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?  

回覆 KikiDaddy 的帖子

fair comments. thanks KikiDaddy.

nkd 發表於 19-5-22 15:22
差到點?我都想知每年有幾多人因為中英數操行不合格而上不到中學。

老實,傳統學校有咩辦法可以起死回生 ...

上書院係咪小學籮底橙?

我覺得唔係。升中走了3X 個學生我相信有25 - 30人是成績勁的, 但其他人應是有一些音樂體藝項目特別出色。

我相信留下來升上書院的學生也有大量 band 1 生, 不會是蘿底橙。

如果以YWC六年前既中一收生與目前既DSE成績來睇, YWC增值率唔是高.
至於親生仔成績是否會好D, 我相信會.
至於到時候有幾好, 我覺得同幾間有小學既新派直資亦差唔多(幾間新派直資既生源亦在提升中) 大概都是Band1B 或 Band1 A-B.
如果能夠成為Band1A, 我反而好奇力有不逮既親生仔去左邊?

回覆 hkpapa852 的帖子

LS, SJ, MSS 經派位入,最差也是band 2 學生,仲要係英文好的band 2 生(top津校),又點可以跟基全生比。小四用小一reader,唔難想像上英中後情況。追語文都追到氣咳。

haihaimom 發表於 19-5-22 17:00

LS, SJ, MSS 經派位入,最差也是band 2 學生,仲要係英文好的band 2 生(top津校),又 ...
平均每年只有30個學生, 影響有幾大?

實際上, 30個人又有幾人係可以讀到S6畢業?

我不知道......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-22 17:51

基全仲可以quote到宜家,真係幫到手~~~

hkpapa852 發表於 19-5-22 17:51

認識有初中學生執意要退學(唔想讀書,阿媽都攪唔掂)學校又出動老師又出動社工想佢回心轉意,總之佢肯返學,乜都有得傾,我欣賞。

haihaimom 發表於 19-5-22 18:23
認識有初中學生執意要退學(唔想讀書,阿媽都攪唔掂)學校又出動老師又出動社工想佢回心轉意,總之佢肯返 ...

點解會咁抗拒返學?被欺凌?唔會係考入來嘅散仔被親生仔杯葛掛?

英華小學有三十幾人唔升上中學,假設當中十幾個去更好既學校,十幾個出國或讀國際學校,我認為亦沒什麼特別,唔存在籮底橙論或睇唔起自己中學論.

mcl203 發表於 19-5-22 12:24
如何可以分辨到P6無直升外闖既一定係前列生?~~~
Good question!

回覆 boboT 的帖子

詳細原因我真係唔知

nkd 發表於 19-5-22 12:39
由走一成到走兩成,可以說英華小學越來越強。

那麼剩下的八成給英華書院,六年後可為校爭光(如 ...
公平啲講句,有兩成人轉會既又唔止YW。

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:41
Good question!

想問左好耐,點解會認為走既一定係尖子,入強校既一定係極尖,係強小入強中就算排100都會係尖過人系列~~~

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:40
咁不斷換校長,就可以永續 親生仔 論了!
其實YW既親生仔論係點嚟既,其他學校都無啲咁既野。

Soundervolt 發表於 19-5-22 12:44
離開嘅學生可能係成績差嘅「非親生仔」呢。
如果係咁,就大鑊。不過,從中學部既DSE成績,我估離開既應該係勁既。

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:46

被自己學校否定身份都幾分化,一定有離心力。

王家爸爸    發表於 19-5-22 19:02

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:46

坊間直資粉絲有兩種奇怪想法:
1. 直屬津貼中學成績好係靠外來生,親生子女係幫唔到手
2.直資中學完全唔同,成績未夠頂既,一定要靠親生仔,外來生係幫唔到手

現實係? 主觀想法都係滿足自己既心靈?~~~

haihaimom 發表於 19-5-22 17:00

LS, SJ, MSS 經派位入,最差也是band 2 學生,仲要係英文好的band 2 生(top津校),又 ...
你係唔係將灣仔聖若瑟小學(中文小學)同觀塘聖若瑟英文小學混淆咗?

mcl203 發表於 19-5-22 18:53
2.直資中學完全唔同 ...
同意,我都覺得現實係主觀想法都係用嚟滿足自己既弱小心靈。

mcl203 發表於 19-5-22 18:53
2.直資中學完全唔同 ...
其實外來生又好,自己小學既又好,直資又好,官津又好,如果學校係正增值既,讀六年點都會掂;相反,如果學校係負增值既,讀幾多年都無用。