用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 物理強的出路
樓主: 鋈鑫
go

物理強的出路 [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 19-2-13 08:38
樓主你仔仔同我家果個仔實在好似呀!不過我地用英文教通識,唔洗用中文去理解啲題目同作答,相對佢會易啲。 ...
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知最近真係換左個醒既 , 原來果個消失左, 唔知被炒定辭左職, 至於科大上堂佢就越上越有興趣 , 反而幫佢揾中文通識補習又話唔使, 幫我慳錢

鋈鑫 發表於 19-2-13 17:29
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知 ...

我仔都好抗拒補習。。。而家得返兩年多時間,希望佢慢慢肯面對現實啦!始終迫佢去,佢都唔會上心聽,軀殼係度,靈魂出竅,浪費時間金錢。 我仔而家都有係科大上緊堂,係早前參加IBO後既Training, 呢啲佢反而聽得好happy, 估佢唔到。

回覆樓主:

有個朋友話MIT好多自閉症的資優仔,自閉症在中國人社會可能已被 遺棄, 美國社會會捉住這種人 潛入井底 探究 深奧的未知世界, 可能是非常狹窄的領域, 但會是非常之深。
徐立之多次強調他非常幸運,幾次遇到真正賞識他之人。普通人眼中,大學三級 榮譽畢業是個普通不過的普通人。也衹有百樂能識千里馬。
"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field.
Niels Bohr, Danish physicist and Nobel prize winner

鋈鑫 發表於 19-2-8 17:08
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

picamama 發表於 19-2-14 05:33
好浪費、應選考IB/A level,  (出國或轉國際),target牛津劍橋物理工程,何必留港考DSE?
...

哈哈!無咁多錢

鋈鑫 發表於 19-2-14 09:22
哈哈!無咁多錢

獎學金在34樓
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3271974&extra=page%3D1&page=2

elbar 發表於 19-2-14 18:06
獎學金在34樓
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3271974&extra=page ...

好有用的資料,謝謝你!

鋈鑫 發表於 19-2-8 17:08
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

科大有国際科研喎!

鋈鑫 發表於 19-2-13 17:29
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知 ...

我仔中文通識都差又唔肯去䃼習,
真係ㄧ额汗7架

silvia_ng 發表於 19-2-13 18:06
我仔而家都有係科大上緊堂,係早前參加IBO後既Training, 呢啲佢反而聽得好happy, 估佢唔到。
請問點申請上科大上堂架?經學校報讀既?
謝謝!

素兒 發表於 19-2-27 17:34
謝謝!

學校推薦報名

素兒 發表於 19-2-27 17:34
謝謝!

上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HKAGE合辦既比賽,得獎者可報名參加呢個training course, 係唔洗錢的。呢個course分三個phase, 如果第一次測驗成績好,有15人可入2nd phase ;  如果第二次既測驗成績好,就有6人可入3rd phase兼代表香港參加國際生物奧林匹克比賽,費用由港府支付。

planetearth 發表於 19-2-27 18:24
學校推薦報名
收到, 謝謝!

silvia_ng 發表於 19-2-28 06:50
上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HK ...
好詳細, 十分感謝!
相信入得的同學仔已超晒班, 叻叻!

呢度除左小朋友好叻外, 家長學識亦好好和友善, 再次感謝各位!

silvia_ng 發表於 19-2-28 06:50
上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HK ...

哈哈……我囝嗰陣就係學校推薦上dual program, 要比學費,但全數由學校支付,山長水遠去科大、中大上堂,攞咗1st honour仲有獎學金,而家已經入咗大學啦!
‹ 上一主題|下一主題