用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如果發現小朋友的補習老師是男同志或女同志… ...
樓主: lkslovelps
go

如果發現小朋友的補習老師是男同志或女同志…

sorry, 我對補習老師的言行也重視! 尤其如單對單的補習, 更不可~

卓林和andy 就是一個例子~

回覆樓主:

如果你覺得個心「營著」「唔舒服」,你咪換人囉

YS_mommy 發表於 19-2-19 09:47
sorry, 我對補習老師的言行也重視! 尤其如單對單的補習, 更不可~

卓林和andy 就是一個例子~ :q ...

桌林和Andy的問題不是同性戀,就算Andy係個「真男人」,佢地一起做同樣的事,也一樣是「冇眼睇」

回覆樓主

分清楚「不歧視」一種情況,並不等如「不介意自己子女也是」。
例如我們不會歧視身體有事的人,但沒有人「不介意(希望)自己小孩身體有事」

回覆樓主:

卓林和Andy的case,如果Andy係男人,三十幾歳唔打工不事生產,溝未成年少女(佢地拍拖時卓林未够18歳),要個女仔打工養佢,輿論反應一定大過而家好多。

shadeslayer 發表於 19-2-11 20:35

在現有的香港歧視法中,例如性別歧視,已經不能說因爲 ...

唔知點講, 法例你岩哂...

但私補係有D 唔同...

我覺得重點唔係歧視, 係家長擔心既野是否會發生.

即如, 個老師食煙, 攪女, 入戲院睇咸戲, 呢D 係私人野...

但係佢被個細路見到以上行為, 家長擔心個細路受影響...

retriever 發表於 19-2-21 16:14
唔知點講, 法例你岩哂...

但私補係有D 唔同...

你以為現今補習天皇,絶大多數從不攪女人,從不睇咸片,不吸煙,不講粗口?

補習從業員和攪不攪女人,睇不睇咸片,吸不吸煙,講不講粗口,無乜關係。重點係補習時時間有冇做和補習無關的事情。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-2-21 20:02
你以為現今補習天皇,絶大多數從不攪女人,從不睇咸片,不吸煙,不講粗口?

補習從業員和攪不攪女人,睇 ...

同意!
之但係作為僱主唔信補習期間不受影響, 始終老師係較敏感既職業, 私補更重私人關係!

retriever 發表於 19-2-22 08:47
同意!
之但係作為僱主唔信補習期間不受影響, 始終老師係較敏感既職業, 私補更重私人關係!

OK,但父母如何教孩子自由平等,對事不對人等概念?定好多家長從沒在意教孩子自由平等,對事不對人?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-2-22 14:32
OK,但父母如何教孩子自由平等,對事不對人等概念?定好多家長從沒在意教孩子自由平等,對事不對人?
...

picamama 發表於 19-2-24 02:38
香港本身就是充滿偏見(和歧視)

那個社會沒有偏見(和歧視)。

「香港本身就是充滿偏見(和歧視)」和我講的「父母教導子女自由平等,對事不對人」冇乜關係。

社會充滿罪案,父母更需要教導子女不要犯罪。

忘憂館 發表於 19-2-24 09:02
根本毋須擔心,而且也擔心不來。真正同性戀傾向的人絕對是天生的,後天不能改變。一些表面上好似由同性戀變 ...

同性戀絕對係天生? 我相信冇心理學家冇科學家敢咁講,你太武斷了吧。

忘憂館 發表於 19-2-24 22:24
我當然不是武斷啦!
性傾向是個體對特定性別之人,感受到的持久性情感、愛慕或性吸引力。目前尚無研究能夠 ...

你其實有冇睇過自己引用緊乜野?如果証明到"同性戀絕對係天生",真係科學大發現。

忘憂館 發表於 19-2-25 08:13
哈哈!唔該你細心睇多次我引用的文章的正確理解先吧!再唔係就找個中文能力好的人幫你睇,解釋給你聽吧:ha ...

本來都唔想再回應你,但你講到什麼"絕對係天生",睇兩行wiki就好似自己專家咁款,仲叻到教人點讀中文。

你引用所謂wiki証據,其實大部份基於Michael Bailey研究報告。你自己trace吓呢位教授2000年研究完澳洲雙生兒資料庫後既論文,佢都只能夠話遺傳因素"存在","絕對"乜呀?

lkslovelps 發表於 19-2-8 16:08
前幾日見到小朋友既補習老師係條街拖住個同性,又攬又錫,好彩我小朋友望唔到,唔知應唔應該繼續補落去
...

拖住個大人同性定小朋友先?如果小朋友會唔會係屋企人或親戚呀?

忘憂館 發表於 19-2-24 09:02
根本毋須擔心,而且也擔心不來。真正同性戀傾向的人絕對是天生的,後天不能改變。一些表面上好似由同性戀變 ...

//真正同性戀傾向的人絕對是天生的//

真正同性戀者值得尊重、同情。

未成年的孩子,未確定真正性向前,發生同性戀行為,我認為過分的。不要說性行為,賭博、煙酒、紋身我也反對兒童/少年去試。