用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘賢 vs 長天
樓主: timsung8
go

銘賢 vs 長天 [複製鏈接]

Chowying 發表於 19-2-9 22:18
我女叩門去到見副校,佢暗示我地成績太好,收左都會走,所以唔會即刻收我地,叫等消息。
我女也只不過係 Ba ...

去到叩門階段,學校得返甘少位,應該有其他考慮。
不過今年人多考,以我所知,first in完即刻有比offer,之後其他人2nd in 又會邀請申請獎學金,佢想收既人應該係千方百計去收,唔會因爲太叻晤收。
所以如果成績好又未有offer,我會覺得要再加強訓練面試技巧,呢個應該係比較積極做法。

nicolemummy 發表於 19-2-9 22:43
最終副校也是對的,是嗎?你女應叩到其他,而如要㨂也會跳槽,是嗎?

學校隔日先打電話黎話收我地,我估佢哋都有經驗,知道大家都等緊津校。
坦白講,叩到邊間英中都會走喇,我地都係 ,人之常情🤐🤐

Chowying 發表於 19-2-9 23:28
學校隔日先打電話黎話收我地,我估佢哋都有經驗,知道大家都等緊津校。
坦白講,叩到邊間英中都會走喇,我 ...

都真係有哂經驗。叩到門都係有幾個offers.最後好多時都係㨂津校。

bbeasy25 發表於 19-2-9 23:26
不過今年人多考,以我所知,first in完即刻有比offer, ...

多參予真實面試就係操練好時機。個陣我小朋友變態地參加左14場面試(因為有幾間名直資有2nd in), 小朋友說,起初很驚,但去去下原來間間都係問類似既野,就唔驚了。

nicolemummy 發表於 19-2-9 23:33
都真係有哂經驗。叩到門都係有幾個offers.最後好多時都係㨂津校。
我地前後屆都有同學叩到津校就放棄李,我估學校梗唔鐘意,但叩門 時序 係咁我都冇辦法, 我都嘥咗幾百蚊註冊費 (・ิω・ิ)

bbeasy25 發表於 19-2-9 23:26
不過今年人多考,以我所知,first in完即刻有比offer, ...
純粹分享下經驗, 請勿介意。 的確今年多咗人 個情況又未必一樣 (^o^)

Chowying 發表於 19-2-9 23:50
純粹分享下經驗, 請勿介意。 的確今年多咗人 個情況又未必一樣 (^o^)

唔介意,因為我都無去in。不過呢見到好多post 話因為成績太好,學校唔收。今年學生多咗,競爭大咗,要自己檢討先可穩陣。

我覺得睇下小朋友的意願,想讀男女校或是男校,尼兩間都幾好~

timsung8 發表於 19-2-9 11:22
二間都撞時間,求教去邊間面?利申:阿仔讀深水埗一線小學,成積band1a-b,但面試能力差到李國寶得waiting,兩 ...

長天啦,活動多啲啱男仔。

二間都撞時間,求教去邊間面?利申:阿仔讀深水埗一線小學,成積band1a-b,但面試能力差到李國寶得waiting,兩 ...
其實點解唔問小朋友?讀書既係小朋友,佢鍾意先係最重要。

王家爸爸 發表於 19-2-12 18:56
其實點解唔問小朋友?讀書既係小朋友,佢鍾意先係最重要。
喺ek嘅家長, 睇成績係主流, 學校之間嗰幾個%嘅成績差距, 就已經睇到個天咁大. 小朋友意願? Who care?!

MCLIAN    發表於 19-2-15 10:32

ok3 發表於 19-2-13 16:13
喺ek嘅家長, 睇成績係主流, 學校之間嗰幾個%嘅成績差距, 就已經睇到個天咁大. 小朋友意願? Who care?!
...
可能唔少家長主要係睇成績,但係真係識睇學校成績既又有幾多?

想問點為之一線學校呢

回覆樓主:

唔抗拒運動/唔鐘意運動/討厭運動,呢度幾個層次,樓主呀仔係邊款? 如果頭兩者,讀長天亦不至於痛苦,因為仲有其他吸引之處可以比佢接觸(呢度科學都幾好,幾多野玩架), 但若係好憎運動,咁就唔好迫佢去長天啦。 有男仔小學時係唔玩任何運動,跑都會仆親果啲。但去到長天,被迫運動,令到佢會郁下,身體仲健康左,鼻敏感出現少左,而家行山行17公里都若無其事。睇下樓主想唔想青春期男仔郁下啦。不過,最最重要既係,問下呀仔意願,呢個先係最緊要。Good luck and all the best!

MCLIAN    發表於 19-2-15 10:33

王家爸爸 發表於 19-2-13 16:32
可能唔少家長主要係睇成績,但係真係識睇學校成績既又有幾多?

睇完成績,有冇自已果個份先緊要。80%入大學,最後自已果個做左餘下果20%又如何

silvia_ng 發表於 19-2-13 17:38
睇完成績,有冇自已果個份先緊要。80%入大學,最後自已果個做左餘下果20%又如何
...
講得啱,就好似隻鴨仔走入天鵝堆裡面,唔會變天鵝。

王家爸爸 發表於 19-2-13 17:55
講得啱,就好似隻鴨仔走入天鵝堆裡面,唔會變天鵝。

但好多係小學時狂食補品,穿上了天鵝服,上到中學青春期到,易燥底,不知不覺把天鵝服除底,先記得自已原來以前一直靠補品先有天鵝服著,到時要在天鵝群中生活既鴨仔,咁就好痛苦。

silvia_ng 發表於 19-2-13 17:38
...
所以我覺得學校成績要參考, 但如果係選校嘅唯一就真係......! 除非真係有明顯嘅差距, 否則嗰幾個%嘅分別, 就真係可以不理, 睇其他criteria.
‹ 上一主題|下一主題