用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝中學功課及上堂模式
go

王錦輝中學功課及上堂模式

請問用家:
王錦錦中學的功課是否好多project 或power point?
很多合作和 presentation?
上堂需要抄 notes 嗎?
谷吾谷?有補底課程?
得好少外來生?容易融入嗎?
可否講下大概係點上課的?
Thanks!

virgokaren 發表於 19-2-8 13:37
請問用家:
王錦錦中學的功課是否好多project 或power point?
很多合作和 presentation?

project/presentation: 唔算多,比起小學黎講入少左。
抄notes: 比起我個年代,都算少。個別科目有派notes, 同要寫多少少野。回家抄寫唔多。

我估上課氣氛同傳統學校有唔同。
始終唔洗抄寫咁多,背書又唔算多,較relaxing。
但當然,同小學部相比,中學部係谷左。
可能因為要面對公開考試, 老師點都要開始訓練班細路。對輕鬆慣的細路黎講,中一生活會辛苦。

不過對外來生而言,我估,如小學已習慣谷,佢地入黎讀應該無問題。可能全英教學(除中,LA外)要習慣下,因為音體視藝都係英文教。

每年外來生應該都有不少。因為小學每班通常26/7 - 30人,中學每級雖然都係5班,但每班多過30人。

kat0318 發表於 19-2-12 21:08
project/presentation: 唔算多,比起小學黎講入少左。
抄notes: 比起我個年代,都算少。個別科目有派notes ...

多謝解答!
如果由國際學校轉入,容易適應嗎?
中文有冇分 level?
thank you!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]