用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國校服
go

英國校服 [複製鏈接]

我真是孤陋寡聞, 因兩年後孩子要負及英國留學, 上網找尋資料才知道校服需要5000至10000港元, 相比起香港的費用真是嚇了一跳, 是什麼原因呢? 真心求解
   1    0    0    0

kittttty 發表於 19-2-9 14:07
我真是孤陋寡聞, 因兩年後孩子要負及英國留學, 上網找尋資料才知道校服需要5000至10000港元, 相比起香港的 ...
淨係一件校褸都過千, 重有不同運動要穿不同運動服, 波鞋唔同地都要穿唔同鞋底既鞋........唔同香港上 PE 堂, 一件 PE 服 + 一對白鞋走天涯.

回覆樓主

Sixth form 校服平D ,我女 Y7 入讀, 買校服£1000 有多 。

回覆樓主:

-分錢-分貨,自己穿英國有名鞋粗著3個月才爛,本地賣的鞋三天己爛掉 ,如校服價貴,可以到達英國在佢百貨公司買,可平'另一般學校有二手校服買,不太舊可考慮如校褸。。。孩子丫7校服用到Y11,買時長D闊D,不記得當年估1000鎊,英國校服好好,用咗五年校服每星期洗二次,計番平均二百鎊-年,自己又好奇上線本地校服$,見名校dxx一條裙要800也不平

回覆樓主:

好彩sixth form不用穿校服,上堂便服可

醒目開學勳章

kittttty 發表於 19-2-9 14:07
我真是孤陋寡聞, 因兩年後孩子要負及英國留學, 上網找尋資料才知道校服需要5000至10000港元, 相比起香港的 ...

校褸價錢最貴, 而且必須要在學校買, 而其他裇衫, 西褲, 襪可以自行購買, 我除了襪之外第一年開學只用了6佰幾鎊, 還有買了兩件校褸, 學校收得算便宜了

brother4 發表於 19-2-10 10:33
-分錢-分貨,自己穿英國有名鞋粗著3個月才爛,本地賣的鞋三天己爛掉  ,如校服價貴,可以到達英 ...

有二手校服買?是否每間學校都有?

回覆樓主:

問番學校,一般D校服畢業時捐番俾學校,學校會二手賣俾新生,當學校收入

rainbowbb 發表於 19-2-10 22:47
有二手校服買?是否每間學校都有?
有些學校有二手校服 fb group 的

回覆樓主:

我兩仔校服唔貴喎!主要係香港買,有校章既先係學校買,加埋約HK$1XXX,阿細件校褸仲可以借添!
可能佢地唔係讀名校啦!

我囡學校校服官網,係12月至1月前會有減價,見佢平就入手,校褸由9x鎊減到6x鎊。但唔知係唔係每間校服公司都會做減價,我係成日睇下就發現咋!有時間可多加留意!

亮燈 發表於 19-2-11 08:01
我兩仔校服唔貴喎!主要係香港買,有校章既先係學校買,加埋約HK$1XXX,阿細件校褸仲可以借添!
...

1000元,好平,北愛學校?

brother4 發表於 19-2-11 10:02
1000元,好平,北愛學校?

阿大果間都係,千幾啦!

亮燈 發表於 19-2-11 10:03
阿大果間都係,千幾啦!

太太太平

應該最貴件校褸,1件就1千,叫你買2件已經2千啦,裇衫, 西褲各2件,然後jumper / school tie / school scarf/ tracksuit top /PE polo / PE shorts/games socks /base layer/ 跟住不同球類(rugby/ cricket / hockey/football等)又有不同球衣,加加埋埋就接近1萬了。

謝謝各位回應, 自己對留學咩都吾識, 日後還要請教各位, 謝謝

Don't forget to make appointment with the school shop in advance.
‹ 上一主題|下一主題