用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩個小朋友特質不同,會選不同校嗎
樓主: daisylhn
go

兩個小朋友特質不同,會選不同校嗎

蓮蓉包 發表於 19-2-10 20:52
我兩個自幼稚園開始已唔同校
可能某程度上大人冇咁方便..
但我地覺得合適小朋友是最重要的...

其實阿細小一時,阿大已小四,希望到時大的可以照顧好自己

PTL_L 發表於 19-2-10 00:39
其實都唔駛3個,我冇用工人喇。不過我阿大比較自律,愈高年班愈唔駛點理,所以都可以放多啲時間起阿細到。 ...

測考確實最緊張⋯⋯現在一個小二一個K2,要跟佢哋兩個測考評估已要分開兩段時間

Jessy 發表於 19-2-10 23:52
咁阿細有機會會投訴點解阿大咁少測考咁少功課咁輕鬆??
分別太大又係麻煩.  
...

是的,最理想當然是阿細能考到我們心儀的直資學校,若不行也沒辦法

回覆 daisylhn 的帖子

其實個人認為,我鍾意分開時間測考,可以集中處理一個小朋友,但精神狀態就會keep全年溫習mode,都有一定既壓力。另一方面,當需要同一個溫書時,你就會感覺到自己忽略另一個,佢亦冇得去玩、睇電視等,呢個就係唔好處之一囉。

1998Ruby1998 發表於 19-2-11 16:37
回覆 daisylhn 的帖子

就算讀同一間多可以一輪大戰...我覺得有能力嘅話,唔應該以「方便」而委屈小朋友發 ...

我們只會報考天主教/基督教背景學校,當然如有合適直資收是最理想

daisylhn 發表於 19-2-9 22:04
一個已小學,小孩創意諗頭多,精靈活潑表達能力高,但紀律性較弱,坐唔定,容易分心,不太著重老師指令,明 ...

但有一個現實問題,細仔或女會在自行時沒有了首名子女的5分

daisylhn 發表於 19-2-12 10:02
其實阿細小一時,阿大已小四,希望到時大的可以照顧好自己
我大的是小四開始自行返學放學,要坐5分鐘車再步行約8分鐘到學校。
希望每天開心渡過 ;-)

Leanne123 發表於 19-2-12 12:41
但有一個現實問題,細仔或女會在自行時沒有了首名子女的5分
...

自行只係用來表達叩門誠意而已,所以都不介意幾多分了

Jessy 發表於 19-2-12 13:33
我大的是小四開始自行返學放學,要坐5分鐘車再步行約8分鐘到學校。

要離學校近先得,搬屋又係一難題

daisylhn 發表於 19-2-12 18:51
要離學校近先得,搬屋又係一難題
坐校車羅,事在人為
希望每天開心渡過 ;-)