用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五生突然變得不合羣
發新帖回覆
go

小五生突然變得不合羣

自升小五,每天只上學無時間和classmates玩半年以上,因太多duty ,recess 全用做 duty ,,當我約他以前經常玩的朋友仔,變得特別獨行獨住,不太出聲,跟不上其他朋友仔的步伐。性格孤獨?

回覆 grandmalolo 的帖子

男女校?

回覆 GreenMaDad 的帖子

男女

我只驚有校園欺凌而造成性格孤僻

grandmalolo 發表於 19-2-9 10:24
我只驚有校園欺凌而造成性格孤僻

直接問小朋友咩事,有無比人蝦。

回覆 Jane1983 的帖子

問了,吾講。😥青春期的情绪……易發脾氣,好難問到。

grandmalolo 發表於 19-2-9 16:24
回覆 Jane1983 的帖子

問了,吾講。😥青春期的情绪……易發脾氣,好難問到。 ...

同佢行山、食tea、去superpark玩,投其所好,咩都好,等佢打開心扉,同佢傾計。小五男仔,都係10歳,你而家由佢收埋唔講,你以後好難...

唔好放棄。

我記得我自己小五時,班內成日講邊個鐘意邊個,男仔又成日評價女仔的外表,都是青春期的煩惱事。我當時都有很多duty, 但我班出名曵,為了duty 要控制同學行為,要摘名,變成了其他同學的敵人, 所以有很多不愉快經歷....
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊