用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩個小朋友特質不同,會選不同校嗎
go

兩個小朋友特質不同,會選不同校嗎 [複製鏈接]

一個已小學,小孩創意諗頭多,精靈活潑表達能力高,但紀律性較弱,坐唔定,容易分心,不太著重老師指令,明顯偏向文藝科(喜歡閱讀、寫作、編劇、音樂、藝術等),現讀活動教學直資,很適合小朋友,應會讀至高中畢業。

一個幼,能服從指令、非常容易交朋友,現在傳統高要求的幼稚園讀,老師評語是學得快、專心很投入和肯主動嘗試。喜歡閱讀但明顯偏向科學方面,中英學術都在程度以上,著重老師指令/教導,但不太聽父母講。

2    0    0    0

回覆樓主

若跟阿大讀同一所方便照應,但擔心太自由及寬鬆的學習環境不能令阿細發揮他的潛力。尤其阿細交友能力強又很易學到朋友的行為,我在擔心是否應去傳統要求高又較嚴的小學,讓阿細有所規範;還是去阿大的學校,對學生品格教育很充足,但相對規則較寬鬆的學校。

不同校就有功課多少、校曆不同、人手接送問題

你們會如何取向?

回覆 daisylhn 的帖子

因應小朋友性格及能力選擇相配的學校,我而家就係。。。。
但有心理準備是時間表唔同,放假考試完全唔一樣,所以人手分配要做得好好,仲一定要有人幫到手,如一個放興趣班要到校接,另一要留在家等。。。。

PTL_L 發表於 19-2-9 22:48

因應小朋友性格及能力選擇相配的學校,我而家就係。。。。

若只得一個工人姐姐,恐怕應付不了兩間不同學校的接送時間,又要煮晚飯

daisylhn 發表於 19-2-9 22:05
若跟阿大讀同一所方便照應,但擔心太自由及寬鬆的學習環境不能令阿細發揮他的潛力。尤其阿細交友能力強又很 ...

如樓主人力及物力許可,分開發展最好!

呢個就係要考慮得周詳的已知問題,我仲有老人家幫手,亦可以home working..

PTL_L 發表於 19-2-9 23:15

呢個就係要考慮得周詳的已知問題,我仲有老人家幫手,亦可以home working.. ...

即要同時間有三個人應付⋯⋯

我就彈性工作時間,加埋姐姐,但都擔心時間安排問題

不同校, 但盡量選近屋企的學校, 或者阿細決定讀邊間後搬去學校附近住.  

大的去到高年級可以開始訓練佢自己返學放學啦.  
希望每天開心渡過 ;-)

daisylhn 發表於 19-2-9 23:17
即要同時間有三個人應付⋯⋯

我就彈性工作時間,加埋姐姐,但都擔心時間安排問題
其實都唔駛3個,我冇用工人喇。不過我阿大比較自律,愈高年班愈唔駛點理,所以都可以放多啲時間起阿細到。最辛苦反而係測驗考試,差不多全年無休,唉

回覆樓主:

反而我覺得阿細適合活動多過傳統
直資都係揀陽光, 有社交能力既多

回覆樓主:

傳統小學坐定定, 單/雙行坐, 聽老師教書, 只是方便老師管理大班同學秩序, 可以就選擇哥哥/姊姊的直資活動式學校, 如學校收得就不用擔心。
同哥哥/姊妹同一學校好處, 學校假期, 考試安排, 返/放學接送, 家長會方便好多, 另家庭外地旅行, 學校活動, 亦都方便, 學校一讀起碼6年, 家長要好好考慮清楚。

回覆樓主

我女是女校, 仔是仔校, 返放考試時間完全不同, 需要額外人手, 及本人全年無間斷考試測驗mode, 連聖誕新年復活假期, 連旅行也安排不到, 但眼見仔女讀得開心, 又覺值得
(我不是虎媽, 亦很需要私人空間, 時間上安排一下, 各方也能取得平衡)

hahaha1231 發表於 19-2-10 02:19
反而我覺得阿細適合活動多過傳統
直資都係揀陽光, 有社交能力既多

未考,今年考,睇下邊間收⋯⋯
阿仔讀傳統津小應都ok,睇下叩唔叩到

PTL_L 發表於 19-2-10 00:39
其實都唔駛3個,我冇用工人喇。不過我阿大比較自律,愈高年班愈唔駛點理,所以都可以放多啲時間起阿細到。 ...

測考方面確係最大考慮,還有功課量問題,阿大學校功課不多,若阿細去傳統多功課學校,可能又引發一輪大戰

回覆樓主

我兩個自幼稚園開始已唔同校
可能某程度上大人冇咁方便..
但我地覺得合適小朋友是最重要的...
對我地黎講,接送冇大困難..我地都係一個姐姐,細個時我地幫手送一個,姐姐送一個;放學就要姐姐行兩轉,但都係落一落褸下校車站吧了。
而家大嗰個已經高小,可以自行返放學了;
因為兩個都係比較活動直資,功課都唔多;
測考也完全唔同時間,因為兩個都仲要幫手溫習,所以反而分開對我來說會覺得manageable d..
好處係有時大家都有得互相參加對方既學校活動..
大家會各自講自己學校有乜好,但少了些直接的比較...
跟樓上一樣,眼見仔女讀得開心, 就覺值得(emoji)

daisylhn 發表於 19-2-10 19:21
測考方面確係最大考慮,還有功課量問題,阿大學校功課不多,若阿細去傳統多功課學校,可能又引發一輪大戰
...
咁阿細有機會會投訴點解阿大咁少測考咁少功課咁輕鬆??
分別太大又係麻煩.  

Jessy 發表於 19-2-10 23:52
咁阿細有機會會投訴點解阿大咁少測考咁少功課咁輕鬆??
分別太大又係麻煩.  
...

....

資源許可就分開處理. 唔許可就自己睇餸食飯

就算讀同一間多可以一輪大戰...我覺得有能力嘅話,唔應該以「方便」而委屈小朋友發展空間。大人自己辛苦少少。
不過我覺得同一時間測考係一件好麻煩嘅事,尤其小朋友自習能力唔高。冇估錯的話,你阿大學校校長係曹博士?會唔會考慮阿細考隔離果間?果間比較傳統但都多活動玩,唔會太多功課測考。識人係阿大阿細分別讀呢兩間(但你到時候可以考慮叩輕鬆啲嘅官津)。唯獨麻煩在另外果間就對家長參與度要求高啲。

picamama 發表於 19-2-11 08:53
如果大LS細IS未必會,調轉大IS細LS好大機會會

點解呀???

我兩個小朋友不同學校架,細的常常投訴大的長假期放多一兩日假,或者學校好多活動呀咁。

不過我都有解釋過其實假期數目是一樣,不過放先定放後,但阿細有時都仲係會ee哦哦。
‹ 上一主題|下一主題