用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 study leave
go

study leave

想請教這時期怎樣編排溫書時間,另外每次用多少日來溫一科呢?

sandy625 發表於 19-2-10 23:11

我囡都係今屆,下週先開始study leave。佢有同我提過,因為考試多半在早上,所以kp早上腦筋清醒都幾重要,唔可以因放假就開夜車溫書致翌日晏起。
點溫就好個人。但佢學校以往既經驗係,約埋一齊溫冇咁易畀自己偷懶。但都有唔好處,做past paper畀人打亂咗就難集中返。我囡因為咁,曾諗住自己去圖書館而唔返學校溫,但咁真係易懶,畢竟在家hea又半日。返校同同學一齊會kp到個學習規律。
佢話如集中精神做卷,一日一份都好辛苦吓,咁每日溫唔同既科會唔會拉得冇咁盡?
據聞自修室而家只可bk早午晚其中一節,我囡揀夜晚,因為白天可在學校圖書館/陰雨操場伴陽光溫,然後吹吹風,轉轉環境,可能腦袋更清醒?

我囡係曾經休學生,好多好友去年已考DSE,睇返佢地既經驗,study leave有冇好好利用真係好重要。而要用得好,首先係建立自己既溫習規律,早睡早起。
佢因為對中文通識有點半放棄,所以每日都溫既科只有英文,因佢字彙比較弱,要kp住每日閱讀。

而家大學收生改制,與其「雨露均沾」,不如放多些時間在有把握既科目上?
另外,也不要把自己弄得太緊張?每日溫完後散散步,或做一下運動,聽聽歌可能效率更好?

加油。別太緊張,升學路途現在有很多,失手不過是迂迴點?人生冇可能有起冇跌,年輕時交點學費,讓自己想清楚要走一條怎樣的路,也沒壞。找到平衡就好了。

另,如果老師肯改,最好每週kp住作一篇文。呢個曾是我囡升中六後的目標,可惜現在也未開始,不知是否又淪為紙上談兵……

回覆 csy_ma 的帖子

很多謝你咁長盡又有用既回覆,我個仔無你個女咁識諗,成日夜睡晏起,我已經成日哦佢,佢都覺得無問題,話總之訓夠就得。

温咩科先, 掂温係小朋友自己才安排到

我女當年係同同學买PAPER 打亂來操, 另外佢日日去自修室温書  
依悕記得12月定1月就要去圖書管拎定HOLD 自修室位的FORM,
比學校蓋章去圖書管申請HOLD 位, WALK IN 係好難等到有位
佢就由自修室開門去温, 坐到關門至反家, 因為有証入場, 佢可以自由出入去食飯同廁所
但唔可以去得耐, 太耐場管理員就會將你個位放出去比其他外邊輪候的學生用
記得入到自修室, 行開一陣去廁所要放樽水, 等人知这位有人,
但記得唔好攞泥飲, 因為唔知有無人向你樽水落葯, GOOD LUCK

學生自修室考試季節開放時間(三月至五月)
甲.由三月一日至五月七日
使用者須憑證入座。申請詳情於一月中公佈。此段期間每星期開放七天,每日採用三班制如下:
星期一到星期五上午 08:00 - 下午 12:30
下午 12:45 - 下午 05:15
下午 05:30 - 下午 10:00
星期六、星期日及公眾假期上午 08:00 - 下午 12:30
下午 12:45 - 下午 05:15
下午 05:30 - 下午 09:30

sandy625 發表於 19-2-13 02:15
回覆 csy_ma 的帖子

很多謝你咁長盡又有用既回覆,我個仔無你個女咁識諗,成日夜睡晏起,我已經成日哦佢, ...
因為老公返夜,我囡每逢長假就跟咗我地既貓頭鷹時間,所以佢好有經驗,習慣咗晏起到正常返學要有段適應時間,所以必須在DSE考前最少一星期調校返,否則腦部活動仍有生理時鐘的慣性。

TwinWong 發表於 19-2-13 10:34
學生自修室考試季節開放時間(三月至五月)
甲.由三月一日至五月七日
使用者須憑證入座。申請詳情於一月中公 ...

原來係咁既時間,謝資料。 而家每日只可bk一段時間,好開心近日阿囡已開始kp住去,佢唔會溫到10pm咁晏,所以假期早收對佢都無甚影響。