用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
go

delete

cxxx

回覆 grandmalolo 的帖子

男女校?

:::::::

我只驚有校園欺凌而造成性格孤僻

grandmalolo 發表於 19-2-9 10:24
我只驚有校園欺凌而造成性格孤僻

直接問小朋友咩事,有無比人蝦。

回覆 Jane1983 的帖子

問了,吾講。😥青春期的情绪……易發脾氣,好難問到。

grandmalolo 發表於 19-2-9 16:24

問了,吾講。😥青春期的情绪……易發脾氣,好難問到。 ...

同佢行山、食tea、去superpark玩,投其所好,咩都好,等佢打開心扉,同佢傾計。小五男仔,都係10歳,你而家由佢收埋唔講,你以後好難...

唔好放棄。

我記得我自己小五時,班內成日講邊個鐘意邊個,男仔又成日評價女仔的外表,都是青春期的煩惱事。我當時都有很多duty, 但我班出名曵,為了duty 要控制同學行為,要摘名,變成了其他同學的敵人, 所以有很多不愉快經歷....

、、、、、、

grandmalolo 發表於 19-2-19 15:32
回覆 GreenMaDad 的帖子

终於有答案,只是吾埋堆所致。
唔洗担心, 當年我囡日日顧住向學校做晒功課,
到畢業都無咩心交, 依家咪又一大堆朋友

grandmalolo 發表於 19-2-9 16:24

問了,吾講。😥青春期的情绪……易發脾氣,好難問到。 ...

關係是自小陪養出來!

看看是否要轉校

回覆 TwinWong 的帖子

現在已上了中學?

grandmalolo 發表於 19-2-20 17:25

現在已上了中學?
已工作兩年了, 佢成日会同我分享校園生活問題
佢從小就有自排能力, 即係唔啱聽唔啱傾, 唔想入群去排同學,
佢會默不作声, 自己做好自己野算数,  所以佢最后揀做功課

細妹就中學了, 小學時与同學有嘈交, 沒朋友那刻,
佢會去圖書館睇書同做功課

情況很似我個仔,我問他同邊個玩,他成日默不作聲,又話自己好忙,自己做自己野,學校Sport Day也是自己一個人吃。

grandmalolo 發表於 19-2-20 21:09

情況很似我個仔,我問他同邊個玩,他成日默不作聲,又話自己好忙,自己做自己野,學 ...

最紧要啊仔識揾舒緩渠道
我囡成日話無唯浪費時間
向麻煩人身上

grandmalolo 發表於 19-2-20 21:09

情況很似我個仔,我問他同邊個玩,他成日默不作聲,又話自己好忙,自己做自己野,學 ...

咁會越來越孤獨,日日返學會唔開心。有啲人可能不受影響,但長期係咁會少咗建立人際關係嘅機會,要知道將來出嚟社會做事,乜類型嘅人都有,學校係社會嘅縮影,係個好好學習嘅機會。

佢肯同你講,係一個進步。你問吓佢一個人會唔會唔開心?有d人獨處係ok享受的。如果佢有多少唔開心,就開解佢。物以類聚,人以群分,有d人性格係咁,鍾意埋堆呀玩排擠。你唔鍾意就唔使勉強。世界咁大,可以搵其他朋友,有心搵一定搵到。做duty都有其他同學仔,有無邊個口岩傾。

返學除讀書,都係學社交,點樣同唔同的人相處,點樣見招拆招,被人蝦點樣扭轉局面化敵為友,點樣逆境自強,都係好好的學習。

fffffffffffggggg

TwinWong 發表於 19-2-19 16:30
唔洗担心, 當年我囡日日顧住向學校做晒功課,
到畢業都無咩心交, 依家咪又一大堆朋友
我個女就興同同學一齊做功課, 班入面總有呢類小朋友的。