用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 保良局建造商會學校offer
樓主: kuongkin
go

保良局建造商會學校offer  

多謝大家意見,請問有沒有一些用家可提供一下意見?謝謝。

kuongkin 發表於 19-2-17 00:20
多謝大家意見,請問有沒有一些用家可提供一下意見?謝謝。

我都想聽用家高見,謝謝

回覆 ratrat 的帖子

今日收到offer呀

回覆樓主:

我都今日收到offer ,本身有2線私英小offer ,覺得學費加校巴同HkCA 無大分別,但入IB 英文一定Native

校長話最近grade4/5 參加咗international IB public test, they scored above average , but only math is slightly below average in Asia. Sounds good enough for me.

回覆 Owencheung 的帖子

上星期五面試嗎?

係呀,上星期五。唔知係咪大部分人都accept 呢⋯ 好似好多人都話無中學backup 就唔好讀⋯但真正IB (校長話今年target 攞到pyp) 又咁平, 又日日中文⋯其實都物有所值⋯ 有朋友的朋友讀緊,係愉快學習㗎,小朋友好開心⋯ 不過我struggle 緊。

這段說話是上星期五面試前, 校長講的嗎? 會讀呀, 你struggle的原因是....?

是,公開試的成績係校長在小朋友面試時在禮堂講的。

你會讀?我未決定係因為我哋無外國passport 怕grade 5 後搵唔到IB MYP 到時唔知點好。同埋,會唔會俾小朋友試讀傳統先,始終亞哥喺讀LS (直資)⋯

咁你的想法?

謝謝你的資訊, 果日唔係我帶去面試啊。我們都無passport架,不過你有哥哥讀直資,將來可以再考直資插班一齊讀。其實你報讀的原因是否因為覺得孩子比較適合讀IS? 覺得無需一定要兄弟姐妹讀同一間,因應各人的性格和能力而去選校,才是最適合小朋友啊。

我無諗過會考唔到中學啊,有外籍小朋友到中學會返回家鄉升學,到時會騰出空缺,所以無担心過啊。本身無報ESF,它比ESF平。我個女已經轉左去IS讀緊year 1,無抽獎,中途轉得就不打算讀傳統啊。

Owencheung 發表於 19-5-2 22:16
校長話最近grade4/5 參加咗international IB public test, they scored above average , but only math is  ...

什麼是IB public test? IB 小學階段不淮考試

poonseelai 發表於 19-5-2 23:29
什麼是IB public test? IB 小學階段不淮考試

或許是ISA?與IB無關,任何curriculum Grade 3 - 10都可以參加,非常casual,成績僅供參考。香港很多國際學校都有參加。我仔ESF每年10月測試,1月收report。

係好似係ISA, 校長講完我唔記得個term.

我報IS 真心覺得細佬適合IS 多啲。都有同佢考直私(10幾間,只有2間二線收,哥哥的都唔收),過程中發現佢唔適合傳統背誦記憶為主

你已經有答案了。只欠時間消化,沉澱一下,同時問一問小朋友意願。

回覆樓主

我都想同囝囝報,們囝囝讀學券K, 英文唔係叻,都唔知in 唔in 到,請問會唔會有筆試?

無考筆試呀

今日問咗兩個朋友的朋友,讀得超開心,只係中文程度無LS 咁⋯

相對LS也沒有你期待的英語水平啊。要取捨,視乎你最看重的是什麼。

我女本身係happy girl,social喜歡說話,肯定在LS是生存不了,估計會日日收電話,自己經歷過地區名津,知道那條路雖然免費,但不適合我女兒。

選擇IS,是嚮往global mindset,希望學習思考方式、看待事物的角度、soft skills、學到有用的知識,而不是無盡的背誦和不求甚解的無限操練,希望培養到寬容的胸襟、共容的智慧和量度,不用在比拼中輸掉友誼…
同時希望她能做她自己,而不是倒模和迎合社會的自己。最重要的是自主學習模式,養成習慣,將會畢生受用。

你是想法同我一樣! 我囝也是social  ,加上佢係谷一排會好唔谷就唔記得嗰類。今年發現,佢要谷唔係谷唔到,但未必發揮佢性格..同老公商量了,下星期應該會俾訂了

好奇問點解已墅囡囡已讀IS year 1 但 轉HKCA? 想知hkca 比其他Is 的優勢處

認同,相似。
HKCA最吸引我是因為行IB。現時主要問題是同學相處問題,人少是非多,被2位reception升上year 1加1位9月入讀year 1的同學排斥,阻止、叫其他人不要同我個女玩,反映傾過2次,只有頭幾日改善,之後又故態復萌。而且不是皇親國戚,插班,無年資,無兄弟姐妹同讀或將會入讀,就如n無人士一樣。總之問題還有很多…

這裡大家一起入學,就不會有這種已經埋晒堆既局面。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊