用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理強的出路
go

物理強的出路 [複製鏈接]

我仔讀B1A中五 , 物理次次都考全級第1名 , 請問大學同物理相關既專業有咩好揀 ? 出路好唔好呢 ?
   5    0    0    1

鋈鑫 發表於 19-2-8 12:26
我仔讀B1A中五 , 物理次次都考全級第1名 , 請問大學同物理相關既專業有咩好揀 ? 出路好唔好呢 ?
...

難得有passion, 先唔好想職業。物理强可以major in physic, applied physics, many engineering, displines, maths...或者考慮下對能源的研究……而且醫科,金融科技,電腦科技都有用……
haha, 我都想知多D……

......

planetearth 發表於 19-2-8 14:37
難得有passion, 先唔好想職業。物理强可以major in physic, applied physics, many engineering, displine ...
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考第一 , 每年都有2-3科拿獎學金 , 只係中文和通識差,  經常徘徊在合格與不合格之間 ,我估 讀醫科生和牙醫或藥劑師就無嘜可能(因俾中文通識拖累), 物理放射冶療之類佢話唔鍾意, 工程建築要畫圖又唔鍾意, 我話不如考慮下做測量師, 佢話可唔可以係大學做助教教物理及搞科研 , 真係俾佢激死

鋈鑫 發表於 19-2-8 17:08
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

要做,就做教授副教授!助教,通常係讀研究院時既兼職。

如果我係你,首先幫個仔搵中文通識補習,不求高分但必須合格,考完DSE就出國。西方好重視理科,唔似香港咁。

不過,外國不少頂級學府,雖然明知中文通識冇用,但唔容許學生肥佬。

2jkidsfather    發表於 19-2-8 18:16

謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

你兒子的志向比你大,真心令人羨慕呀, 你就放心畀佢自己揀啦!不要要求他做乜師物師,他的能力是繼續做研究,學無止境的。
物理科要好,數學科也一定要特別好, 連體嬰 來的,上到大學物理及數學課程都相對抽象。我覺得能源及material science幾有用,當然也有其他更有趣的 範疇. 而阿仔自己興趣最緊要。
我以前特別喜歡物理科,原本想主修物理,後來因為考慮日後工作,選了電子工程,在外國,工程科都比較吃香,不像香港被當水泡。今時今日,我仍然enjoy學習物理方面的新知,樂趣 無窮。

2jkidsfather    發表於 19-2-8 18:17

JustAParent 發表於 19-2-8 17:42

要做,就做教授副教授!助教,通常係讀研究院時既兼職。 ...
唔講唔知原來助教係兼職, 早2年曾找過他學校已畢業正在讀醫科的師兄補習過中文通識1年 , 之後師兄因學業太忙就停了 , 再揾補習又話唔使 , 今年中文上學期2次考都合格, 通識就慘2次都F, 不過佢話DSE中文3通識2一定可以考到好易啫 , 致於出國讀書佢一定喜歡, 但我想佢係香港完成學士學位先再考慮

planetearth 發表於 19-2-8 17:44
你兒子的志向比你大,真心令人羨慕呀, 你就放心畀佢自己揀啦!不要要求他做乜師物師,他的能力是繼續做研 ...
係呀, 你講得岩 , 我無大志 , 因我讀書超喳 , 我只希望佢做到專業人仕我已經心滿意足了

回覆 鋈鑫 的帖子

小兒也是對物理非常有興趣。我由他自己選大學的課程,他正硏究physics and astronomy, engineering 等科目

唔覺得有乜禁激死,我会支持仔女既志向。你講左好多关於阿仔实力,禁性格呢?

Yanamami 發表於 19-2-8 18:56
唔覺得有乜禁激死,我会支持仔女既志向。你講左好多关於阿仔实力,禁性格呢? ...
性格斯文比較靜, 做嘢慢條斯理 , 守規矩 , 理解力好 , 但不善言詞, 中文經常俾說話拖低成績 , 所以覺得佢唔係好適合香港生存(香港嘜都要快講效率)

,......

samsam123321 發表於 19-2-8 19:34
我睇唔到中文通識正常勤力的人點會唔合格

他一D都唔勤力,好鬼hea ,平時從不溫書,只是明天考試才前一日拿本書睇下

鋈鑫 發表於 19-2-8 20:00
他一D都唔勤力,好鬼hea ,平時從不溫書,只是明天考試才前一日拿本書睇下
...

其實佢平時已經識哂所以考試唔使點溫。數理科理解力強其實唔使成日咪書,平時行行企企時都可以深度思考,唔一定被人見到揸住本書先叫勤力。
英文ok嗎?
至於中文及通識,在香港的考試制度,還是努力D考到合格。如果你仔有上過各大學資優課程,可以問下他們意見。
但如果真系唔得,出國是個出路。
唔好浪費天資。

你仔有興趣走學術之路以及搞科研有咩唔好?可以發揮佢所長,幾好呀。

再唔係,讀埋教育文憑,教中學SCIENCE,收入穩定,都係專業人士。

planetearth 發表於 19-2-8 20:44
其實佢平時已經識哂所以考試唔使點溫。數理科理解力強其實唔使成日咪書,平時行行企企時都可以深度思考, ...

你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂,還參與好多數理比賽,英文成績中上,全級130幾人,考30幾名左右

samsam123321 發表於 19-2-8 19:34
我睇唔到中文通識正常勤力的人點會唔合格
同意

鋈鑫 發表於 19-2-8 22:53
你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂, ...

B1A全級得130幾人,好大機會係傳統名校或直/私校,唔少網友話,呢類學校提供俾學生升學輔導、生涯規劃等會好全面、好多協作,咁你可以請教下學校專負責既老師。

請教下

如果好似樓主咁的case

可否自己去考GCE,避開DSE的中文同通識

然後申請外國大學?
我是護書簿

cherubic 發表於 19-2-8 18:52
回覆 鋈鑫 的帖子

小兒也是對物理非常有興趣。我由他自己選大學的課程,他正硏究physics and astronomy, e ...

還有quantum mechanics, particle physics,很有趣的... 鼓勵 細路能追求自己理想。在香港的氣氛比較弱,所以志向要更堅定。
‹ 上一主題|下一主題