用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理強的出路
樓主: 鋈鑫
go

物理強的出路 [複製鏈接]

鋈鑫 發表於 19-2-8 22:53
你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂, ...

你試下叫你個仔讀下中文及通識雞精班,起碼唔好肥佬,好唔低.
如果我是大學教授,一定破格收這類學生,但大學破格收生好敏感,他們不能太隨便.

小兒有小小似,但未必有你仔咁叻.數理好,一點就明,但中文就好像handicap, 點中佢死穴.唔慣要付出努力先有成果,希望大大下有改變.
學校 甄選資優生,都有報各大學資優課程.

在現實社會,雖然要大部份通材,但一部份專材極之重要,我地公司,就好像社會的縮影,大部份通材,做一般工作,但如果冇左一批技術專材,跟本運作唔到,同行業 競爭,就要呢班專材,但呢班專材,又有其他弱點,如比較自我,脾氣古怪(有性格),老闆就要用唔同的眼光去睇佢地,發揮佢地專材能力.

978212    發表於 19-2-9 12:59

簽名被屏蔽

October. 發表於 19-2-9 07:42
B1A全級得130幾人,好大機會係傳統名校或直/私校,唔少網友話,呢類學校提供俾學生升學輔導、生涯規劃等會 ...

只是津帖地區名校

LamMAMA 發表於 19-2-9 10:54
有冇考慮過科大的國際精研,可以揀修物理。小女在科大資優班也上到level2, 佢話有學分,相信對考入科大有幫 ...

佢就係想考科大和中大,科大有學分加,中大物理系好過港大喎,最喜歡睇中大班教授TVB節目學事學非,但我緊係想佢考港大啦!因最近港大DSE考5+以上有分加,機會大左好多,請問國際精研是什麼專業,出路好嗎?

鋈鑫 發表於 19-2-8 12:26
我仔讀B1A中五 , 物理次次都考全級第1名 , 請問大學同物理相關既專業有咩好揀 ? 出路好唔好呢 ?
...

醫科,人工智能…

.....

鋈鑫 發表於 19-2-8 22:53
你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂, ...
打攪一問, 請問而家係科大讀到level幾呢,中五重要去科大會唔會好辛苦呢?因為 小女依家中二讀緊 pre stage phys.
先謝 : )

簽名被屏蔽

Chowying 發表於 19-2-9 19:31
打攪一問, 請問而家係科大讀到level幾呢,中五重要去科大會唔會好辛苦呢?因為 小女依家中二讀緊 pre stag ...

詳情我都晤太清楚佢上咩堂,Level2掛,去足全日,全部都係佢自己搞掂

Chowying    發表於 19-2-10 18:14
Chowying    發表於 19-2-10 18:14

LamMAMA 發表於 19-2-9 19:50
國際精研即係science, 保証有一年海外交流,港大也有類似的科目,要有指定分數就入精英班,都有海外交流。 ...

科學幾好喎,可以向他建議考慮下,謝謝你!

elbar 發表於 19-2-9 16:57

醫科,人工智能…

人工智能新嘢可以考慮,但無修電腦有無機?

物理和數學學系有不少相近地方,一般對數理邏輯思維和利用編程能力引証科學理論要求甚高。這些分析能力放諸四海皆適用。就算從商業價值角度出發,有不少大行或財金機構,都喜歡招聘這些transferable skill 極強畢業生作trainee, 培訓和發展他們自身的financial model和數據分析團隊。

路是人行出來的。年青人既然有學習熱誠、有能力又有理想,就試試放飛他們

LAS01 發表於 19-2-10 11:55
物理和數學學系有不少相近地方,一般對數理邏輯思維和利用編程能力引証科學理論要求甚高。這些分析能力放諸 ...

明白了,謝謝你!我會放手讓阿仔自己決定將來

鋈鑫 發表於 19-2-8 20:00
他一D都唔勤力,好鬼hea ,平時從不溫書,只是明天考試才前一日拿本書睇下
...
你已經知問題所在。

簽名被屏蔽

LamMAMA 發表於 19-2-11 19:20
我想我比較明白樓主兒子的情況,事實上,理科資優兒真的不用上課,溫書也可去考試,科大的資優班已有大學Ye ...

係呀!佢話科大上堂物理化學已教到大一大二,其實我仔記性好好,小學中文成績唔差經常9字頭,中文默書背書完全無難度,只係說話唔掂當及寫作也不太好,不過佢中文老師話係佢地學校中文合格,DSE最小可考4喎

LamMAMA 發表於 19-2-11 19:20
我想我比較明白樓主兒子的情況,事實上,理科資優兒真的不用上課,溫書也可去考試,科大的資優班已有大學Ye ...

徐立之就系呢種人,佢會明嘅。
有時覺得文理科就好似 相衝相剋, 思考模式是有點唔同。但不走兩極,其實也可以 相輔相成。

簽名被屏蔽

徐立之嘅睇法真係講出教改嘅弊端,香港人才只會愈來愈少。

回覆樓主:

樓主你仔仔同我家果個仔實在好似呀!不過我地用英文教通識,唔洗用中文去理解啲題目同作答,相對佢會易啲。但係中文科真係死穴,越讀越灰心咁,我都好擔心佢中文dse會唔掂呢!(校內中文都fail架!>_<)  反之其他科真係冇問題,又係會代表學校參加啲科學比賽。上年中三讀過科大physics pre-stage, 不過因佢上午要讀中大IJSO, 一日趕兩場,攪到佢好攰冇咩心機繼續上,今年唔肯再報科大資優課程了。希望我地兩個仔第日都順利上到大學啦!
‹ 上一主題|下一主題