用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: grandmalolo
go

delete [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-2-21 10:14
我個女就興同同學一齊做功課, 班入面總有呢類小朋友的。

上到中學 班hea 同學真係超級煩
我大當年Group project 你急佢唔急
佢同學又有reject 佢idea 但又比唔到好建議
叫佢地一人一part 佢地到死期前一晚
比咩你 只係比条link 你自己入去睇
有咩資料啱 佢地大覺訓 啊囡做天光
寫埋個script  第二朝交report 比老師前
大家睇一次 夾一次 班同學話 成份你寫
你講個script 都無問題 但當時囡太眼訓
佢见未開始就瞌著咗 起身就青天霹靂
個同學去開USB 打開file 話改野 改改下
成份野delete 埋 file 老師鬧爆 比咁多時間
交白卷 好彩我女手仲有手寫script 信我囡有做
比佢地第二日再交 但分就好低
我囡自己做嘅個人project就高分

TwinWong 發表於 19-2-21 10:41
上到中學 班hea 同學真係超級煩
我大當年Group project 你急佢唔急
佢同學又有reject 佢idea 但又比唔到 ...
最憎呢D人, 個group係老師安排? 阿女好D, 佢group同學hea, 但唔會意見多多, 阿女做晒就得, 佢哋無問題。

little_yolky 發表於 19-2-21 11:02
最憎呢D人, 個group係老師安排? 阿女好D, 佢group同學hea, 但唔會意見多多, 阿女做晒就得, 佢哋無問題。 ...

佢地升到中學同小學品性都差好遠了,
依家係自己GROUP的,
班HEA 無人同佢夾, 老師就塞落唔齊人個GROUP
或兩少GROUP 拼埋一GROUP

我囡話依家成日話好多謝每個折磨过佢嘅人,
佢至有今日咁好發展

little_yolky 發表於 19-2-21 10:14
我個女就興同同學一齊做功課, 班入面總有呢類小朋友的。

你女搵到志同道合朋友,真好
我女而家小息自己一個做功課,無人陪,亦無人同佢玩(佢主動提出過不過無回應)
我都好擔心佢

geminialing 發表於 19-2-21 17:18
你女搵到志同道合朋友,真好
我女而家小息自己一個做功課,無人陪,亦無人同佢玩(佢主動提出過不過無回應) ...
咁得意? 佢話鐘意做功課都有幾組人馬可以揀喎, 年年班入面都總會有咁話。阿妹鐘意食既, 都搵到志同道合既。你女女真係可憐。

little_yolky 發表於 19-2-21 17:32
咁得意? 佢話鐘意做功課都有幾組人馬可以揀喎, 年年班入面都總會有咁話。阿妹鐘意食既, 都搵到志同道合既。 ...

係,帶零食請人食都試過,食完就散,都係無一齊玩。聽到我都覺得慘…
而家我都唔知點做,可能由佢自己做下功課,不過見到樓上有網友話影響學習社交關係,又令我擔心

geminialing 發表於 19-2-21 17:34
係,帶零食請人食都試過,食完就散,都係無一齊玩。聽到我都覺得慘…
而家我都唔知點做,可能由佢自己做下 ...
其實有無家長日時問下老師有無注意到D咩問題呢? 正常就算內向小朋友, 都總會有D照顧人既小朋友會同你玩格。

little_yolky 發表於 19-2-21 17:41
其實有無家長日時問下老師有無注意到D咩問題呢? 正常就算內向小朋友, 都總會有D照顧人既小朋友會同你玩格。 ...

就快家長日,我哋都會問,之前其實都聯絡過一次希望老師幫忙留意但暫時未有回覆。
最慘我哋係唔會每年轉班,阿女又唔肯轉校,仲有幾年先畢業,都唔知點捱…

、、、、、

回覆 grandmalolo 的帖子

是三年級, 其實我都用過好多方法都無效

😰😰😰😰😰

grandmalolo 發表於 19-2-22 14:58
回覆 geminialing 的帖子

我個5年级前在班都在數個朋友,每年分班,但5,6年级是同一班,由於現在所有reces ...
介意呀, 都有哭訴, 但我都唔知可以點幫, 本來想等佢自己學下點解決, 但見樓上又有人話會影響將來社交, 令我再次擔心了。你小朋友有冇向你求助?有冇打算點幫佢?
我都想學下野。。。

回覆 geminialing 的帖子

你個细過我個,不開心有些惨,真是好難做些甚麽,只叫他有時間主動些去幫同學,他覺得自己沒有不開心和問题,唯有閒時再约多些朋友的兒子女兒出來玩。、

geminialing 發表於 19-2-21 17:34
而家我都唔知點做,可能由佢自己做下 ...
用糖買朋友都試過,不過我也提醒小朋友若佢地只是貪佢的糖,咁是否想要這樣的朋友,but as an ice breaker, its ok.
‹ 上一主題|下一主題